Πολίτες και κάτοικοι του Νομού Μαγνησίας κατέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη καθώς είχαν λάβει από τις ΔΟΥ Βόλου και Ν. Ιωνίας «Ατομικές Ειδοποιήσεις Χρεών» για να καταβάλλουν τέλη ταξινόμησης (αδείας) ή τέλη μεταβίβασης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων τα οποία είτε είχαν αγοράσει, είτε είχαν μεταβιβάσει προ εικοσαετίας!
Πρόκειται για μια απίστευτη υπόθεση που ήρθε στο φως από τον Συνήγορο του Πολίτη μετά τις σχετικές καταγγελίες. Όπως έγινε γνωστό από την ανεξάρτητη αρχή, τα ειδοποιητήρια ήρθαν σε 1.600 ιδιοκτήτες οχημάτων του Νομού Μαγνησίας και αφορούσε στα έτη 2000 ή 2001.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού εξέτασε τις καταγγελίες, συνέταξε πόρισµα για την υπόθεση το οποίο εστάλη στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στην ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Συνήγορο, το εν λόγω ζήτημα αφορά στην υποχρέωση 1.600 ιδιοκτητών οχημάτων του Ν. Μαγνησίας να καταβάλουν στα τέλη του 2019 ποσά τελών ταξινόμησης (αδείας) ή τελών μεταβίβασης Ε.Ι.Χ. καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων. Η υποχρέωση αυτή έγινε γνωστή στους πολίτες μόλις τους μήνες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2019, όταν αίφνης έλαβαν σχετικές «Ατομικές Ειδοποιήσεις Χρεών» από τις Δ.Ο.Υ. Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Οι προσφεύγοντες ζήτησαν από τον Συνήγορο του Πολίτη την άσκηση των διαμεσολαβητικών του αρμοδιοτήτων προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αρνούμενοι να αποδεχθούν την ανωτέρω υποχρέωση, στο βαθμό που επί 19 χρόνια δεν είχαν λάβει
ουδεμία ενημέρωση γι’ αυτή. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών διέθετε άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες των εν λόγω οχημάτων και επίσης βαρυνόταν, σε όλο αυτό το διάστημα, με το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιοκτησία αυτών, όπως τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση αυτών, τεκμήριο συντήρησης Ι.Χ. κά.
Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει επίσης στο πόρισμά του ότι σύμφωνα με έγγραφο του ΣΔΟΕ που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου:
Α) Στη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας:
Για οκτακόσια τριάντα τέσσερα (834) ταξινομημένα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, δεν έχουν εισπραχθεί από τη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας τα αντίστοιχα τέλη ταξινόμησης συνολικής αξίας 67.813,00 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η είσπραξή τους έχει βεβαιωθεί επί του σώματος του
πιστοποιητικού ταξινόμησης αυτοκινήτου και έχει εκδοθεί η σχετική άδεια κυκλοφορίας από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών του Νομού Μαγνησίας, ενώ για διακόσια σαράντα δύο (242) μεταβιβασθέντα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, δεν έχουν εισπραχθεί από την Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας τα αντίστοιχα τέλη μεταβίβασης συνολικής αξίας 32.898,46 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η είσπραξή έχει βεβαιωθεί επί του σώματος της νέας άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που εξέδωσε η Διεύθυνση Συγκοινωνιών του Νομού Μαγνησίας. Η συνολική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο από τη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας είναι 100.711, 46 ευρώ πλέον οι νόμιμες προσαυξήσεις.
Β) Στη Β΄ Δ.Ο.Υ. Βόλου: Για διακόσια τριάντα εννέα (239) ταξινομημένα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, δεν έχουν εισπραχθεί από τη Δ.Ο.Υ. τα αντίστοιχα τέλη ταξινόμησης συνολικής αξίας 20.195,50 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η είσπραξή τους έχει βεβαιωθεί επί του σώματος του πιστοποιητικού ταξινόμησης αυτοκινήτου και έχει εκδοθεί η σχετική άδεια κυκλοφορίας από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών του Νομού Μαγνησίας, ενώ για διακόσια ενενήντα (290) μεταβιβασθέντα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα δεν έχουν εισπραχθεί από την Δ.Ο.Υ. τα αντίστοιχα τέλη μεταβίβασης συνολικής αξίας 29.027,00 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η είσπραξή έχει βεβαιωθεί επί του σώματος της νέας άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που εξέδωσε η Διεύθυνση Συγκοινωνιών του Νομού Μαγνησίας. Η συνολική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο από τη Β΄ Δ.Ο.Υ. Βόλου είναι 49.222,50 ευρώ πλέον οι νόμιμες προσαυξήσεις.
Γενικά το συνολικό ποσό που απώλεσε το Δημόσιο ανέρχεται: Για 1.605 αυτοκίνητα σε 149.933,96 ευρώ πλέον νομίμων προσαυξήσεων.
Τι έδειξε η έρευνα
Από την έρευνα προέκυψε ότι, τρίτα πρόσωπα υπάλληλος γραφείου διεκπεραιώσεων και υπάλληλοι αντιπροσωπειών αυτοκινήτων με έδρα το Ν. Μαγνησίας και με πιθανή συμμετοχή και υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας, ταξινομούσαν και μεταβίβαζαν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα χωρίς να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα τέλη ταξινόμησης και τέλη μεταβίβασης στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ενώ καρπώνονταν οι ίδιοι τα χρήματα των τελών, τα οποία λάμβαναν από τους πελάτες τους. Οι εν λόγω υπάλληλοι παραποιούσαν δημόσια
έγγραφα και πλαστογραφούσαν τις υπογραφές υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. και άλλων υπηρεσιών.
Η έκθεση του ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Για την υπόθεση αυτή, η υπ’ αριθμ. 307/29.5.2008 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας ήταν καταδικαστική. Σε δεύτερο βαθμό, όμως, με την υπ’ αριθμ. 543/2012 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη για τους περισσότερους κατηγορούμενους, ενώ μία εξ αυτών αθωώθηκε. Κρίσιμο, όμως, είναι ότι το Β΄ βάθμιο Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρχε δυσλειτουργία της υπηρεσίας, αδυναμία παρακολούθησης της κίνησης των πιστοποιητικών, ότι οι σφραγίδες και οι υπογραφές ετίθεντο χωρίς κανέναν έλεγχο, λόγω μεγάλης εργασιακής πίεσης. Στην απόφαση γίνεται δεκτό ότι υπήρχε ένα διεφθαρμένο σύστημα, επικρατούσε κατάσταση διάλυσης, παράλειψη τήρησης της νομοθεσίας και υπάλληλοι ευρισκόμενοι στα όρια της εμφραγματικής κρίσης.