ΘΕΜΑ: σχόλιο για την απομάκρυνση του κ. Κόνσολα από το υπουργικό συμβούλιο
—Παρατηρώντας τα πολιτικά ζητήματα του τόπου μας σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική, περιμέναμε από τον προαναγγελθέντα πρωτοχρονιάτικο κυβερνητικό ανασχηματισμό, την αλλαγή του υπουργού τουρισμού! Ο κ. Θεοχάρης δημιούργησε πλατιά εντύπωση διαχειριστικής ανεπάρκειας. Η υποτακτική συμπεριφορά του στον εκπρόσωπο της TUI τον Ιούλιο του 2020 και τα ‘’ήξεις αφήξεις’’ για τις πρακτικές λειτουργίας της φετινής τουριστικής περιόδου, συνδυαζόμενα με την όλη συρρίκνωση και αδύναμη παρουσία του υπουργείου τουρισμού στην διαχείριση της κρίσιμης περιόδου του Κορωναιού, τον κατέτασσε στους ‘’αντικαταστάσιμους’’ Όμως αντί του υπουργού απομακρύνθηκε ο υφυπουργός!!!
παρ’ όλο που κ. Κόνσολας ήταν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ και προοριζόταν και προετοιμάζονταν ως υπουργός! Ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει ότι στην τουριστική κρίση δεν τα πήγε καλά η κυβέρνηση του! Όμως δεσμευμένος από προσωπική συμφωνία, (σύμβαση προσχώρηση του κ. Θεοχάρη από το ΠΟΤΑΜΙ στην ΝΔ), προσπάθησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουμε με την αντικατάσταση του υφυπουργού τουρισμού! Έτσι πήρε η μπάλα τον κ. Κόνσολα! Τα λεγόμενα περί διχοστασίας υπουργού-υφυπουργού δεν στέκουν γιατί ο συμπατριώτης μας υφυπουργός είναι πολιτικός με συμβιβαστικό προφίλ. Προτιμά να οδηγεί τα πράγματα στην διαλλακτική υποχώρηση παρά στην όξυνση. Ο πραγματικός λόγος που τα Δωδεκάνησα δεν θα εκπροσωπούνται στο παρόν Υπ. Συμβούλιο είναι ο ΄΄αρχηγοκεντρισμός΄΄ της ΝΔ και όχι η τουριστική πολιτική που μας αφορά μέσα στις δυσκολίες της εποχής.
—Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο η παρουσία Δωδεκανήσιου Βουλευτή στο Υπουργικό Συμβούλιο (Υ.Σ.) επηρεάζει τα τοπικά θέματα. Όταν εκεί συζητούνται υποθέσεις που αφορούν και την Δωδεκανησιακή ζωή τότε μπορεί να πάρει τον λόγο και η παρουσία του μπορεί να επηρεάσει τις κυβερνητικές αποφάσεις! Σε ποιο σημείο λοιπόν ο κ. Κόνσολας αποδείχθηκε ‘’καλός πατριώτης’’ ως μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου δεν το ξέρουμε! Η πολιτική έχει ένα πελατειακό περιεχόμενο. Σε ποιο επίπεδο ο υφυπουργός εκμεταλλευόμενος την θέση του διολίσθησε σε εξυπηρετήσεις είναι αντικείμενο κυρίως του Δωδεκανήσιου Βουλευτή της Αντιπολίτευσης. Δευτερευόντως των κοινωνικών φορέων που του διατύπωσαν συγκεκριμένα αιτήματα. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο για μας. Δεν είναι το κύριο θέμα στην κατάσταση που έχουμε περιέλθει όπου η κρίση έχει σμικρύνει το περιθώριο πελατειακών λογικών. Ενδιαφέρει η πολιτική.
—Τον κ. Κόνσολα τον γνωρίσαμε από την σκληρή αντι-μεταναστευτική, αντι-προσφυγική ατζέντα που τόνιζε με συνέχεις δημοσιές τοποθετήσεις την περίοδο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σιώπησε ως μέλος του Υπ. Συμβ. που αποδέχτηκε την Ευρωτουρκική-Γερμανική προσφυγική πολιτική εγκλωβισμού στα 5 νησιά των προσφύγων και επέκτασης των δομών (γκέτο) φιλοξενίας τους! Τον θυμόμαστε να λέει ότι ‘’ο τουρισμός δεν συνδυάζεται με λαθρομετανάστες και γκέτο’’! Η σιωπή του είναι απόδειξη του συμβιβαστικού του πνεύματος αλλά και στοιχείο συστημικού πολιτικού που υποχωρεί στις άνωθεν πολιτικές.
—Ο κ. Υφυπουργός στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, σαν σε απολογισμό, μας λέει ότι έδωσε την προσοχή του στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των σχολών που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού. Στο παρά ένα πριν απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του, στο ΦΕΚ 5824Β της 30 Δεκεμβρίου 2020 με τον τίτλο ‘’πρόγραμμα σπουδών ΑΣΤΕ’’ που παρουσιάστηκε σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, διβάζουμε για την προσθήκη στο πρόγραμμα σπουδών μιας σειράς νέων μαθημάτων και τομέων που ‘’αναβαθμίζουν την τουριστική εκπαίδευση’’ μας είπε. Το ΦΕΚ όμως γράφει ΄΄η παρούσα δεν προκαλεί δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό’’! Μα! Χωρίς δέσμευση εφαρμογής, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς οικονομική ενίσχυση για τις ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης όλα αυτά είναι λόγια! ‘’έπεα τερόεντα’’! Την στιγμή μάλιστα που οι ΑΣΤΕ φυτοζωούν εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες σπουδαστών και εκπαιδευτικών, είναι ατυχείς αναφορές.
— Κλείνοντας, από την ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου τουρισμού βλέπουμε τα εποπτευόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα του :
δύο (2) Ανώτερες Σχολές, Ρόδο ΑΣΤΕΡ και Άγιο Νικόλαο Κρήτης ΑΣΤΕΚ,
οκτώ (8) ΙΕΚ, Ανάβυσσο Αττικής, Περαία Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδο, Άργος, Κέρκυρα, Γαλαξίδι και Αλεξανδρούπολη.
πέντε (5) Σχολές Ξεναγών Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρέθυμνο και Ρόδο.
Το Υπουργείο λειτουργεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας Τμήματα Μετεκπαίδευσης ν. 1077/1980
— Η Κως , 4ος τουριστικός προορισμός της χώρας μας ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ από όλα! ενώ υπαρχουν διπλο- και τριπλο-εγγραφές! Δεν θα μπορούσε το ΙΕΚ της Ρόδου να μετεγκαταστάσεις στην Κω; ΟΧΙ! Ωραία! Τότε να δημιουργηθεί; Γιατί δεν γίνεται; Η Κως απλά είναι στην σκιά της Ρόδου. Όπως η Ρόδος στην σκιά της Αθήνας κλπ. Ο καλός πολιτικός έχει λόγο στην αλλαγή του χωρικού καταμερισμού και στην αρση των ιστορικών αδικιών. Δεν λυπούμαστε για την απώλεια του κ. Κόνσολα.
— κ. Μ! ας μην προτρέχουμε! ‘’ως βουλευτής ο κ. Κόνσολας θα μιλά ελεύθερα και θα υπηρετήσει καλύτερα τις τοπικές υποθέσεις’’! μας αντέτεινε φίλος του! Είθε!
Νικος Μυλωνας