Από τη φιλμογραφία του Παντελή Βούλγαρη, το δημοτικό και ρεμπέτικο τραγούδι μέχρι και τον ήρωα Τεν Τεν, το υπουργείο Παιδείας επιστρατεύει σειρά -ιστορικών και όχι μόνο πηγών- για να κερδίσει το «χαμένο» ενδιαφέρον των μαθητών για την Ιστορία.
Για πρώτη φορά, επίσης, η Ιστορία στο Δημοτικό και το Λύκειο θα αφορά νεότερα ιστορικά γεγονότα όπως η άνοδος και η πτώση της Σοβιετικής Eνωσης, ο Ψυχρός Πόλεμος, ενώ θα περιέχει και ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική Ιστορία, όπως τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος πόλεμος και το Κυπριακό ζήτημα.
Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έχει εξαγγείλει ότι από τον Σεπτέμβρη του 2019 όλα τα βιβλία στο Δημοτικό θα αλλάξουν, το μάθημα θα εμπλουτιστεί με θεματικούς φακέλους και οι μαθητές θα έχουν μια σειρά δραστηριοτήτων από επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους, παιχνίδια ρόλων, παρακολούθηση ταινιών και ντοκιμαντέρ που θα συνοδεύουν τη διδασκαλία. Για τις υπόλοιπες τάξεις, οι αλλαγές θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.
Στους πιο μεγάλους…
Κι ενώ είναι έκδηλη η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να ανατρέψει τη μέχρι τώρα κουλτούρα διδασκαλίας που επικρατεί στις σχολικές τάξεις, ιδίως με δραστηριότητες που παραπέμπουν σε βιωματικές και διαδραστικές μεθόδους, για την περίπτωση του Λυκείου, η πολιτική ηγεσία –μέσω των προγραμμάτων σπουδών που συνέταξε ομάδα που όρισε ο υπουργός Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής– έχει ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια.
Τέλος, η τρίτη κατά σειρά επανάληψη της Ιστορίας από την αρχαιότητα (σ.σ. μέχρι σήμερα σε κάθε βαθμίδα –δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο– στην πρώτη τάξη διδάσκεται η Aρχαία Iστορία και η πορεία της διδασκαλίας καταλήγει μέχρι τη Σύγχρονη Ιστορία στην τελευταία τάξη).
Πλέον, οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα διδάσκονται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Με τις προτάσεις για την Β’ και Γ’ Λυκείου να απουσιάζουν, η Ιστορία της Α’ Λυκείου έχει συγκεντρώσει γεγονότα από τον «ταραχώδη» 20ό αιώνα, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στα κινήματα που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο από τη χειραφέτηση της γυναίκας μέχρι και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου