Δέσμευση της κυβέρνησης για νέο νοσοκομείο στην Κω, ζήτησε ο δήμαρχος Θ. Νικηταράς

Ιούνιος 30, 2020

Στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Κω, στο πλαίσιο επανεκκίνησης της τουριστικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς στην σημερινή σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Κω, άμεση στελέχωση και λειτουργία της Μ.Α.Φ. και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό.

Παράλληλα παρέδωσε στον Υπουργό Τουρισμού υπόμνημα του Δήμου Κω με τα αιτήματα και τις προτάσεις του Δήμου όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αναλυτικά προτάσεις και διεκδικήσεις:

- Για την Υγειονομική θωράκιση της Κω,

- Για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων,

- Την οικονομική στήριξη του Δήμου

- Μέτρα επανατοποθέτησης της τοπικής οικονομίας

- Για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και τη δημιουργία υποδομών για τον πρωτογενή τομέα μέσω ειδικού προγράμματος για τα νησιά, ώστε να ξεπεραστεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού

- Για τη δημιουργία ασφαλούς οδικού δικτύου.

Αναλυτικά το σχετικό υπόμνημα:

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Η Κως, πατρίδα του Ιπποκράτη, ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, με μεγάλη συμβολή στο εθνικό ΑΕΠ, δικαιούται και απαιτεί μέτρα στήριξης και επανατοποθέτησης της οικονομίας και ενίσχυσης των δομών δημόσιας υγείας.

Η επιλογή της Κω ως ο προορισμός που ανοίγει την τουριστική περίοδο περιέχει υψηλό συμβολισμό.

Η Ελλάδα, η Κως ως γενέτειρα του Ιπποκράτη, τιμά και συνδέει την ιατρική επιστήμη, την κοινωνία και την οικονομία.

Η Ιπποκρατική Κως, ο Δήμος Κω, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε ιατρούς και νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο για τον ρόλο και την προσφορά τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με μήνυμά του που έπαιξε σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας και στο διαδίκτυο.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΩ

Με δεδομένη τη ζημιά που προκάλεσε η κατάταξη της Κω στη 2η υγειονομική κατηγορία και με κοινή πεποίθηση ότι τουριστική οικονομία είναι ανίσχυρη δίχως σύγχρονες δομές υγείας, ζητάμε:

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Μέχρι τότε:

Άμεση στελέχωση και λειτουργία της ΜΑΦ

Ενίσχυση του Νοσοκομείου σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό

Έγκριση ΟΕΥ και λειτουργία Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας

Στελέχωση του ΕΚΑΒ και λειτουργία 2ου ασθενοφόρου στην Αντιμάχεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με κίνδυνο καταστροφής επιχειρήσεων, αδυναμία επιβίωσης πολιτών και διάρρηξης της κοινωνικού ιστού.

Ζητάμε: μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας

Ρύθμιση τραπεζικών δανείων για όλες τις επιχειρήσεις

Πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων

Άτοκα δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις

Επέκταση του ταμείου ανεργίας σε όλους ανεξαιρέτως τους εποχικά εργαζόμενους

Διαφανή διαχείριση στον έλεγχο λειτουργίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, διαχειρίσιμες ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται σε κατ’ επανάληψη υποδείξεις

Επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλους τους Έλληνες επισκέπτες των νησιών για 2 χρόνια, για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Τα έσοδά της είναι συνάρτηση των εσόδων της τοπικής οικονομίας.

Αν δεν διασφαλιστεί χρηματοδότηση ο Δήμος Κω δεν θα μπορεί να παρέχει βασικές ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως καθαριότητα και ύδρευση, που αποτελούν άλλωστε προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης.

Ζητάμε:

· Ειδικό – Έκτακτο Χρηματοδοτικό Ταμείο για τους ΟΤΑ, που θα καλύπτει και θα αναπληρώνει σε πάγια βάση και για όσο χρειαστεί, το κενό στους προϋπολογισμούς των Δήμων.

· Μέριμνα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΥΑΚ και η Δημοτική Συγκοινωνία.

· Αποπληρωμή των ήδη εκτελεσμένων και ολοκληρωμένων έργων από ΠΔΕ, Φιλόδημο και ΕΣΠΑ. Σήμερα όσο ποτέ απαιτείται ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ο Δήμος Κω εκπονεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για όλο το νησί. Στην συνέχεια ο Δήμος θα αιτηθεί την χρηματοδότηση του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα αναθέρμανσης των τοπικών οικονομιών, επιλύοντας ταυτόχρονα χρόνια προβλήματα έλλειψης δημόσιων υποδομών.

· Ειδικό πρόγραμμα για τους νησιωτικούς-τουριστικούς Δήμους της χώρας, με ενισχυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να απορροφηθούν οι άνεργοι που δεν έχουν άλλα

περιθώρια απασχόλησης και να αναθερμανθούν οι τοπικές οικονομίες. Σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να διευκολύνονται η εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, οι προσλήψεις εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού για την εκτέλεση των έργων και η συνεργασία με εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία.

· Ενίσχυση των κοινωνικών δομών και χρηματοδότηση του Δήμου για την οργάνωση επισιτιστικών προγραμμάτων, καθώς ολοένα περισσότεροι συνάνθρωποί μας ζητούν βοήθεια.

· Μεταφορά στους Δήμους, ως πάγιο πόρο των ΟΤΑ, του Τέλους Διανυκτέρευσης.

Επιπλέον, λόγω νησιωτικότητας, είναι απαραίτητο να υπάρξει θεσμοθέτηση των παρακάτω:

1. Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων για την Δημόσια Υγεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

2. Δυνατότητα των ΟΤΑ να ενισχύουν άμεσα οικονομικά και ουσιαστικά την λειτουργία των Δημόσιων Δομών Υγείας.

3. Όλες οι προσλήψεις, μόνιμου και εποχικού χαρακτήρα, να έχουν την πρόβλεψη της εντοπιότητας.

ΜΕΤΡΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Χρηματοδότηση επέκτασης λιμένων Καρδάμαινας & Κεφάλου. Αξιοποίησή τους και ως τουριστικούς λιμένες.

Κίνητρα ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

Ίδρυση στην Κω τουριστικής σχολής.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να εξελιχθεί στην κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνδυασμό με τον τουρισμό μπορεί να συμβάλλει σε ένα νέο πρότυπο ζωής και στην ανάδειξη της ταυτότητας των νησιών μας.

Απαιτείται στήριξή του με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις Π.χ. υδατοφράγματα, μελισσοκομικά πάρκα σε δημόσιες – δημοτικές εκτάσεις, προστασία κτηνοτροφικής γης.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Η επέκταση του αεροδρομίου «Ιπποκράτης» και η ανακατασκευή του λιμανιού, συμβάλλουν στην ποιότητα των υποδομών του νησιού μας.

Απαιτείται όμως η δημιουργία ολοκληρωμένου επαρχιακού οδικού δικτύου, που να διασφαλίζει συνθήκες οδικής ασφάλειας.

Όλα αυτά αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να μιλάμε για διασφάλιση του μέλλοντος ενός ακριτικού νησιού όπως η Κως, της κοινωνικής συνοχής και του ρόλου του στην εθνική οικονομία.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot