Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τα ζευγάρια που έχουν αποκτήσει παιδί, θα μπορούν να του δώσουν όνομα ή θα μπορούν ή οι γονείς που το έχουν βαφτίσει, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν πλέον στο ληξιαρχείο. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέτει πολύ σύντομα σε λειτουργία (εντός του μήνα) μια νέα υπηρεσία, «τελειώνοντας» έτσι τις μεγάλες ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.
Με την ψηφιοποίηση της ονοματοδοσίας, η διαδικασία γίνεται πάρα πολύ απλή και γρήγορη, καθώς το αίτημα για το όνομα του παιδιού μεταφέρεται ηλεκτρονικά στον ληξίαρχο. Αρκεί ο ένας από τους δύο γονείς να εισέλθει στο gov.gr, στην κατηγορία «Οικογένεια» και να επιλέξει τη «Βεβαίωση Ονοματοδοσίας». Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθεί με τους κωδικούς TAXISnet και καταχωρίσει το OTP που θα του αποσταλεί στο κινητό του τηλέφωνο, θα αναζητήσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού του. Θα συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία (έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει μέχρι τρία ονόματα) και θα υποβάλλει την αίτηση. Τέλος, θα πρέπει και ο έτερος γονέας να δώσει έγκριση (ηλεκτρονικά) για το όνομα/ονόματα που έχει δηλώσει ο άλλος.
Αυτόματα, η αίτηση μεταφέρεται στον ληξίαρχο, ο οποίος κατοχυρώνει τη δήλωση και ολοκληρώνεται η διαδικασία της ονοματοδοσίας. Ο γονέας που υπέβαλε τη δήλωση ενημερωθεί με e-mail ή SMS ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία.
Αντίστοιχη διαδικασία και στη δήλωση βάπτισης
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθείται και για τη δήλωση βάπτισης. Με τη νέα υπηρεσία, που θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο gov.gr, είτε ένας από τους γονείς είτε ο νονός του παιδιού θα συνδέεται μέσω TAXISnet και θα επιλέγει από την κατηγορία «Οικογένεια» τη δήλωση βάπτισης, όπου θα επισυνάπτει τη βεβαίωση από τον ιερέα προκειμένου να συμπεριληφθεί στα στοιχεία του παιδιού και το θρήσκευμα/δόγμα.
Σημειώνεται ότι η ονοματοδοσία και η βάπτιση είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες, καθώς με την πρώτη οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους, ενώ με τη βάπτιση δηλώνουν το θρήσκευμα (δόγμα). Μέχρι τώρα η ονοματοδοσία γίνεται είτε στον δήμο (της μόνιμη κατοικία των γονιών) είτε στο ληξιαρχείο όπου έχει δηλωθεί η γέννηση του μωρού.