Από σκωπτική διάθεση μέχρι αγανάκτηση προκάλεσε στα νησιά του βόρειου Αιγαίου η δήλωση της πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι «τα νησιά πλούτισαν από τους μετανάστες».
Σύμφωνα με τον κ. Καλογρίδη, ακυρώθηκαν σχεδόν όλες οι αφίξεις Τούρκων τουριστών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, «δύο μήνες που δούλευε πολύ το βόρειο Αιγαίο με Τούρκους», αλλά και όλες οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων «ακόμη και σε νησιά χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως η Σάμος».«Είναι απαράδεκτο να λέγεται κάτι τέτοιο. Το κόστος δυσφήμησης της Λέσβου, της Κω και άλλων νησιών είναι πολλαπλάσιο από το όφελος που αποκόμισαν κάποιοι επιτήδειοι», είπε στο «Εθνος» ο Θρασύβουλος Καλογρίδης, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου και πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (περιλαμβάνει 20 νησιά του Αιγαίου).
Πράγματι, κάποιοι λίγοι «πλούτισαν» από τους μετανάστες και τους εκμεταλλεύτηκαν, παραδέχεται ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.
«Μια μικρή μερίδα ντόπιων έβγαλαν χρήματα, είτε νόμιμα, όπως λ.χ. οι ναυτιλιακοί πράκτορες, οι εστιάτορες, κάποιοι μικροί ξενοδόχοι, είτε παράνομα, όπως αυτοί που τους μετέφεραν στο λιμάνι παίρνοντας 20€ για μια απόσταση 5 χιλιομέτρων, ωστόσο η εικόνα του νησιού επλήγη διεθνώς και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη και δεν αλλάζει από τη διάθεση αισχροκέρδειας κάποιων», ανέφερε ο κ. Γαληνός, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό να ακούγεται κάτι τέτοιο, με διάθεση ισοπεδωτική από επίσημα χείλη πολιτικού και μάλιστα υπουργού. Τα νησιά δεν πλούτισαν, τα νησιά καταστράφηκαν, υπάρχουν εστιατόρια που έκλεισαν πρόωρα, καταστηματάρχες μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης που δεν άνοιγαν φοβούμενοι καταστροφές. Οταν υπάρχουν μέσα σε μια μικρή πόλη 15.000 μετανάστες δεν είναι πλούτος, γιατί αυτοί θέλουν να φύγουν. Είναι ταλαιπωρημένοι και απελπισμένοι, δεν ήρθαν για διακοπές και δεν ξοδεύουν χρήματα. Τα κρατούν για το μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη».
«Επιεικώς ατυχέστατη δήλωση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος: «Δεν υπάρχει συνάφεια του δράματος των προσφύγων και της αγωνίας των κατοίκων για μια ομαλή καθημερινότητα με τον εύκαιρο πλουτισμό μικρής μερίδας απατεώνων. Ασφαλώς και υπήρξαν περιπτώσεις αισχροκέρδειας, αλλά η αισχροκέρδεια δεν μπορεί να μεταφράζεται σε γενικότερο πλουτισμό του νησιού», μας είπε ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έδειξε το δομικό πρόβλημα που υπήρχε. Ο νέος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, αν και υπηρεσιακός, αποδείχτηκε εξαιρετικός και με πρακτικές λύσεις. Είναι η μέρα με τη νύχτα και όσα έγιναν μέσα σε 15 μέρες δεν είχαν γίνει επί 7 μήνες».
«Ατυχέστατη» είναι η δήλωση Χριστοδουλοπούλου και για τον δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού: «Αλίμονο αν ο τζίρος της παραοικονομίας προστίθεται στον πλουτισμό ενός νησιού. Τα νησιά δεν είναι μόνο η ΕΒΓΑ της γειτονιάς και το σουβλατζίδικο ή το μικρό ξενοδοχείο της πόλης. Είναι πολύ περισσότερα, που βρίσκονται σε ύφεση λόγω ακριβώς του μεγάλου όγκου των προσφύγων».
Ξεκινούν ελέγχους
Πάντως στη Λέσβο (που αποσυμφορείται με γοργούς ρυθμούς, καθώς έχουν ήδη αναχωρήσει με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια για Πειραιά και Καβάλα σχεδόν 15.000 μετανάστες) ξεκινούν φορολογικοί και αγορανομικοί έλεγχοι για την αποτροπή κρουσμάτων αισχροκέρδειας σε βάρος των προσφύγων, ενώ η ηγεσία της γενικής γραμματείας Εμπορίου δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο διατίμησης σε βασικά είδη και υπηρεσίες διαβίωσης, αν διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα.
Η γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας γνωστοποίησε ότι κλιμάκιο υπαλλήλων των υπηρεσιών της μεταβαίνει στο νησί και σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τις τοπικές και αστυνομικές αρχές θα εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά προκειμένου να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, που ενδεχομένως εντοπιστούν.
Προφορικές, προς το παρόν, καταγγελίες κάνουν λόγο για κρούσματα αισχροκέρδειας, π.χ. το μικρό μπουκαλάκι νερού να πωλείται προς 2 ευρώ, ή στην είσπραξη ποσού ακόμη και 30 ευρώ ανά άτομο ως... κόμιστρο για τη μεταφορά μεταναστών.
ethnos.gr