Πρόβλεψη για καύσωνα - ρεκόρ 150 ετών – Δεν σχετίζεται με την καραντίνα

Μάιος 15, 2020

Τι δείχνουν τα στατιστικά για τον καιρό – Τι θα συμβεί αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις
Οκαύσωνας που θα αρχίσει να πλήττει από σήμερα την Ελλάδα ενδέχεται να αλλάξει δραματικά τα στατιστικά που υπάρχουν για τον καιρό. Στην τελευταία πρόγνωση καιρού των μετεωρολόγων αποκαλύπτεται ότι τις προσεχείς ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 ή και τους 41 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας -τις ημέρες του καύσωνα- θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον καιρό θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα.

«Στο Θησείο έχουμε τον αρχαιότερο σταθμό της Ελλάδας. Εχουμε δεδομένα 150 ετών, ενάμιση αιώνα» τόνισε αρχικά ο κ. Μιχαλόπουλος. Οπως εξήγησε, μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου».
Οπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. Οπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ. για 40 – 41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Μιχαλόπουλος.

Δεν σχετίζεται ο καύσωνας με το lockdown

«Το επόμενο πενθήμερο θα βιώσουμε μία περίοδο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες θα κυμαίνονται από 31 έως 35 βαθμούς στα βόρεια και από 35 έως 39 -κατά τόπους 40- στα πεδινά ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και στην Αττική, ενώ το Αιγαίο θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει πάντα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σημειώνοντας πως «η θερμοκρασία είναι ήδη αυξημένη για τα επίπεδα της εποχής, εφόσον έχει αγγίξει τους 33 βαθμούς».

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα και την Τρίτη και από την Τετάρτη θα αρχίσει να πέφτει, ενώ από την Πέμπτη και μετά αναμένεται σημαντική μεταβολή με πιθανές βροχοπτώσεις.

Kαθηγητής Μετεωρολογίας: Μία φορά τη δεκαετία το φαινόμενο καύσωνα τον Μάιο
«Αυτές τις πέντε ημέρες με τις ιδιαίτερα υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε καύσωνα για την εποχή, ενώ για το καλοκαίρι θα ήταν στα όρια του καύσωνα. Όμως, τέτοιες θερμοκρασίες τον Μάιο είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο. Τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται περίπου μία φορά ανά δέκα χρόνια το να έχουμε μια μέση θερμοκρασία περί τους 10 βαθμούς μεγαλύτερη από τη μέση αναμενόμενη για την περίοδο θερμοκρασία. Είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο, όμως δεν σχετίζεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων λόγω του κορονοϊού η εμφάνισή του. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή του κλίματος και δεν την επηρεάζουν τόσο βραχυπρόθεσμα», εξήγησε ο κ. Φείδας.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot