Aπό το 2018 οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

Μάρτιος 14, 2015

Αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς, με το νέο σύστημα να «πιάνει» πρώτους τους μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ’ Γυμνασίου.

Σε συνέντευξή του (στα «Επίκαιρα») ο κ. Μπαλτάς έκανε λόγο για αποσύνδεση του Λυκείου από τα Ιδρύματα κατακεραυνώνοντας το υπάρχον σύστημα, το οποίο «δουλεύει μόνο για τις εισαγωγικές εξετάσεις, λες και πρόκειται για πόλεμο», όπως σχολίασε. Γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει το επόμενο μεγάλο βήμα, το οποίο περιλαμβάνει μετατροπή του Λυκείου σε αυτόνομη μονάδα, χωρίς να διευκρινίσει όμως πώς θα γίνει η μετάβαση.

Με συγκρατημένη διατύπωση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει γνωστοποιήσει από την πρώτη στιγμή το «όραμά» της για ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Βέβαια, η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων είναι μια περίπλοκη απόφαση, καθώς η διαδικασία των Πανελλαδικών, παρά τα όποια ελαττώματα, έχει αποδειχτεί αδιάβλητη και είναι λογικό ακόμα και η σκέψη για κατάργησή τους να προκαλέσει ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο, τουλάχιστον στο ζήτημα αυτό -καθώς σε άλλα, όπως η αριστεία για παράδειγμα, δεν έχει δείξει την ίδια εγκράτεια στις δηλώσεις της- έχει «ντύσει» αυτή την εξαγγελία με την υπόσχεση ότι θα προηγηθεί «εξαντλητικός διάλογος με όλους τους φορείς» και θα επιμηκύνει το χρονοδιάγραμμά του για την υλοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας, σε αντίθεση με άλλες εξαγγελίες τις οποίες εφήρμοσε ακόμα και εν μέσω σχολικής χρονιάς.

Με βάση, λοιπόν, αυτό το χρονοδιάγραμμα, τα επόμενα δύο χρόνια οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δώσουν Πανελλαδικές με το υπάρχον σύστημα. Οπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου στον «Ε.Τ.», πρώτος στόχος είναι η αυτονόμηση του Λυκείου, με την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων να μη συνδέεται -τουλάχιστον άμεσα- με την αναβάθμιση που επιχειρείται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Και ο ίδιος ο υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή του συστήματος και όχι κατάργησή του, και παραδοχή του ήταν ότι «αν αυτή τη στιγμή ανοίξουν για όλους τα πανεπιστήμια, τότε η Ιατρική θα έχει δέκα χιλιάδες φοιτητές και άλλες σχολές θα είναι κενές».

Υπέρ των Συμβουλίων 1.028 πανεπιστημιακοί

Οι παραπάνω αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο δεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από ένα χρόνο από τώρα. Για το πολυνομοσχέδιο όμως που θα κατατεθεί εντός του μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά «διορθωτικών», όπως επισημαίνει το υπουργείο, διατάξεων για τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η διαρροή ότι σε αυτό θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση των Συμβουλίων έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ηδη στο γραφείο του κ. Μπαλτά έχει κατατεθεί επιστολή από επιτροπή δεκαέξι πανεπιστημιακών, υπογεγραμμένη από 1.028 πανεπιστημιακούς (739 από 15 ιδρύματα του εσωτερικού και 288 Ελληνες από ιδρύματα του εξωτερικού) και 254 μη πανεπιστημιακούς, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. «Η κυβέρνηση ανήγγειλε την κατάργησή τους χωρίς ίχνος διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Η αξιολόγηση του έργου των Συμβουλίων, που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα ούτε το μισό της θητείας τους, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Περιμένουμε η κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση των πανεπιστημιακών δασκάλων», αναφέρεται στην επιστολή.

Ελεύθερος τύπος

ferriesingreece2

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot