Πρωτοβουλία για την ενίσχυση με προσωπικό και την αναβάθμιση της πυροσβεστικής υπηρεσίας στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, ανέλαβε ο Μάνος Κόνσολας.
« Τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω , αποτελούν πύλη εισόδου στη χώρα και δύο από τα περιφερειακά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών . Αυτό σημαίνει ότι η πυροσβεστική υπηρεσία των δύο αεροδρομίων διαδραματίζει ένα κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο που συνδέεται με την ασφάλεια του χώρου αλλά και με την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών», τονίζει ο Μάνος Κόνσολας, που κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Κόνσολας παραθέτει και στοιχεία, από τα οποία προκύπτει, ότι στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, η δύναμη του πυροσβεστικού σώματος είναι ίδια ή παρεμφερής, με τη δύναμη των πυροσβεστικών υπηρεσιών σε άλλα αεροδρόμια με πολύ μικρότερη κίνηση.
Τα σχετικά στοιχεία της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, που τεκμηριώνουν την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό, της πυροσβεστικής στα αεροδρόμια Ρόδου και Κω, κατέθεσε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ως αναφορά, ο Μάνος Κόνσολας.
Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας υπάρχει μια ανισομερής κατανομή προσωπικού, σε σχέση με την κίνηση στα δύο αυτά αεροδρόμια, στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ρόδου και της Κω.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει, ότι στα πλαίσια της ορθολογικής κατανομής του προσωπικού στις υπηρεσίες πυροσβεστικού σώματος στα αεροδρόμια, θα πρέπει να κυριαρχήσει το κριτήριο των αυξημένων αναγκών, που υπάρχουν και σχετίζονται με την κίνηση των αεροδρομίων.
"
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ : « Ενίσχυση και αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω».
Κύριε Υπουργέ,
Τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω , αποτελούν πύλη εισόδου στη χώρα και δύο από τα περιφερειακά αεροδρόμια ,με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών, αφού και τα δύο αυτά νησιά, συγκαταλέγονται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Το 2019 στο αεροδρόμιο της Ρόδου προσγειώθηκαν ή απογειώθηκαν από αυτό 37.468 αεροσκάφη και διακινήθηκαν 5.542.567 επιβάτες.
Το 2019, στο αεροδρόμιο της Κω η κίνηση των αεροσκαφών ανήλθε σε 19.797 αεροπλάνα ενώ διακινήθηκαν συνολικά 2.676.644 επιβάτες.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η πυροσβεστική υπηρεσία των δύο αεροδρομίων, διαδραματίζει ένα κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο, που συνδέεται με την ασφάλεια του χώρου, αλλά και για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Είναι σαφές ότι ο αριθμός του προσωπικού , ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, πρέπει να αντιστοιχεί σε αυτές τις αυξημένες ανάγκες.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν , προκύπτει μια ανισομερής κατανομή προσωπικού, όχι μόνο για τα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω, αλλά και για μεγαλύτερα αεροδρόμια, όπως το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Στη Ρόδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του αεροδρομίου διαθέτει δύναμη 46 ατόμων, ενώ στην Κω υπάρχει δύναμη 38 ατόμων. Την ίδια όμως στιγμή, υπάρχουν αεροδρόμια με πολύ μικρότερη κίνηση, για παράδειγμα σε σχέση με το αεροδρόμιο της Κω, στα οποία η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει τον ίδιο ή σχεδόν παραπλήσιο αριθμό προσωπικού με αυτό της Κω, που έχει πολλαπλάσια κίνηση.
Τα σχετικά στοιχεία της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, τα έχω καταθέσει, ως αναφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Θεωρώ ότι στα πλαίσια της ορθολογικής κατανομής του προσωπικού στις υπηρεσίες πυροσβεστικού σώματος στα αεροδρόμια, θα πρέπει να κυριαρχήσει το κριτήριο των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν και σχετίζονται με την κίνηση των αεροδρομίων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην ενίσχυση με προσωπικό και στην αναβάθμιση της πυροσβεστικής υπηρεσίας στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κω.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου"