Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου οι έξι από τους επτά κατηγορούμενους στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, που άρχισε να εξαρθρώνεται τον Νοέμβριο του 2020 στην Κω, όπου δραστηριοποιούνταν διακινώντας παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην χώρα μας, τους οποίους «φιλοξενούσαν» στο νησί και στη συνέχεια τους προωθούσαν στην ενδοχώρα.
Μάλιστα το δικαστήριο μετά από μία μακρά διαδικασία, προχθές αργά το απόγευμα, επέβαλλε «βαριές» ποινές σε δύο αλλοδαπούς που φέρονται να είχαν «αρχηγικούς» ρόλους στην οργάνωση, ενώ αθώωσε έναν αλλοδαπό συγκατηγορούμενο τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, 37χρονος έλληνας και 25χρονος αλλοδαπός Τουρκικής καταγωγής καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 36 ετών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 125.000 ευρώ έκαστος με τις εφέσεις τους να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.
Το ίδιο δικαστήριο επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών με τριετή αναστολή σε 31χρονο ιδιοκτήτη ξενοδοχείου μέσα στο οποίο διέμειναν για δύο ημέρες πέντε αλλοδαποί από αυτούς που τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να «βοήθησαν», ενώ συνολική ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε και 50χρονη ιδιοκτήτρια άλλων καταλυμάτων στην Κω.
Επίσης ένοχη κρίθηκε και ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου η οποία καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και έξι μηνών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της εμφάνισης της μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της. Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Κατερίνα Βολονάκη, Νικήτας Μπόλκας, Βασίλης Πάππου και Γιάννης Μπαλαλής. Τέλος, το ίδιο δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Αλεξανδρή έκρινε αθώο 41χρονο αλλοδαπό που επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση. Στο δικαστήριο μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία στη δικογραφία που να ενοχοποιούν τον 41χρονο εκτός από τις καταθέσεις που είχαν δώσει δύο συγκατηγορούμενοι του.
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης, οργανώθηκε επιχείρηση αποτελούμενη από προσωπικό τόσο των υπηρεσιών του Λιμενικού όσο και της αστυνομίας καθώς και από στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν και τα στοιχεία που προέκυψαν, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν για τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους φιλοξενούσαν σε ξενοδοχεία στην Κω.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2020 από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για την υπόθεση αυτή: «Στην εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα - διαμονής τους στην Κω και εν συνεχεία διευκόλυνσης προώθησής τους στην ενδοχώρα, προέβησαν τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κω, με τη συνδρομή στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω (ΚΕΑ), στελεχών της Β΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, ήτοι του Τμήματος Ασφαλείας Κω με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. (Ο.Π.Κ.Ε) και στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και διεξαγωγή συντονισμένης ευρείας αστυνομικής επιχείρησης στη νήσο Κω.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο εξονυχιστικών αστυνομικών ελέγχων, τις πρώτες πρωινές ώρες της 06/11/2020, συνελήφθησαν, πέντε αλλοδαποί εντός της πόλης της Κω, πλησίον επιβατικού λιμένα Κω, εκ των οποίων οι δύο κατείχαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία και κατασχέθηκαν, ενώ οι τρεις στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης με την συστηματική αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Λιμενική Αρχή Κω, συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 37, 41, 31 και 50 ετών και ένας 27χρονος αλλοδαπός, για παράβαση του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) καθώς και των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/2014 . Ο 41χρονος ημεδαπός φέρονταν ως ηγετικό στέλεχος αυτής, ενώ ένας επιπλέον αλλοδαπός, φερόμενος επίσης ως ηγετικό στέλεχος, αναζητούνταν.
Συγκεκριμένα: α) ο 37χρονος ημεδαπός και ο 27χρονος αλλοδαπός (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος) φέρονταν να φρόντιζαν για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Κω, εν συνεχεία την διευκόλυνση μετακίνησης τους εντός της νήσου, β) ο 31χρονος και η 50χρονη ημεδαποί τους εξασφάλιζαν κατάλυμα εντός των ξενοδοχειακών τους μονάδων, γ) ενώ από το προανακριτικό υλικό προέκυψε ότι ο 41χρονος ημεδαπός φέρονταν να είχε τον ρόλο του επικεφαλής και συντόνιζε όλες τις ενέργειες των μελών του κυκλώματος. Επιπρόσθετα, κατά την διενέργεια νομότυπης κατ΄ οίκον έρευνας σε ιδιοκτησία της 50χρονης, εντοπίστηκαν ακόμη τρεις ανήλικοι αλλοδαποί οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης στη νήσο Κω και σε άλλα σημεία, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στη Χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες».
Αρνούνται τις κατηγορίες
Πάντως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και απολογούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται, ενώ οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων επεσήμαναν πως δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για παράνομους αλλοδαπούς αλλά και την μικρή διάρκεια της παραμονής τους στις ιδιοκτησίες τους.
rodiaki.gr