Όπως υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων τους για το προσφυγικό στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, «στόχος είναι η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν».
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, δεκάδες πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, κάθε μορφής και τύπου, θα περιπολούν στο ελληνικό αρχιπέλαγος από το βόρειο άκρο της Λέσβου έως την περιοχή νότια της Κω.
Από αυτά τα πλοία, εννέα θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο, ενώ ισάριθμα αναμένεται να διαθέσει και η Τουρκία.
Την ίδια περίοδο και στην ίδια περιοχή θα περιπολούν επιπλέον και 11 πλοία της FRONTEX.
Τα ελληνικά πλοία θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της χώρας, τα νατοϊκά θα επιχειρούν ανατολικά από τα ελληνικά νησιά, ενώ τα τουρκικά πλοία θα έχουν ως περιοχή ευθύνης τα τουρκικά παράλια.
Ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες, θα αυξάνεται η νατοϊκή δύναμη, αλλά και η ελληνική συνδρομή, ενώ στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας θα εκτελούν επιχειρήσεις δυνάμεις από το Λιμενικό αντίστοιχα και των δύο χωρών.
Στα Δωδεκάνησα –«ευαίσθητη» περιοχή όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις- η ελληνική πλευρά θα επαγρυπνά για να αποφευχθούν τουρκικές ενέργειες, υπό τον μανδύα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Πηγή: Mega