Τιμήθηκε και φέτος με τη δέουσα επισημότητα η επέτειος μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού, 101 χρόνια μετά, με σκοπό να τονίσει αλλά και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δύσκολης και δραματικής περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας απ’ την τουρκική θηριωδία.
Η Δοξολογία για την Ημέρα μνήμης εψάλη αμέσως μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου τον οποίο πλαισίωνε ο Ιερός Κλήρος της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Σταμάτης Μαρκόγλου εκ μέρους του Συλλόγου Μικρασιατών Κω «Ο Ηρόδοτος».
Αμέσως μετά εψάλη Τρισάγιο στο μνημείο των Μικρασιατών που φιλοτέχνησε έναντι του ναού ο συντοπίτης μας καλλιτέχνης και υπεύθυνος του Εργαστηρίου ψηφιδωτών της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Δαυίδ Χατζηδαυίδ και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων όλων των εκπροσώπων των Αρχών πολιτικών και ένστολων, συνοδεία της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού αγήματος.
Τελετάρχης ήταν η κα. Δήμητρα Γιάχου, υπάλληλος της Περιφερειακής ενότητας Κω.
Προηγήθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (εορτή Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης) προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ναθαναήλ με συλλειτουργό τον εφημέριο του ΙΝ π. Αναστάσιο Τσουκνιά.
Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του ΙΝ Νικόλαο Ματσούκα,Ηλίας Παπατέρπου, Φίλιππος Σαρρής.
Μια από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά και στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την μικρασιατική γη. Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή».
Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα και μεγαλύτερη, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη.
Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 (ΦΕΚ Α 234 / 13.10.1998) και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.
Την πρωτοβουλία είχαν αναλάβει τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή, ο Γιάννης Καψής, ο Γιάννης Διαμαντίδης και ο Γιάννης Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997.
Στην εισηγητική έκθεση ανέφεραν, μεταξύ άλλων: «Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού […] την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας».