15 τρόποι για να καταλάβεις πως ζεις σε μια σχέση με συμβιβασμούς!

Απρίλιος 27, 2015

Συμβιβασμός: Σοφή επιλογή ή συναισθηματική παγίδα; Είσαι πραγματικά ευτυχισμένη στη σχέση σου ή μήπως απλώς «την παλεύεις»; Μήπως από φόβο και ανασφάλεια έχεις συμβιβαστεί σε μια σχέση που σου προσφέρει λιγότερα απ΄ όσα αξίζεις ; Διάβασε τα σημάδια που μας αναφέρει το socialista.com.cy και πράξε ανάλογα… Να θυμάσαι: Αποδεχόμαστε την αγάπη που νομίζουμε πως μας αξίζει.

Σίγουρα στη θεωρία όλοι είμαστε υπέρ του να μη συμβιβάζεσαι με τα λίγα, του να κυνηγάς τα όνειρά και τα θέλω σου και του να μη σταματάς ποτέ να ψάχνεις για το δικό σου «ιδανικό». Αλλά μερικές φορές τα πιστεύω μας επισκιάζονται από τους φόβους, τις ανασφάλειες και τη ρουτίνα, καταδικάζοντάς μας σε μια ζωή ημίμετρη με μότο το «έτσι κι έτσι», μόνο και μόνο επειδή φοβόμαστε να πάρουμε το ρίσκο και την ευθύνη του πήχη που θέτουμε εμείς οι ίδιες σε αυτό που ορίζουμε ως «ευτυχία».

Γιατί συμβιβαζόμαστε με τα λίγα:
Ίσως έχεις πείσει τον εαυτό σου πως τα πράγματα κάποια στιγμή θα αλλάξουν προς το καλύτερο ή ίσως δεν μπορείς να κατονομάσεις αυτό που σου φταίει, αφού σου φέρεται μια χαρά, όμως βαθιά μέσα σου νιώθεις πως κάτι λείπει. Ίσως πάλι ακούς τις φίλες σου, τις μεν δεσμευμένες να κάνουν σοβαρές σχέσεις και μακροπρόθεσμα πλάνα και τις δε singles να παραπονιούνται πως δεν μπορούν να βρουν πουθενά ένα «καλό παιδί». Και φυσικά πώς να νιώσεις ευτυχισμένη μόνη σου, όταν κάθε “Happy End” του σινεμά καταλήγει με εκείνον και εκείνη αγκαλιά να μοιράζονται παθιασμένα φιλιά και όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης;

Εκτός όμως από τον κοινωνικό σου περίγυρο, σίγουρα και το παρελθόν σου έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης. Κάπου στο παρελθόν όλες είχαμε μια «ανώμαλη προσ-γείωση» από κάποιον . Τότε ήσουν γεμάτη πάθος για ζωή, για έρωτα και για περιπέτειες, όμως δυστυχώς για σένα εκείνη η σχέση απείχε πολύ από αυτό που είχες ονειρευτεί. Κάπου αργότερα ήρθε και η επόμενη και η μεθεπόμενη σχέση, κάθε μια από τις οποίες σε άφηνε ατελή, να αναρωτιέσαι μήπως τελικά κάτι πάει στραβά με σένα.

Και καθώς τα χρόνια περνούν η σκέψη του να μείνεις single, σε τρομοκρατεί όλο και περισσότερο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήχθει από την ψυχολόγο Stephanie S. Spielman και την ομάδα της, αυτός είναι και ο συχνότερος λόγος που τελικά οι γυναίκες καταλήγουν να συμβιβάζονται σε τέτοιες ημιτελείς σχέσεις.

Το φάντασμα του «Ιδανικού Άντρα»:
Όλοι οι άνθωποι ανεξαρτήτως φύλου θέλουμε να πιστεύουμε πως κάπου εκεί έξω υπάρχει το ιδανικό τους ταίρι. Με την πάροδο των χρόνων (και μετά από μερικές αποτυχημένες σχέσεις) όμως, το όνειρο του «The One» αρχίζει να ξεφτίζει και να μετατρέπεται σε κολοκύθα. Κάπου εκεί αρχίζουμε να αμφισβητούμε αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο και ως ιδανικό στο μυαλό μας κι αρχίζουμε να ψάχνουμε για κάτι με το οποίο τουλάχιστον «θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο».

Όμως μια «έτσι κι έτσι» σχέση, δεν σημαίνει πως σε καταδικάζει να μην είσαι ποτέ πραγματικά ευτυχισμένη. Εμείς φτιάχνουμε τη ζωή μας με τις επιλογές μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν είναι προσωπική αποτυχία σου μια αποτυχημένη σχέση. Σημαίνει μονάχα πως ίσως δεν ταιριάζετε ή πως δεν έχετε καταφέρει ακόμη να κατανοήσετε και να γνωρίσετε πιο βαθιά ο ένας τον άλλο.

Οι 15 ενδείξεις ότι μένεις στη σχέση σου όχι από έρωτα ή αγάπη αλλά από συμβιβασμό κι από συνήθεια:
1. Οι συζητήσεις σας περιστρέφονται μόνο γύρω από απλά καθημερινά πράγματα: Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε για τα όνειρα, τα μυστικά σας, τα πράγματα που σας γεμίζουν χαρά και πάθος ή εκείνα που σας στεναχωρούν; Αν οι συζητήσεις σας περιστρέφονται γύρω από τη δουλεία, τις υποχρεώσεις, μερικά κουτσομπολιά και το τι θα φάτε αύριο, μάλλον η ρουτίνα σας καταστρέφει τον έρωτα. Δώσε λίγο παραπάνω βάθος στις συζητήσεις σας, για να μπορέσεις να δώσεις βάθος και στη σχέση σας.

2. Οι μικρές του καθημερινές -και ενοχλητικές- συνήθειες: Σίγουρα όταν περνάς πολύ καιρό με κάποιον, είναι φυσιολογικό να εντοπίσεις κάποια μικροπράγματα που δεν σου είναι ευχάριστα, όμως αν δυσανασχετείς και νευριάζεις με τον τρόπο που μιλάει, που γελάει, τον τρόπο που τρώει και γενικώς τον τρόπο που ζει και υπάρχει, τότε κάτι μάλλον πάει στραβά.

3.Το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά (…και ξανά): Αν η σχέση σου έχει γίνει μια βαρετή ρουτίνα, αυτό δεν είναι πολύ καλό σημάδι. Αν η κάθε μέρα δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από την προηγούμενη, τότε μάλλον έχετε πέσει σε μια λούπα ρουτίνας, η οποία ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνεις φθείρει σταδιακά τη σχέση σας. Για να κρατήσεις το ενδιαφέρον και τη φλόγα ζωντανή, πείσε τον να δοκιμάσετε νέα πράγματα και νέες εμπειρίες μαζί.

3. Καλά δεν είναι και ό, τι χειρότερο: Το ξέρεις πως δεν νιώθεις ευτυχισμένη όμως συνεχίζει να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου με ανόητες δικαιολογίες του τύπου «υπάρχουν και χειρότερα». Ναι, αλλά υπάρχουν και καλύτερα!

4. Θα στρώσει: Το νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά ακόμη και τώρα δεν κάνεις κάτι ουσιαστικό για να σώσεις τη σχέση σου. Αντίθετα πιστεύεις πως όσο δεν δίνεις σημασία στα προβλήματά σας, εκείνα τελικά λυθούν μόνα τους «μαγικά» κάποια στιγμή.

5.Είμαι σίγουρη πως μια μέρα θα αλλάξει: Αν ο σύντροφός σου δεν μπορεί να αλλάξει σήμερα, τι σε κάνει να πιστεύεις πως θα μπορέσει αύριο ή στο απροσδιόριστο μέλλον; Και κυρίως, γιατί ανέχεσαι κάτι που σε κάνει δυστυχισμένη ενώ θα μπορούσες να είσαι ευτυχισμένη (με ή και χωρίς σύντροφο);

6.Περιμένω την κατάλληλη στιγμή: Αν μένεις μαζί με το σύντροφό σου μόνο και μόνο με την ελπίδα πως κάπου κάποτε θα βρεθεί κάποιος άλλος καλύτερο από εκείνον ή πως κάπου κάποτε οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να χωρίσετε, μάλλον θα γεράσεις περιμένοντας. Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή και επίσης, το να μένεις με τον σύντροφό σου, ψάχνοντας παράλληλα για κάτι καλύτερο, είναι κάπως άδικο και για εκείνον δε συμφωνείς;

7.Μα τον λυπάμαι: Δεν υπάρχει κάτι πιο θλιβερό από το να μένεις σε μια σχέση μόνο και μόνο από οίκτο ή ενοχές. Είναι τελείως διαφορετικό να νιώθεις τον πόνο του δικού σου ανθρώπου από το να μένεις μαζί του πιστεύοντας πως χωρίς εσένα θα καταρεύσει. Εκτός αυτού πόσο σεβασμό (συστατικό βασικότατο για μια ισορροπημένη σχέση) μπορείς να έχεις για κάποιον που λυπάσαι;

8.Ο χρόνος τα γιατρεύει όλα: Ο χρόνος μπορεί να καλύψει παλιές πληγές, αλλά η επικοινωνία είναι αυτή που τελικά θα τις απαλύνει και θα τις θεραπεύσει. Αν θέλεις να διορθώσεις τα πράγματα, μίλα ανοιχτά μαζί του για όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις που σε τραβούν μακριά του.

9. Τον έχω συνηθίσει: Πολλοί χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα για να δικαιολογήσουν γιατί επιλέγουν να μείνουν σε μια καταδικασμένη σχέση, ειδικά αν είναι μακροχρόνια. Αν έχεις καταθέσει τα όπλα απαξιώνοντας τη σχέση σου σαν μια συνήθεια και την ευτυχία σου σαν κάτι το ανύπαρκτο, τότε είναι σα να καταδικάζεις εσύ η ίδια τον εαυτό σου σε δυστυχία.

10. Το πάθος μεταξύ σας έχει χαθεί: Δεν μιλάμε μόνο για το σεξ σε αυτήν την περίπτωση. Σίγουρα ο πρώτος καιρός της γνωριμίας σας ήταν πιο παθιασμένος, όμως αν δεν νιώθεις τον παραμικρό ενθουσιασμό που τον βλέπεις, ακόμη κι αν είστε μαζί για καιρό, αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

11. Είσαι εξαρτημένη από αυτόν: Είτε είναι επειδή ξέρει να σου φτιάξει το αμάξι, είτε είναι επειδή μπορεί να σου παρέχει, από οικονομικής άποψης, η εξαρτητική σχέση με τον οποιονδήποτε είναι λάθος. Θα έπρεπε να μπορείς να τα βγάλεις πέρα και μόνη σου και να είσαι μαζί με κάποιον επειδή πραγματικά θες να είσαι μαζί του (όχι επειδή σε βολεύει).

12. Φοβάμαι να μείνω μόνη: Αν αυτό που σε κρατάει στη σχέση είναι ο φόβος του να μείνεις single, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να ανασκουμπωθείς και να αναθεωρήσεις. Κι αν γνωρίσεις κάποιον καλύτερο αργότερα; Αναρωτήσου αν θα προτιμούσες να είσαι single και ευτυχισμένη ή σε σχέση και δυστυχισμένη.

13. Το καλό κρεβάτι: Αν το σεξ μεταξύ σας είναι τέλειο αλλά η σχέση το ακριβώς αντίθετο, τότε μάλλον η σχέση σου είναι σχετικά φρέσκια. Γι΄ αυτό πριν βγάλεις ετυμηγορία, αναρωτήσου αν έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που θα σε έκαναν να μείνεις μαζί του και δούλεψε πάνω σ’ αυτά. Αν όχι, δημιουργείται το ερώτημα: Θα ήσουν διατεθειμένη να μείνεις μαζί με κάποιον που είναι συναισθηματικά απών;

14. Ζηλεύεις τις singe φίλες σου: Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να νιώσεις ένα μικρό τσίμπημα ζήλιας για τις ξέφρενες νύχτες των φίλων σου. Να θυμάσαι όμως πως σίγουρα έχουν έρθει στιγμές που κι εκείνες ένοιωσαν παρόμοια για όλα όσα μπορείς να ζήσεις εσύ με το σύντροφό σου (ενώ εκείνες ακόμη τον ψάχνουν) κι ας μη το παραδέχονται.

15. Και τι θα γίνουν τα όνειρα και τα σχέδιά μας; Είτε είσαι ήδη παντρεμένη είτε όχι, τα όνειρά σου είναι κάτι που θα έπρεπε να ακολουθεί τη δική σου καμπή ζωής και όχι των άλλων. Επίσης, σκέψου πως δεν θα μπορείς να αναβάλεις ες αει το αναπόφευκτό.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot