Τις δράσεις και τις ενέργειες που πραγματοποίησε, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους κατοίκους ήταν άμεση.
Συγκεκριμένα, άμεσα συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, καθώς και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, εθελοντές), σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου.
Σημειώνεται, ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.
Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.
Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος - η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.
Για τον σεισμό στην Ελασσόνα, βαθμών 6 Ρίχτερ, το ρήγμα και το τι συνεπάγεται μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
Όπως εξήγησε, ο σεισμός έγινε πάνω στο πολύ γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, που είχε να ενεργοποιηθεί από το 1968.
«Το μέγεθος που μπορεί να δώσει είναι το πολύ 6,2 Ρίχτερ. Άρα, έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό. Δεν περιμένουμε κανένα μεγαλύτερο σεισμό. Ήταν ο κύριος σεισμός».
Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν εκτονώθηκε, διότι θα έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία λόγω του μικρού εστιακού βάθους του σεισμού.
«Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς. Μπορεί να φτάσει και το 5,5 και το 5,8. Γι’ αυτό και δε μπορεί να πάει κανείς σπίτι του αν δεν το ελέγξουν πρώτα οι μηχανικοί».
Σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι μετασεισμοί και το πότε θα μπορέσουν οι άνθρωποι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους ο κ. Τσελέντης, είπε πως «δυστυχώς αυτό το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει και μήνες. Τα σπίτια πρέπει όλα να ελεγχθούν.»
Για αν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, μετά του Τυρνάβου, ο καθηγητής είπε πως είναι πιθανό, αλλά στο κοντινό ρήγμα της Λάρισας δεν εντοπίστηκε καμία μετατόπιση.
«Η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή, θα έλεγα αμελητέα».