Του Χάρη Ντιγριντάκη
H αποσωλήνωση του ελληνικού τουρισμού θα αργήσει λόγω της πανδημίας. Η αβεβαιότητα του αλλοδαπού τουρίστα να ταξιδέψει αλλά και η οικονομική ανέχεια των πολλών εξ αυτών λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, θα οδηγήσουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας σε αχαρτογράφητα νερά τη φετινή τουριστική σεζόν.
Οι tour operators παρακολουθούν μέρα με την ημέρα τις εξελίξεις και επιχειρούν να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους εν όψει καλοκαιριού. Σύμφωνα με έρευνα, η πλειονότητα των τουριστικών οργανισμών σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της από τα μέσα Ιουνίου και μετά με την ελπίδα ότι ο ζεστός καιρός δύναται να προκαλέσει ανάσχεση στην εξάπλωση του covid-19. Η σκανδιναβική και η ρωσική αγορά δείχνουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εφόσον το φαινόμενο ηρεμήσει να μπει στο παιχνίδι και η γερμανική δίχως να αποκλείεται η γερμανική κυβέρνηση να στρέψει το κοινό της στην εγχώρια αγορά. Πιο πίσω φαίνεται να εισέρχεται στο παιχνίδι η Βρετανική αγορά μολονότι ο JET 2 εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή άνοδο σε σχέση με το 2019 λόγω και της απορρόφησης σημαντικών προγραμμάτων του Thomas Cook. Κοινός τόπος είναι ότι λιγότεροι τουρίστες τρίτης ηλικίας θα ταξιδέψουν φέτος, ενώ όσοι έλθουν θα προσεγγίσουν τη χώρα με σημαντικές εκπτώσεις.
Κατά πληροφορίες για την 1η Ιουλίου μεταφέρει την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας ο Φινλανδικός Τour Οperator Aurinkomatkat, όπως ενημερώνει με επιστολή του τους ξενοδόχους, με τους οποίους συνεργάζεται στα Χανιά και τα Δωδεκάνησα.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του 2020 για την Ελλάδα έχουν παραμείνει οι προορισμοί της Ρόδου, της Κω, του Ηρακλείου και των Χανίων, ενώ έχουν τεθεί εκτός η Σκιάθος και η Ζάκυνθος.
Ακολούθως όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχουν εξέλθει από το πρόγραμμα του Aurinkomatkat όλοι οι προορισμοί της Ιταλίας, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Αυστρία. Οι παραπάνω ακυρώσεις σε συνδυασμό με την διατήρηση των ελληνικών προορισμών δείχνουν την σημασία του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες, αλλά και την μεγαλύτερη ασφάλεια που προφανώς νιώθουν οι επισκέπτες για την Ελλάδα, ενδεχομένως και εξαιτίας των έγκαιρων μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.
Υπογραμμίζεται ότι η Aurinkomatkat αποτελεί τον μεγαλύτερο Τour Οperator της Φινλανδίας με πάνω από το 30% της αγοράς και είναι θυγατρική εταιρεία της αεροπορικής Finnair. Ακολούθως από την Σκανδιναβία η Viking Travel ακύρωσε όλα τα προγράμματα μέχρι και το τέλος του Απριλίου. Ο οργανωτής θα αποφασίσει για την πραγματοποίηση ταξιδίων με αναχώρηση μετά τις 30 Απριλίου, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι Tour Operators επέκτειναν την περίοδο ακυρώσεων στην γερμανική αγορά τις προηγούμενες. Κατά πληροφορίες ο TUI διατηρεί προς ώρας για το 2020, περισσότερες κρατήσεις για την περίοδο από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο σε σχέση με το 2019. Ως γνωστόν ο TUI ανέστειλε το παγκόσμιο πρόγραμμά της έως και τις 23 Απριλίου. Οι πελάτες που αποφασίζουν να κάνουν νέα κράτηση αργότερα για τη θερινή σεζόν έως τις 31 Μαρτίου θα λάβουν μπόνους πιστότητας που φτάνει τα 100 ευρώ το άτομο.
Εν τω μεταξύ, ο Alltours, λόγω της τρέχουσας κατάστασης ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών και τα ατομικά ταξίδια με αναχώρηση έως και την 30η Απριλίου, χωρίς χρέωση.
Οι Anex Tour / Öger Tours / Bucher Reisen ακύρωσαν όλα τα ταξίδια με αναχώρηση έως και τις 30 Απριλίου.
Ο ASI Reisen ακύρωσε όλα τα ταξίδια από τις 15 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου δωρεάν. Τα ταξίδια από τις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, και δεν προσφέρεται δωρεάν ακύρωση.
Ο DER Touristik ακυρώνει όλα τα ταξίδια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν έως και τις 30 Απριλίου, με ισχύ για όλα τα brand (Dertour, ITS, Jahn Reisen, Meiers Weltreisen και ADAC Reisen).
Ο FTI Group ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του και ακύρωσε όλα τα ταξίδια έως τις 19 Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τους οργανωτές FTI Touristik, 5 vor Flug, Big Xtra και LAL Sprachreisen.
Ο Studiosus έχει ακυρώσει όλα τα ταξίδια με αναχώρηση έως τις 30 Απριλίου. Στις 9 Απριλίου θα αποφασιστεί πώς θα συνεχιστούν τα προγράμματα.
Τέλος η JT Touristik ακύρωσε όλα τα ταξίδια με αναχώρηση έως και τις 30 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή έκκληση στους ξενοδόχους να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που θα βοηθήσει στις ακυρώσεις λόγω του κορωνοϊού απηύθυνε η Expedia.
Expedia, Hotels.com και Hotwire δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν έναν “πρωτοφανή όγκο κλήσεων” από τους ταξιδιώτες που ζητούν βοήθεια με μη επιστρεφόμενες κρατήσεις.
Η Expedia Group δημιούργησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Ακύρωση. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα βλέπει κάθε ιδιοκτησία στο χαρτοφυλάκιό της. Αυτό θα βοηθήσει στην ακύρωση ή την αποζημίωση των πελατών εάν θελήσουν να ακυρώσουν μια κράτηση.
Αναμφίβολα πλήγμα για αρκετούς ελληνικού προορισμούς αποτελεί η διακοπή πτήσεων της Ryanair που αναστέλλει τα προγράμματα της μέχρι τα τέλη Μαΐου μετά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις μετακινήσεις, λόγω κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία δεν θα πραγματοποιήσει καμία πτήση μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί στις αεροπορικές μετακινήσεις, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Δεν αναμένεται να πραγματοποιήσουμε πτήσεις μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε κυβερνητικές οδηγίες, στις οποίες και θα συμμορφωθούμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary.
Εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊου η KLM θα ξεκινήσει το θερινό πρόγραμμα σε ένα σημαντικά περιορισμένο δίκτυο.
Από τις 29 Μαρτίου έως και τις 3 Μαΐου η εταιρεία προγραμματίζει να πετάξει σε 25 διηπειρωτικούς προορισμούς και 32 ευρωπαϊκούς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η KLM θα πετά σύμφωνα με ένα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί περίπου το 10% του προγράμματος της.
Υπουργείο Τουρισμού
Πάντως κίνηση ουσίας που ενδεχομένως να αποτελέσει παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού αποτελεί το deal που έκλεισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, συνάπτοντας μια σημαντική συμφωνία στον τομέα της κρουαζιέρας με την CLIA( Cruise Lines International Association) και τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρο Κόντε.
Η συμφωνία, η οποία επήλθε μετά από διαβουλεύσεις και συντονισμένες ενέργειες με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς του θαλάσσιου τουρισμού, προβλέπει την εξυπηρέτηση 17 κρουαζιερόπλοιων που βρίσκονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στα ελληνικά λιμάνια, γεγονός που θα τονώσει σημαντικά τα έσοδα των κρατικών ταμείων και θα βάλει τις βάσεις για την επόμενη μέρα του θαλάσσιου τουρισμού όταν σταματήσει η υγειονομική κρίση.
H συμφωνία αυτή πρακτικά σημαίνει ότι τα κρουαζιερόπλοια -τα οποία δεν μεταφέρουν επιβάτες- έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τον ανεφοδιασμό τους (καύσιμα, τρόφιμα) στη χώρα μας, ακολουθώντας αυστηρά τους υγειονομικούς κανόνες που έχει θέσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, και χωρίς να επιτρέπεται η απόβαση κανενός μέλος του πληρώματος στα λιμάνια.tourismtoday.gr