Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του νυν υπουργού υγείας στο νησί μας αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τις ανάγκες των νοσοκομειακών υπηρεσιών του νησιού μας. Για τις συναντήσεις και το περιεχόμενο των συζητήσεων διαβάσαμε στον τοπικό τύπο, όπου κυριάρχησε η πληροφοριακή πλευρά και έλειψε η κριτική αποτίμηση.
Συμπεράσματα προκύπτουν από τις δηλώσεις, τα συμφραζόμενα και πιο πολύ από τα υπονοούμενα των δηλώσεων των κκ Δημάρχου και Επάρχου Κω! Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι πάντα φειδωλοί λόγω θέσεως (κακώς κατά την γνώμη μας) στο να θέσουν δημόσια τα υπάρχοντα διαχειριστικά προβλήματα μια που αυτά είναι αλληλένδετα με χρονίζουσες άλυτες πολιτικές πλευρές των ίδιων και των ίδιων ζητημάτων! Από τις δηλώσεις λοιπόν των κύριων πολιτικών μας εκπροσώπων κκ Δημάρχου και Επάρχου Κω καταλαβαίνουμε: κακώς δεν απασχόλησαν την επίσκεψη το επίπεδο ετοιμότητας των τοπικών υπηρεσιών υγείας για τον κορωνοϊό Covid-19 (δεν είδαμε επίσκεψη- έλεγχο εγκαταστάσεων!) 2. υποσχέσεις για ικανοποίηση των θεμάτων ελλείψεων προσωπικού (αχαρακτήριστη κακοήθεια η ‘’βίαιη διακοπή’’ του υπουργού πολιτών που τόλμησαν να θίξουν κακώς κείμενα) 3. πλήρης παράκαμψη του αιτήματος για νέο νοσοκομείο από την κυβέρνηση με την αόριστη παραπομπή του για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ με την συμμετοχή Δημου και Επιχειρήσεων του νησιού. Η πρόταση του κ. Δημάρχου ‘’ο Δήμος θα συμμετάσχει’’ και του κ. Επάρχου για αίτημα δωρεάς από το ίδρυμα Σ. Νιάρχος έρχονται να καλύψουν πολιτικά κενά και να καλλιεργήσουν ψευδαισθήσεις ενώ αποτελούν μια συνέχεια μιας πολύ κακής πολιτικής τακτικής που έχει δημιουργήσει αισθήματα αναξιοπιστίας και τελικά υποτίμησης της προσέγγισης του προβλήματος των υπαρκτών νοσοκομειακών αναγκών του νησιού μας.
Ο Δήμος Κω ως πολιτικός φορέας πέραν των συζητήσεων και χωροθετήσεων δεν έχει κάνει ένα βήμα διαμόρφωσης του στόχου του νέου νοσοκομείου. Μπορούσε να διαμορφώσει πλήρη πρόταση, να εκδώσει οικοδομική άδεια και να αναζητήσει χρηματοδότηση από κράτος, ιδιώτες. ιδρύματα. Στο διάστημα της κρατικής οικονομικής χρεοκοπίας 2010-2020 έχουν γίνει στην Κω επενδύσεις σε 20 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με επιδοτήσεις 200 εκ ευρώ. Μπορούσε να διεκδικήσει το 50% αυτών των κρατικών επιδοτήσεων για την χρηματοδότηση του νέου νοσοκομείου με την αλλαγή κατηγορίας ενισχύσεων του νησιού μας! Είναι μεγαλύτερη η σημασία για το νησί μας της ύπαρξης μιας σύγχρονης νοσοκομειακής μονάδας από την οποιαδήποτε λειτουργία νέων ξενοδοχείων!
Τo Επαρχείο Κω ως φορέας αποκλειστικής διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και κανείς δεν το εμποδίζει να κάνει την επιλογή χρηματοδότησης νέου νοσοκομείου! Η προβολή αιτήματος για χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σ. Νιάρχος δεν πατάει στο έδαφος. Μια ματιά στην ιστοσελίδα του ιδρύματος snf.org αποδεικνύει ότι το ίδρυμα προγραμματίζει διεθνείς δράσεις σε συνεργασία με κυβερνήσεις (το 2017 η σύμβαση με ελληνική κυβέρνηση για νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Σπάρτης κλπ). Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο έργο απαιτεί την κυβερνητική ενεργή συμμετοχή και γι αυτό πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προετοιμασίας πέρα από κινήσεις για το ‘’θεαθήναι τοις ανθρώποις’’.
Το υπάρχων νοσοκομείο Κω είναι έργο των Ιταλών του 1928 σε οικόπεδο στο κέντρο της πόλης επιφανείας 5.350,00 Μ2. Έγιναν σοβαρές προσθήκες την δεκαετία του 1980 και του 1990. Η συνολική του επιφάνεια των κύριων κτηριακών του χώρων σήμερα ξεπερνά τα 4.300 μ2 και οι διάσπαρτοι ισόγειοι βοηθητικοί χώροι τα 700,00μ2. Χρόνια τώρα το νοσοκομείο πνίγεται από ελλείψεις χώρων και αυτό οδήγησε στην τοποθέτηση πρόχειρων ισόγειων κατασκευών των 700μ2 πνίγοντας τον αύλειο χώρο του. Το πρώτο ζήτημα είναι η καλή οργάνωση των υπαρχόντων κτηριακών εγκαταστάσεων του! Οι χώροι δεν είναι λίγοι, χρειάζεται και θα βοηθήσει πολύ ο ανασχεδιασμός τους! Το δεύτερο είναι η δυνατότητα επεκτάσεων. Για παράδειγμα, παλαιότερα συζητιόταν η ενοικίαση των ισογείων των 2 εφαπτόμενων κτηρίων: Βακούφ και Γαμβρέλλη, για την εγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος. Το τρίτο είναι η ύπαρξη ανεκμετάλλευτων δημόσιων και δημοτικών χώρων. Για παράδειγμα στο κτήριο του ΙΚΑ-ΕΦΚΑ στο Πλατάνι (Κερμετέ) η ανατολική του πτέρυγα επιφάνειας 1000μ2 υπολειτουργεί εδώ και χρόνια. Το ίδιο και για το διώροφο κτήριο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας επιφανείας 1000μ2 που υπολειτουργεί. Επομένως η πιο εύκολη, πρακτική και άμεση λύση που συμβιβάζεται με την δυσκολία των μνημονιακών χρόνων που ζούμε, είναι να προωθηθεί η λύση της ενοποίησης αυτών των χώρων, της αναδιαρρύθμισης των τοπικών υπηρεσιών υγείας και της αποκέντρωσης τους! Έτσι λύνεται ΑΜΕΣΑ τόσο το λειτουργικό όσο και το κτηριακό πρόβλημα της νοσοκομειακής μας υποδομής! Παράλληλα έχουμε την δυνατότητα να δουλεύουμε την λύση νέου νοσοκομείου που αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για το νησί και στοιχείο αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος! Ο κορωνοϊός το αποδεικνύει με δραματικό τρόπο!
Γιατί δεν προβάλαμε αυτό βήμα ως άμεσο κοινό τοπικό στόχο απαιτώντας από τον κ. Υπουργό αυτό το συγκεκριμένο μέτρο; Γιατί χανόμαστε σε γενικότητες! Γιατί δεν προχωρά η πιο απλή λογική πρόταση; Πριν ένα χρόνο ήταν εδώ ο προηγούμενος υπουργός κ. Ξανθός. Έγιναν οι ίδιες παράτες! Ειπώθηκαν τα ίδια πράγματα! Έγιναν κάποιες προσλήψεις! Τώρα ξανά έχουμε τις ίδιες ελλείψεις. Ποιος φταίει; ο εκάστοτε υπουργός ή εμείς; Γιατί δεν ξεχωρίζουμε την τακτική από την στρατηγική; Γιατί περνάνε οι υπουργοί, τα χρόνια, οι εποχές χωρίς να αλλάζουν τα πράγματα σε βασικά μας προβλήματα;
Ρωτήσαμε πρώην δήμαρχο γιατί δεν προχωρούνε πρακτικά βήματα αλλαγών στον τόπο μας: ‘’υπάρχουν τα φέουδα και οι αντιδράσεις αυτών που βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση’’ και το κυριότερο ‘’ υπάρχουν οι ισορροπίες, πελατειακές σχέσεις και οι εκλογικές δουλείες που μας εμποδίζουν να θίξουμε τα κακώς κείμενα’’!! Αν είναι έτσι τότε το ζήτημα είναι πολιτικό και πρέπει να γνωρίζουμε τι απαντούν οι κκ Δήμαρχος και Έπαρχος! Τι πέτυχαν με την πρωταγωνιστική τους συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία με τον κ. Κικίλια για το νησί μας;
Ν. Μυλωνάς