Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τη γλουτένη, μια σύνθετη πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι και σε άλλους σπόρους, όπως το κριθάρι και η σίκαλη.
Δύο πρωτεΐνες που ονομάζονται γλοιαδίνη και γλουτενίνη συνδυάζονται και παράγουν τη γλουτένη.
Η γλουτένη δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία αλλά ούτε και είναι ιδιαίτερα θρεπτική, οπότε η έλλειψή της δεν πρόκειται να βλάψει τον οργανισμό. Πρέπει να την αποφεύγουν μόνο όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ή παρουσιάζουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη σύνθετη πρωτεΐνη και εκδηλώνουν φούσκωμα, διάρροια ή κράμπες στο στομάχι μετά την κατανάλωσή της όπως αναφέρει και το onmed.gr.
Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία που ήρθαν στο φως υποδεικνύουν όμως ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ γλουτένης και γονιμότητας.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Gastroenterology, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πάσχουν από κοιλιοκάκη. Για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας άγνωστης αιτιολογίας, οι πιθανότητες είναι εξαπλάσιες.
Πώς συνδέεται όμως η δυσανεξία στη γλουτένη με την υπογονιμότητα; Σε περίπτωση κοιλιοκάκης, εκδηλώνεται στο έντερο φλεγμονώδης αντίδραση μετά την κατανάλωση γλουτένης, με τον οργανισμό να παράγει αντισώματα που θα αντιμετωπίσουν την σύνθετη πρωτεΐνη –η οποία αναγνωρίζεται ως ξένο σώμα. Τα αντισώματα αυτά είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τρόπο που σχηματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία στη μήτρα ή να επιτεθούν στον πλακούντα. Έτσι, η κοιλιοκάκη δεν επηρεάζει μόνο τις πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος αλλά και τις πιθανότητες να έχει μια ομαλή κύηση.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη ή την ευαισθησία στη γλουτένη. Η μόνη λύση για τους πάσχοντες είναι η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, δηλαδή η κατανάλωση προϊόντων που δεν περιέχουν τη σύνθετη πρωτεΐνη.