Στον Δικηγορικό Σύλλογο Κω κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν 83 δικηγόροι και υπέρ 5.
Υπέρ κινητοποιήσεων διαρκείας αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία των μελών τους, σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την 2α και 3η Δεκεμβρίου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ρόδου και Κω.
Τα διοικητικά συμβούλια των δύο Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισαν ομοφώνως, μετά την από 21 Νοεμβρίου 2014 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, τη διενέργεια δημοψηφίσματος στα γραφεία τους, που θα αφορά το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μορφή των κινητοποιήσεων των δικηγόρων.
Στους δικηγόρους μέλη των δύο συλλόγων δόθηκαν τρία ψηφοδέλτια: ένα υπέρ του νομοσχεδίου (με τη λέξη ΝΑΙ), ένα κατά του νομοσχεδίου (με τη λέξη ΟΧΙ) και ένα για λευκό ψηφοδέλτιο.
Στο ψηφοδέλτιο του «ΟΧΙ», οι δικηγόροι εκαλούντο επίσης να απαντήσουν επί δύο ερωτημάτων που αφορούσαν τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεων τους και συγκεκριμένα: α) «αποχή διαρκείας», β) «αποχή περιορισμένης διάρκειας ή στοχευμένη».
Στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου ψήφισαν 308 μέλη. Βρέθηκαν 304 έγκυρα ψηφοδέλτια, 3 λευκά και ένα άκυρο.
291 δικηγόροι ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου και 13 υπέρ. 210 δικηγόροι ψήφισαν υπέρ της αποχής διαρκείας, 73 υπέρ της στοχευμένης αποχής και 8 να μην απέχουν.
Στον Δικηγορικό Σύλλογο Κω κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν 83 δικηγόροι και υπέρ 5. Υπέρ της αποχής διαρκείας ψήφισαν 52 δικηγόροι, 27 ψήφισαν υπέρ στοχευμένης αποχής και 4 κατά της αποχής.
Θυμίζουμε ότι οι δικηγόροι αντιδρούν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Επανακαθορίζεται συγκεκριμένα το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο προτεινόμενος επανακαθορισμός της σειράς κατάταξης των δανειστών στον πίνακα γενικών προνομίων και η κατάργηση της ισχύουσας πρόβλεψης για τη διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά μετά την ικανοποίηση της τρίτης τάξης αυτών ευνοεί αποκλειστικά τις Τράπεζες, σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Οι δε Τράπεζες αποκτούν συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος ακόμα και με την προσημείωση υποθήκης, χωρίς να είναι αναγκασμένες να την έχουν τρέψει σε υποθήκη.
Δίνονται δηλαδή προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη.
Επιπλέον, περιορίζονται ασφυκτικά οι χρόνοι προσβολής των πράξεων της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο περιορισμός των προθεσμιών θέτει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αντίδρασης στον οφειλέτη, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται έρευνα για την συγκέντρωση στοιχείων.
Υφίσταται παραπέρα διάταξη η οποία στερεί τον οφειλέτη του δικαιώματος να προσφύγει για τελική δικαστική κρίση αναφορικά με την επισπευδόμενη εναντίον του διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης από τον Άρειο Πάγο.
Στερείται παραπέρα ο οφειλέτης του δικαιώματος να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης της ανακοπής του με την οποία προσβάλλει αναγγελία δανειστή.
Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Με άλλη διάταξη προβλέπεται, ότι αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο για την άσκηση σε αυτό επιχείρησης, ο υπερθεματιστής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση, οπότε αυτή λύεται μετά την πάροδο δύο (2) μηνών από την καταγγελία.
dimokratiki.gr