To νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία ουσιαστική αλλαγή και μεταρρύθμιση στα θέματα που καίνε τους Δήμους.
Έχει μόνο απλή αναλογική. Ως εργαλείο για να οδηγηθούν σε ακυβερνησία και διάλυση οι Δήμοι αλλά και να αποκτήσουν ρόλο ρυθμιστή και ενίοτε εκβιαστή της πλειοψηφίας διάφορα θνησιγενή σχήματα και ακραίες φωνές.
Έφεραν έναν εκλογικό νόμο που μειώνει τον αριθμό των υποψηφίων , μόνο και μόνο για να διευκολύνει αυτούς που δεν μπορούν να βρουν υποψηφίους και να κάνουν συνδυασμό...Όλοι μπορούν να καταλάβουν ποιοι είναι αυτοί.
Θα υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις δημοτικές κοινότητες και άρα δύο κάλπες. Γιατί; Για να ενταθεί η σύγχυση και να χαλαρώσουν οι δεσμοί του ψηφοδελτίου στις δημοτικές κοινότητες με το ψηφοδέλτιο της παράταξης με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.
Θα βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα τοπικά συμβούλια που εκλέχθηκαν για να ασκήσουν διοίκηση και να λύσουν τα προβλήματα των πολιτών να κάνουν αντιπολίτευση στο δήμαρχο ή στην πλειοψηφία. Και φυσικά να διαλυθούν τα τοπικά συμβούλια και να απαξιωθούν.
Οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο, κατανέμονται με απλή αναλογική αλλά ο Δήμαρχος δεν εκλέγεται με απλή αναλογική, πρέπει να πάμε σε δεύτερη Κυριακή αν δεν πάρει το 50 + 1%. Ουσιαστικά αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της ψήφου αφού θα μπορεί να εκλεγεί κάποιος Δήμαρχος αλλά άλλοι θα έχουν την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.
Μάλιστα για τους Δήμους που διαπιστωμένα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής σε νέες εκλογές , εφόσον διαπιστώνεται αδιέξοδο, όπως γίνεται με τη Βουλή. Οι Δήμοι θα αφεθούν σε μια διαλυτική και παραλυτική κατάσταση, ανίκανοι να λειτουργήσουν.
Και σε αυτή την περίπτωση το μεγάλο θύμα θα είναι ο πολίτης.
Το πανηγύρι θα αρχίσει την επόμενη μέρα των εκλογών και εφόσον δεν υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Τότε και η πιο απλή απόφαση θα είναι αδύνατο να ληφθεί με το κλίμα που επικρατεί, εκτός αν όλοι αποκτήσουν ξαφνικά ευρωπαϊκή κουλτούρα συνεργασίας και δείξουν ένα άλλο πρόσωπο. Μάλλον απίθανο, αυτό,
Το ότι δεν θα υπάρχει πλειοψηφία για να λαμβάνονται αποφάσεις είναι το ένα πρόβλημα . Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ο πλειοψηφών συνδυασμός ακόμα και με ποσοστό 49% θα είναι όμηρος των μειοψηφιών και κυρίως των άκρων.
Στη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα υπεισέρχονται οι συναλλαγές και οι εκβιασμοί. Μάλιστα ο εκλογικός νόμος ανοίγει το δρόμο και σε εκφυλιστικά φαινόμενα αφού δίνει το δικαίωμα σε δύο διαφορετικούς συνδυασμούς που κατέβηκαν ξεχωριστά στις εκλογές , πείθοντας τους πολίτες ότι έχουν διαφορές , να συνενώνονται μετά τις εκλογές σε ένα συνδυασμό.
Άλλο δηλαδή θα ψηφίζεις και άλλο θα σου προκύπτει μετά τις εκλογές από τις συναλλαγές που θα γίνονται κάτω από το τραπέζι.
Η απλή αναλογική απαξιώνεται ως ιδέα και έννοια , με αυτή τη λογική. Όταν όλοι δουν στην πράξη που θα οδηγήσει, θα είναι αργά.
Ο σκοπός είναι να υπάρχει μια ισχυρή και καθαρή πλειοψηφία στο Δήμο που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Και φυσικά να εκπροσωπούνται και όλοι οι συνδυασμοί στο δημοτικό συμβούλιο.
Η λογική στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, να το διαλύσουμε.
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι η διάλυση και η αποδυνάμωση των Δήμων που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον ίδιο τον πολίτη.
Μηνάς Κιάρης
Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ
Δημοτικός Σύμβουλος