Μήπως το μηχάνημα είναι παλιάς γενιάς; Η τεχνολογία δεν είναι λέιζερ; Σας πιέζουν να αγοράσετε και άλλο πακέτο; Μάθετε γιατί ίσως πρέπει να πείτε «όχι» σε μια εξαιρετικά φθηνή θεραπεία.
Η αποτρίχωση είναι η νο1 θεραπεία που προσελκύει κόσμο λίγο πριν τις γιορτές και το καλοκαίρι. Ποιος δεν θέλει να έχει λείο δέρμα, άτριχο άνω χείλος και χέρια; Αυτή την περίοδο τα πακέτα αποτρίχωσης γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά. Στην αγορά η ίδια υπηρεσία π.χ. 6 συνεδρίες για τα πόδια, προσφέρεται σε πολύ διαφορετικές τιμές: από € 290 έως € 1000. Πόσο, όμως, πρέπει να πληρώσουμε τελικά; Και για ποιο λόγο υπάρχουν διακυμάνσεις; Ρωτήσαμε την δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, επιστημονική διευθύντρια του Δερματολογικού τμήματος της Cosmetic Derma Medicine και η ίδια τόνισε τι πρέπει να έχετε υπόψη σας προτού ενδώσετε σε πολύ οικονομικά πακέτα:
Υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στην αποτρίχωση:
1)Το μηχάνημα: Όπως αναφέρει η δρ Τσιατούρα «το είδος του μηχανήματος και η τεχνολογία που υποστηρίζει είναι δύο σημαντικά κριτήρια που ανεβάζουν ή κατεβάζουν το κόστος της αποτρίχωσης. Για παράδειγμα, η τελευταία γενιά μηχανημάτων του λέιζερ Αλεξανδρίτη έχει περισσότερες παραμέτρους, όπως μεταβαλλόμενη διάρκεια παλμού και βοηθά σε δύσκολες περιπτώσεις καστανής ή ανοιχτόχρωμης τρίχας (όχι ξανθιάς)».
Τι να προσέξετε: «Τα μηχανήματα που κάνουν φωτόλυση ή IPL δεν είναι λέιζερ, ενώ μπορεί να διαφημίζονται ως τέτοια. Γι’ αυτό και η τιμή της θεραπείας που θα βρείτε στην αγορά είναι χαμηλότερη. Όμως, κάτι που βλέπουμε να γίνεται στη φωτόλυση είναι ότι συνηθίζεται να προηγείται ξύρισμα της περιοχής (ακόμη και στο πρόσωπο) και συχνά υπάρχουν αντίθετα αποτελέσματα». Επίσης μια άλλη σημαντική διαφορά λέιζερ-IPL είναι ότι με το λέιζερ Αλεξανδρίτη η τρίχα εξαχνώνεται και μετά τη συνεδρία επιστρέφετε στο σπίτι με λείο δέρμα. Στο IPL πέφτουν μετά από λίγες μέρες και συνεχίζουν να σας ενοχλούν.
Τι να κάνετε: Μπορείτε να δείτε τι αναγράφεται στο μηχάνημα, να ζητήσετε φυλλάδια και να κάνετε έρευνα μόνοι σας online.
2)Το κόστος του μηχανήματος: «Μετά από 3-4 χρόνια μια συσκευή λέιζερ θεωρείται παρωχημένη και χρειάζεται αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Σύμφωνα με την δρ Τσιατούρα μια συσκευή IPL μπορεί να κοστίζει 5.000-10.000 ευρώ, οπότε δικαιολογείται το χαμηλό κόστος της συνεδρίας. Αντίθετα η αγορά ενός μηχανήματος λέιζερ ξεκινά από 35.000-50.000 και τα πολύ καλά κοστίζουν 70.000-80.000.
Τι να προσέξετε: Σε πολλά κέντρα οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα στα πακέτα συνεδριών με λέιζερ. «Όταν το κόστος είναι εξευτελιστικό θα πρέπει να θέτει αμφιβολίες για την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και την πλήρη σάρωση της περιοχής προς αποτρίχωση».
3)Η εμπειρία του γιατρού-χειριστή: Σύμφωνα με το νόμο, η χρήση λέιζερ γίνεται μόνο από γιατρό ή προσωπικό που εργάζεται υπό την επίβλεψή του. Ο αριθμός των περιστατικών που έχει εξυπηρετήσει ο χειριστής παίζει σημαντικό ρόλο για την εμπειρία που έχει αποκτήσει στην ορθή εφαρμογή και στο τελικό αποτέλεσμα.
4)Ο χώρος: Καταλαβαίνετε ότι αν το ιατρείο/κλινική είναι νόμιμο ο γιατρός εκδίδει πλήρη παραστατικά ως οφείλει και το κόστος δεν μπορεί να είναι πολύ χαμηλό από ότι αν ο χειριστής ακολουθεί άλλη οδό.