Το μεταναστευτικό για το νησί είναι ένα δύσκολο θεμα ως προς τον χειρισμό του.
Έχουμε ως κοινωνία δείξει προς τα έξω ένα κακό εαυτό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των κακών χειρισμών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που δυστυχώς, φαίνεται να ενστερνίζεται και η νέα δημοτική αρχή (κατά πλειοψηφία πάντα για να μην αδικούμε πρόσωπα). Η εικόνες του Δημάρχου περιστοιχιζόμενου με τα μηχανήματα του Δημου και με …’’ εύσωμους’’ συμπολίτες μας μπροστά στην μπουκαπόρτα του πλοίου της γραμμής, ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο δίνοντας ένα μήνυμα ξενοφοβίας που αντέγραψαν αμέσως και άλλες περιοχές στην πατρίδα μας κάνοντας και αυτοί παρόμοιες ‘’αποτρεπτικές’’ ενέργειες.
Συμμαθητής μας από την Νάουσα μας έλεγε ότι μια ψευδής είδηση μεταφοράς μεταναστών στην περιοχή τους ήταν αρκετή για να μαζευτούν 40-50 ‘’εθνικά σκεπτόμενοι’’ αποκλείοντας την πρόσβαση στην πόλη για κάποιες ώρες.
Επί τέλους! Η Ελλάδα συμβαδίζει με την υπόλοιπη ξενοφοβική Ευρώπη υψώνοντας τείχη άρνησης και διωγμού των αλλοφύλων. Και στη Κω απεδείχθη ότι: ¨ οι 70 είχαν εισιτήριο για Πειραιά’’. Άρα η επίδειξη δυναμικής άρνησης του κ. Δημάρχου δεν ήταν αναγκαία. Είναι όμως εντελώς αδικαιολόγητη και παράνομη η μεσονύκτια κίνηση των δημοτικών μηχανημάτων στο λιμάνι για την αποτροπή της αποβίβασης! Το ερώτημα για τον κ. Νικηταρά είναι: δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι να εκδηλωθεί η αρνητική θέση της δημοτικής πλειοψηφίας; Εξαντλήθηκαν τα πολιτικά μέσα που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή πριν προβεί σε επιθετικές ενέργειες που οδηγούν σε τετελεσμένα βίαιων κινητοποιήσεων; Προς τι εκείνη η επιθετική νυχτερινή δήλωση του στα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης που δεν διέφερε από εκείνες του προκατόχου του και που γι αυτό βρήκαν μεγάλη απόκριση στα κανάλια που κάνουν εμπόριο με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό; Και πως δικαιολογείται η δεύτερη ανακοίνωση του κ. Δημάρχου που δείχνει μια διαφορετική λογική; Εκεί ενώ προσπαθεί να δικαιολογήσει και να στηρίξει την αρχική επιλογή του, ταυτόχρονα κάνει άνοιγμα στην ηπιότητα και την κοινωνική αιτιολόγηση του μεταναστευτικού.
Είναι προφανές ότι ο κ. Νικηταράς δεν θέλει την ταύτιση με τον προκάτοχο του. Ηγήθηκε ενός συνασπισμού αντι-κυριτσικών αντιλήψεων και δύσκολα μπορεί να συμπλεύσει με τις πρακτικές και τις ιδεοληψίες του πρώην Δημάρχου. Γι αυτό ακριβώς βρέθηκε στην δύσκολη θέση του συμβιβασμού της δεύτερης δήλωσης του. Στόχευε στο εσωτερικό του μέτωπο. Στο εσωτερικό του ακροατήριο. Γιαυτό έχουμε μια υποκριτική δήλωση πάρα μια γνήσια αυτοκριτική αναθεώρηση! Όλες οι πολυσυλλεκτικές παρατάξεις έχουν αυτά τα προβλήματα: την έλλειψη σαφούς προσανατολισμού. Τα ήξεις αφήξεις. Κάποιες φορές αυτό είναι καλό. Στα δύσκολα όχι!
Το σχόλιο μας είναι διπλό: πρώτα η νέα δημοτική αρχή θα πορεύεται όπως ο Ιανός στα δύσκολα θεματα. Δεν μπορεί να τα θίξει. Άρα θα ζήσουμε μια ομαλή συνέχεια με πολύ συντηρητική διαχείριση. Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορεί να θέσει τον πυρήνας του μεταναστευτικού προβλήματος του νησιού μας. Το αποφεύγει. Αν μελετήσουμε προσεκτικά το τοπικό προσφυγικό ζητημα από το 2014 μέχρι σήμερα θα δούμε ότι η κρίσιμη απόφαση ήταν η συμφωνία του Μάρτη 2016 μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας ή για να ακριβολογούμε Γερμανίας-Τουρκίας που επέβαλε την δημιουργία των 5 hotspots στα νησιά με την μεγαλύτερη στατιστικά μεταναστευτική ροή, με τον όρο στα νησιά αυτά να γίνεται καταγραφή-χαρακτηρισμός και στην συνέχεια να επιτρέπεται η μετακίνηση τους προς την Τουρκία ή την Στερεά Ελλάδα. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού στα νησιά ήταν προφανής. Αυτό ήταν λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που το δέχτηκε ασυζητητί και είναι λάθος που και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ που δεν το θέτει. Η σύμβαση εκείνη πρέπει να αναθεωρηθεί και είναι χρέος της Ελληνικής κυβέρνησης να το πράξει.
Εν καταλήξει: η νέα δημοτική μας αρχή αποσιωπά το πραγματικό ζητημα των ευθυνών των 2 κυβερνήσεων που έχουν χειριστεί το θεμα. Το κάνει για πολιτικούς λόγους ισορροπιών που κρατά προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ! Επί πλέον αδυνατεί να αξιοποιήσει δημοκρατικές διαδικασίες (απόφαση δημοτικού συμβούλιου, λαϊκών συνελεύσεων, συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους κλπ) θέτοντας προβλήματα αλλαγής πολιτικής.
Προφανώς οι ενέργειες της δημοτικής μας αρχής θέτει το λιθαράκι της στην μεγέθυνση και την επέκταση του ξενοφοβικού και ρατσιστικού κλίματος στο νησί μας που εγκυμονεί τα ανοικτή βιαία μελλοντικά τοπικά γεγονότα.
Ν. Μυλωνά
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015: 1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
«Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»
Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας.
Ν. Μυλωνάς