Ρεμδεσιβίρη: 30% ταχύτερα η ανάρρωση των ασθενών - Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Μάιος 03, 2020

Η ουσία που φαίνεται να ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας έχει χορηγηθεί και σε ασθενείς στη χώρα μας, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά
Με τον κορονοϊό να έχει στερήσει τη ζωή σε πάνω από 240.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο οι επιστήμονες καταβάλουν προσπάθειες για να καταπολεμήσουν τον φονικό ιό, όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται. Ο οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων στις ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για τον κλινικό έλεγχο της ρεμδεσιβίρης σε ανθρώπους. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε από το Οβάλ γραφείο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

 

Το πειραματικό φάρμακο που εξετάζει η εταιρεία Giliant περνάει στο στάδιο της κλινικής μελέτης με τον πρόεδρο της Ντάνι Οντέι να τονίζει ότι διαθέτει δωρεάν το σκεύασμα σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ουσία που φαίνεται να ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας έχει χορηγηθεί και σε ασθενείς στη χώρα μας, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. «Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι πήραν τη ρεμδεσιβίρη σε σχέση με εκείνους που δεν την πήραν έχουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας» τόνισε μιλώντας στο Open TV η Παναγιώτα Τουλούμη, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο Open TV η καθηγήτρια εντατικής θεραπείας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Κουτσούκου, υποστήριξε πως η χορήγηση του πειραματικού σκευάσματος έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εκτός από τη ρεμδεσιβίρη βρίσκονται σε στάδιο κλινικής μελέτης ακόμα τρία τουλάχιστον σκευάσματα, με τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι η λύση στον γόρδιο δεσμό του κορονοϊου είναι ένα βήμα πιο κοντά.

 

Από την πλευρά του το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι «η ρεμβεσιβίρη βοηθάει κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν ταχύτερα κατά περίπου 30% ή περίπου τέσσερις μέρες σε μία μελέτη 1063 ατόμων στην οποία συμμετείχαν και τέσσερα κέντρα από την Ελλάδα». Ακόμη ο κ. Τσίοδρας υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε παιδιά και ενήλικες που νοσούν βαριά από κορονοϊό. Η χορήγηση θα γίνεται ενδοφλέβια για δέκα μέρες.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε μια παλαιότερη αναφορά του για ασθενείς που λαμβάνουν χάπια για την πίεση. Διευκρίνισε πλέον πως όσοι λαμβάνουν χάπια για την πίεση καλό είναι να συνεχίσουν να τα λαμβάνουν καθώς σύμφωνα με κλινικές μελέτες δεν υπήρχε διαφορά στην πιθανότητα της νόσου σε όσους έπαιρναν τα φάρμακά τους και σε εκείνους που δεν τα έπαιρναν.

https://www.ethnos.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot