Ένα κρούσμα του μύκητα Candida auris εντοπίστηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Νοσοκομείο Χανίων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο zarpanews ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, το κρούσμα αφορά περιστατικό ασθενούς ο οποίος πρόσφατα διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά από μακρά νοσηλεία εκεί.
Σημειώνεται πως η ασθενής από την πρώτη στιγμή νοσηλευόταν στην απομόνωση, καθώς στις καλλιέργειες που ελήφθησαν την ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο ανιχνεύτηκε ο ο συγκεκριμένος μύκητας.
Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το σχετικό πρωτόκολλο, ενώ έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα με τις οδηγίες της προέδρου επιτροπής λοιμώξεων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).
Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους.
Γιατί αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία;
Όπως σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Candida auris θεωρείται αναδυόμενο παθογόνο παγκοσμίως για τέσσερις λόγους:
1) Εμφανίζει συχνά αντοχή σε αντιμυκητιακά φάρμακα όπως οι αζόλες ή οι εχινοκανδίνες,
2) είναι δύσκολη η εργαστηριακή ταυτοποίηση του στελέχους και απαιτεί τελικά τη χρήση ειδικών τεχνικών (MALDITOF) που δεν είναι διαθέσιμες ευρέως αυτή τη στιγμή αλλά μόνο σε εργαστήρια αναφοράς,
3) έχει την ικανότητα να αποικίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα ασθενείς αλλά και το άψυχο περιβάλλον σε δομές παροχής υγείας , και
4) ενοχοποιείται για επιδημίες σε ιδρύματα ηλικιωμένων και νοσοκομεία με γρήγορη και εκτεταμένη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση απομόνωσης Candida auris από οποιοδήποτε βιολογικό υλικό ασθενή, πρέπει να ενημερώνεται και ο ΕΟΔΥ.