Συγκεκριμένα, θα είναι υποχρεωτική για τους αστυνομικούς που διενεργούν τους ελέγχους στα αεροδρόμια η πληκτρολόγηση των στοιχείων των επιβατών πτήσεων εκτός Σένγκεν
Ραντεβού με την ταλαιπωρία και όχι με την… πτήση τους θα έχουν από Δευτέρα οι επιβάτες μεγάλων αεροδρομίων της Ελλάδας και αυτό γιατί από τις 8 Απριλίου τίθενται σε εφαρμογή μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των στοιχείων των επιβατών.
Συγκεκριμένα, θα είναι υποχρεωτική για τους αστυνομικούς που διενεργούν τους ελέγχους στα αεροδρόμια η πληκτρολόγηση των στοιχείων των επιβατών πτήσεων εκτός Σένγκεν, τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις. Ομως, οι σημαντικές ελλείψεις στον αριθμό των αστυνομικών αναμένεται να δημιουργήσουν ατελείωτες ουρές επιβατών και να μετατρέψουν σε αίθουσες…
ταλαιπωρίας τους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων των ελληνικών αεροδρομίων. Η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είχε πραγματοποιηθεί πριν ακριβώς δύο χρόνια αλλά σταμάτησε μετά από 48 ώρες καθότι οι επιβάτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές. Σε ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μάλιστα γίνεται σύσταση στους επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν να προσέρχονται έγκαιρα στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου, ωστόσο αυτό δεν αρκεί αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα ενίσχυση των αστυνομικών στα σημεία ελέγχου.
Στο τμήμα Ασφαλείας του αεροδρομίου «Μακεδονία» υπηρετούν σήμερα 50 άτομα, τα οποία εκτελούν πέντε βάρδιες των δέκα ατόμων. Με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει η κάθε βάρδια να ενισχυθεί με τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Αρα, απαιτούνται επιπλέον 20 άτομα, ώστε να υπάρχουν πέντε βάρδιες των 14 ατόμων. Και αυτό με την επιφύλαξη ότι κανένα από αυτά δεν θα απασχολείται με άλλες υπηρεσιακές δουλειές, αλλά καθαρά και μόνο με τον έλεγχο των διαβατηρίων. «Πριν από μερικές εβδομάδες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε διαταγή ενίσχυσης του τμήματος Ασφαλείας του αεροδρομίου με… αποσπάσεις συναδέλφων. Ετσι κι αλλιώς δεν είναι περίοδος μεταθέσεων, αν και γνώριζαν ότι από την 7η Απριλίου θα αλλάξουν τα δεδομένα στα αεροδρόμια και θα αυξηθεί η δουλειά. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους συναδέλφους να αποσπαστούν στο αεροδρόμιο και εκτιμώ ότι από Κυριακή θα γεμίζουν ασφυκτικά οι αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων του “Μακεδονία”», είπε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης. Πρόσθεσε ότι έχει στείλει έγγραφο στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ζητά ένα ποσοστό των δόκιμων αστυνομικών να υπηρετήσουν στο «Μακεδονία» για να «ανακουφίσουν» την κατάσταση. «Και αν μας τους διαθέσουν, θα είναι από τον Ιούνιο. Τουλάχιστον τότε θα μπορούν να κάνουν τις πεζές περιπολίες, ώστε οι έμπειροι συνάδελφοι να ασχολούνται με τους ελέγχους διαβατηρίων», είπε.
Ομως, η κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν θα είναι… πιεστική μόνο για τις εκτός Σένγκεν πτήσεις. «Στις εντός Σένγκεν πτήσεις δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση των επιβατών στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις. Ομως, από την 1η Απριλίου έχουν αυξηθεί τα μέτρα για τις πτήσεις με προορισμό αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.λπ. Πλέον, στις πύλες εξόδου, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η επιβίβαση στο αεροσκάφος, υπάρχει αστυνομικός ο οποίος ελέγχει διεξοδικά αν τα έγγραφα των επιβατών είναι πλαστά. Και αυτό γίνεται στο πλαίσιο ελέγχου της μετάβασης προσφύγων και μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη χρήση πλαστών εγγράφων. Να σημειωθεί ότι πέρυσι έγιναν στο”Μακεδονία” περισσότερες από 1.400 συλλήψεις επιβατών με πλαστά έγγραφα», υπογράμμισε ο κ. Τσαϊρίδης.
Πρόβλημα και στα μεγάλα λιμάνια
Δεν είναι όμως μόνο τα αεροδρόμια. Οπως επισημαίνει, για παράδειγμα, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, εκτός από το αεροδρόμιο Σητείας, πύλη εισόδου του χώρου Schengen αποτελεί και ο λιμένας Αγίου Νικολάου που υποδέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων με χιλιάδες επιβάτες. Ο διαβατηριακός έλεγχος, μέχρι τώρα, διενεργούνταν από μόνο ένα (!) αστυνομικό της Υποδ/νσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, ο οποίος παράλληλα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος στο Γραφείο Αλλοδαπών της ανωτέρω υπηρεσίας!
Σε επιστολή της η Ενωση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η εφαρμογή του ανωτέρω Κανονισμού, όπως καταλαβαίνετε, με ένα μόνο αστυνομικό, είναι αδύνατη και θα προκαλέσει πέραν της πολύωρης αναμονής των επιβατών, τον κίνδυνο, εκτός των δυσμενών σχολίων αυτών, της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έσχατη λύση το κλείσιμο του συγκεκριμένου σημείου διέλευσης».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου