Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου να παρουσιάζει τα προγνωστικά μοντέλα μετά τις 15 Νοεμβρίου, τα οποία δείχνουν «κάθοδο αρκετά ψυχρών -χειμωνιάτικου τύπου- αέριων μαζών».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook, τα προγνωστικά μοντέλα διαφοροποιούνται.
Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:
«Πάρα πολλά τα ερωτήματα σας για την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες του Νοεμβρίου, ο οποίος ομολογουμένως έδειξε και δείχνει ένα ιδιαίτερα ήπιο και υγρό πρόσωπο μέχρι στιγμής. Τα τελευταία παρόλα αυτά «τρεξίματα» των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων -αν και συμφωνούν σε γενικές γραμμές για την εξέλιξη του καιρού της ερχόμενης εβδομάδας- διαφωνούν αρκετά όσον αφορά στην εξέλιξη αυτού από τις 15 Νοεμβρίου και μετέπειτα.
Για παράδειγμα το ευρωπαϊκό μοντέλο (ΕCMWF), πάνω αριστερά για τις 15 Νοεμβρίου προβλέπει τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού (X) σχεδόν πάνω από την Ελλάδα και κάθοδο αρκετά ψυχρών- χειμωνιάτικου τύπου- αέριων μαζών (μπλε βέλη) κυρίως όμως για τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας. Παρόμοια εικόνα δείχνει και το καναδικό προγνωστικό μοντέλο (GEM) πάνω δεξιά .
Αντίθετα, το Αμερικανικό μοντέλο (GFS), κάτω αριστερά, προβλέπει τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού (X) πολύ πιο δυτικά από την Ελλάδα και θερμότερες – ανοιξιάτικες αέριες μάζες (κόκκινα βέλη) πάνω από τη χώρα μας.
Παραθέτω στη φάση αυτή και την εκτίμηση της αναλογικής μου (Κάτω δεξιά)- πειραματικής προσπάθειας που βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) και στην λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη και η οποία θέλει το χαμηλό (Χ) να βρίσκεται…βόρεια της Μαύρης Θάλασσας!
Μεγάλο, λοιπόν, το καιρικό σασπένς όσον αφορά στο ποια εκτίμηση θα επικρατήσει από τα μέσα του μήνα και μετά, καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο.»