Την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα (κακούργημα) της διεύθυνσης και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και των φερομένων ως μελών της, εισηγήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (18.12.2019) η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αδαμαντία Οικονόμου, αγορεύοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η εισαγγελέας, υιοθετώντας σχεδόν το σύνολο των υπερασπιστικών ισχυρισμών των 68 κατηγορουμένων, ζήτησε την απαλλαγή τους.
Κατά την εισαγγελέα, αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και η αντίστοιχη ενέργεια στο στέκι Αντίπνοια.
Νωρίτερα, λίγο αφού η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κριθεί ένοχος μόνον ο Γιώργος Ρουπακιάς για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού, η μητέρα του, Μάγδα Φύσσα, θέλησε να της κάνει μια ερώτηση. Τα λόγια της, συγκλόνισαν για ακόμα μια φορά.Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε μισάωρη διακοπή της διαδικασίας, η Μάγδα Φύσσα φώναξε προς τους δικαστές που ακόμη δεν είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους. Κυρίως, απευθυνόταν στην εισαγγελέα…
«Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Να μου απαντήσετε σε κάτι σήμερα.. Σήμερα 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει….».
Η Μάγδα Φύσσα είχε αντιδράσει και αμέσως μόλις ολοκλήρωσε η εισαγγελέας την πρότασή της. «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;» φώναξε η Μάγδα Φύσσα βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, μαζί με φίλους του γιου της, που αποχώρησαν εμφανώς δυσαρεστημένοι.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης (18.12.2019) η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατά την άποψή της, δεν ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή (…) Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί τη διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποια άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό».
Ειδικότερα, επισήμανε πως «το μόνο βέβαιο παρά τις αντιφατικές και αντικρουόμενες καταθέσεις είναι η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά» τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, επισημαίνοντας «η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήταν σχεδιασμένη από τον Γιώργο Ρουπακιά».
Συγκεκριμένα, κατά την άποψη της εισαγγελικού λειτουργού, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία «ο Γιώργος Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα». Όπως ανέφερε η εισαγγελέας σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις ο Γιώργος Ρουπακιάς εκείνο το βράδυ ήταν ήρεμος, νηφάλιος και ψύχραιμος και κάπνιζε.Ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα σύμφωνα με την εισαγγελέα καταφέρθηκε με μανία σε βάρος του 34χρόνου μουσικού, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση που του επέτρεπε την ψύχραιμη σκέψη και με πρόθεση, χρησιμοποιώντας το στιλέτο που είχε στην κατοχή του και τον χτύπησε δύο φορές στο αριστερό ημιθωράκιο.
Η εισαγγελέας ζήτησε να μην γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου πως βρισκόταν σε άμυνα και βρασμό ψυχικής ορμής και να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται για ανθρωποκτονία από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή και των 17 συγκατηγορουμένων του Γιώργου Ρουπακιά στους οποίους αποδίδονται τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.
Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Γ. Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν βρίσκονταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού. «Μέσα από το αυτοκίνητο αποβιβάστηκε ο Ρουπακιάς, ήταν μόνος στο όχημα, δεν ήταν συνοδηγός του ο Ιωάννης Καζαντζόγλου. Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του».«Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;» φώναξε η Μάγδα Φύσσα βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ζητήσει νωρίτερα την Τετάρτη (18.12.2019) την μετατροπή των κατηγοριών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών και την επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα για την επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων αλιεργατών «αν οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν υλοποιήσει. Θα είχαν επιμείνει παρά τις εκκλήσεις του παθόντος. Θα είχαν φροντίσει οι δράστες να σχεδιάσουν διαφορετικά το εγκληματικό αποτέλεσμα».
Όσο αφορά την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ειδικότερα, πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα.
Μάλιστα, όπως επισήμανε για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη λόγω του ν. 4411/2016.
Κατά την εισαγγελέα δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος για τους κατηγορούμενους της επίθεσης καθώς «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο».
Σύμφωνα με την εισαγγελέα «αν θέλει κανείς να διαπράξει ανθρωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».
Όσο αφορά το το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το οποίο βαρύνει μερίδα των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κ.ά. η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση τη μετατροπή του συγκεκριμένου αδικήματος σε αδικήματα που ισοδυναμούν με πλημμελήματα.
Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων (πλημμέλημα) ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του.
Τέλος, η ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα συνεχιστεί μετά τις γιορτές, και συγκεκριμένα μέσα στον Ιανουάριο 2020 με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.