Ο Δήμος Κω αποδεικνύει ότι επενδύει στην ιδέα της ανακύκλωσης, που επέστρεψε στο νησί και αγκαλιάζεται από όλους τους πολίτες.
Στη φάση της υλοποίησης είναι μία ακόμα δέσμευση της δημοτικής αρχής: η παροχή δυνατότητας στους πολίτες της Κω για οικιακή κομποστοποίηση.
Οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν στο σπίτι τους τη διαδικασία παρασκευής κομπόστ, δηλαδή ενός φυσικού λιπάσματος πολύ καλής ποιότητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια και το οποίο παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, φρούτα, λαχανικά, κατακάθια καφέ κλπ).
Η σχετική πρόταση χρηματοδότησης κατατέθηκε από το Δήμο Κω, με την επίβλεψη του Αντιδημάρχου κ.Χατζηκαλύμνιου, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Η πρόταση του Δήμου Κω εντάσσεται στις δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων στο νησί, έχει προϋπολογισμό 10.086.856 ευρώ και περιλαμβάνει:
1ον) Μελέτη, κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και σύνδεσή της με το δίκτυο της ύδρευσης.
2ον) Προμήθεια εξοπλισμού ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιοαποβλήτων (από κήπους, εστιατόρια, απορρίμματα τροφών από σπίτια κλπ).
3ον) Δημιουργία τριών Πράσινων Σημείων στα εργοτάξια του νησιού, όπου θα γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο η συγκέντρωση από τους πολίτες των αστικών στερεών αποβλήτων.
4ον) Κατασκευή εγκατάστασης θερμικής αδρανοποίησης των υποπροϊόντων που παράγονται στο Δημοτικό Σφαγείο και σε άλλα σημεία από τον ιδιωτικό τομέα.
5ον) Χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και αδειοδοτήσεων για την πλήρη ανάπτυξη όλων των δράσεων (μεταξύ αυτών και η διαλογή στην πηγή, της ανάκτησης δηλαδή χρήσιμων υλικών πριν αυτά αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα απορριμμάτων).
Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια:
α)Δύο απορριμματοφόρων με σύστημα συμπίεσης τύπου «περιστρεφόμενου τυμπάνου».
β) Ενός ανατρεπόμενου φορτηγού 12 τόνων, οχήματος διακίνησης υλικών και μεταφοράς κάδων και άλλων μηχανημάτων και οχημάτων όπως κλαρκ, κλαδοτεμαχιστές, πλυστικά μηχανήματα, υδροστατικοί φορτωτές, κλπ.
γ) Κάδων για την κομποστοποίηση.
δ) Κάδων για τα πράσινα σημεία και ειδικών κοντέινερς.
Όλες οι δράσεις εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό που έχει προκύψει από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Κω, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος ταυτίζεται με όλους τους εθνικούς στόχους που σχετίζονται με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την ανακύκλωση αλλά και με τις απαιτήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, διαγωνισμός ανακύκλωσης στα σχολεία του νησιού.
Η Κως προχωρά μπροστά με έργα.
Γραφείο Τύπου Δήμου Κω