4 συνήθειες που πρέπει να κόψεις αν φοράς φακούς επαφής

Νοέμβριος 28, 2015

Γιατί, πολύ απλά, κάνουν κακό στην υγεία των ματιών σου

Η περιοχή των ματιών, είναι από τις πιο ευαίσθητα σημεία πάνω στο πρόσωπο και το σώμα σου. Όσο μαμαδίστικο κι αν ακούγεται, πρέπει να την προσέχεις και να την περιποιείσαι όσο πιο πολύ μπορείς, σύμφωνα με το cosmopolitan.gr.

Αν έχεις μυωπία και αποφάσισες ή έχεις ήδη αντικαταστήσει τα γυαλιά σου με φακούς επαφής, σου έχουμε τέσσερα πράγματα που είναι καλύτερο να αποφεύγεις. Ναι, ακόμα κι αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται: «Έλα μωρέ, για μια φορά, δεν πειράζει». Κι όμως, πειράζει.
Να τι να δεν πρέπει να κάνεις για να προσέχεις τα μάτια σου -εχμμ- σαν τα μάτια σου(!)

1.Φοράς πρώτα τους φακούς και μετά βάφεσαι.
Αν πριν βγεις από το σπίτι ακολουθείς την σειρά βούρτσισμα δοντιών, ενυδατική προσώπου, φακοί επαφής και μετά μακιγιάζ, καλό είναι να την αλλάξεις.Τουλάχιστον στα δύο τελευταία βήματα. Βλέπεις, φορώντας τους φακούς επαφής πριν το μεικ-απ κινδυνεύεις αφενός να τους λερώσεις με το μακιγιάζ, αφετέρου να μετακινηθούν/ βγουν/ σκιστούν την στιγμή που θα βάζεις μολύβι ματιών ή μάσκαρα.

2. Χρησιμοποιείς νερό της βρύσης (ή -ακόμα χειρότερα- σάλιο) για να τους καθαρίσεις
Είσαι έξω, σου βγαίνει ο φακός και θέλεις να τον καθαρίσεις στα γρήγορα πριν τον ξανατοποθετήσεις. Τι κάνεις; Χρησιμοποιείς νερό ή σάλιο. Σωστά; Λάθος. Το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι να στεγνώνεις τελείως τον φακό με αποτέλεσμα να κολλάει στο μάτι, αλλά και να καταστραφέται το υλικό του.

3. Δεν ανανεώνεις το υγρό φακών κάθε μέρα
Κάποιες φορές το ξεχνάς ενώ άλλες απλά λες «δε βαριέσαι, καθαρό είναι». Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μάτια σου τσούζουν και δακρύζουν αφού το κάνεις; Όταν δεν αλλάζεις υγρό στους φακούς σου, εκείνοι δεν απολυμαίνονται πλήρως με αποτέλεσμα να φέρουν βακτήρια. Αυτά με την σειρά τους μπαίνουν στο μάτι και μπορεί να σου προκαλέσουν μέχρι και μόλυνση.

4. Φοράς τους φακούς ακόμη κι αν ο ένας έχει σκιστεί λίγο
Εκτός του ότι θα σε ενοχλεί πάρα πολύ όταν ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου και θα δακρύζεις συνεχώς, το σχισμένο σημείο του φακού, θα γρατζουνάει την επιφάνεια του κερατοειδή χιτώνα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει και σε μόλυνση.
Προσοχή λοιπόν.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot