Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα της Κω ζητά ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς
Αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς, άτοκα δάνεια, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μέτρα στήριξης της παραγωγής του πρωτογενή τομέα της Κω, για να αντέξει στην οικονομική κρίση που επιφέρει η μείωση του τουρισμού, ζητά ο Δήμαρχος θεοδόσης Νικηταράς, με επιστολή του στους υπουργούς, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
Ο Δήμαρχος Κω τονίζει στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στους βουλευτές Δωδεκανήσου, ότι «… σήμερα, όσο ποτέ, η στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας μας. Είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε, με σχέδιο και οργάνωση.»
Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Κω.
Αξιότιμοι Υπουργοί,
ο πρωτογενής τομέας της Κω, παρά την κυριαρχία του τουρισμού, παραμένει ζωντανός, διατηρεί πολλές θέσεις εργασίας και στηρίζει το εισόδημα δεκάδων οικογενειών αλλά και την ίδια την τουριστική ταυτότητα του νησιού.
Ελαιόλαδο, κρασί, κηπευτικά, μέλι, μοναδικά τυροκομικά, μοσχαρίσιο κρέας, αιγοπροβάτων αλλά και πτηνοτροφία, αποτελούν προϊόντα ποιότητας που καθορίζουν τον ιδιαίτερο αγροδιατροφικό χαρακτήρα του νησιού μας.
Η ενασχόληση των κατοίκων με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Τα παραγόμενα προϊόντα διατηρούν αυξημένη ζήτηση, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ως αποτέλεσμα της μεγάλης επισκεψιμότητας του νησιού από τουρίστες.
Η ποιότητά τους είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αύξηση του αριθμού νέων αγροτών και κτηνοτρόφων έχει οδηγήσει στην χρήση νέων καλλιεργητικών και κτηνοτροφικών πρότυπων, που με την σειρά τους προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στο τελικό προϊόν.
Η δε παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Σφαγείο Κω είναι το πρώτο σε αριθμό σφαγών σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο.
Εκτός όμως από τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει η Κως, λόγω του εκτεταμένου πεδινού εδάφους της και άλλων φυσικών χαρακτηριστικών, αντιμετωπίζει και πολλά προβλήματα, κυρίως αυξημένου κόστους παραγωγής.
Η μετατροπή της πανδημίας σε βαθιά οικονομική κρίση, ειδικά στον τουρισμό στον οποίο στηρίζεται αποκλειστικά η Κως, απειλεί με κατάρρευση και τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας.
Όταν μάλιστα οι παραγωγοί μας έχουν δρομολογήσει εκτεταμένες καλλιέργειες, ικανές να καλύψουν μεγάλο μέρος της τουριστικής κατανάλωσης.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η δραστική μείωση του τουρισμού και τα προβλήματα που καθορίζονται από τη νησιωτικότητα, δηλαδή δυσκολία πρόσβασης σε μεγάλες αγορές και υψηλό κόστος μεταφοράς, αποτελούν τροχοπέδη στην προώθηση των προϊόντων.
Αξιότιμοι Υπουργοί,
οι συμπατριώτες μου που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, προσδοκούν στην άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης, που θα συμβάλουν στην προσπάθεια που καταβάλουν να ανταπεξέλθουν.
Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αποτελεί όρο επιβίωσης. Άτοκα δάνεια, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και του μεταφορικού κόστους κτηνοτροφών και αγροεφοδίων, αποτελούν προϋπόθεση συντήρησης των εκμεταλλεύσεων.
Επιπλέον είναι αναγκαίο να λάβετε μέτρα που θα συμβάλλουν στη μείωση κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση του ποσού των επιδοτήσεων μέσο ΟΠΕΚΕΠΕ, μείωση ΦΠΑ στο σύνολο των συντελεστών κόστους παραγωγής, αναστολή οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα, όσο ποτέ, η στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας μας.
Είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε, με σχέδιο και οργάνωση.
Ο Δήμαρχος Κω
Θεοδόσης Α. Νικηταράς