Υλικά
½ κιλό μανιτάρια διάφορα
1 κιλό φουντίτσες από φρέσκο μπρόκολο
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουτ. σούπας αλεύρι
1½ νεροπότηρο γάλα φρέσκο πλήρες
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αβγό
2 φλιτζάνια κασέρι ψιλοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε για 10 λεπτά τις φουντίτσες από τα μπροκολάκια μέσα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε σουρωτήρι. Σκουπίζετε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα και τα ψιλοκόβετε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο μπέικον. Σοτάρετε καλά για 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε τα μανιτάρια και μαγειρεύετε ανακατεύοντας πού και πού. Σβήνετε με το λευκό κρασί, αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλη η σάλτσα του τηγανιού.
Παίρνετε ένα μέτριο ταψάκι του φούρνου, βάζετε μέσα τις φουντίτσες από τα βρασμένα μπροκολάκια, τις πιέζετε ελαφρά να κάτσουν, ανάμεσά τους ρίχνετε τα μαγειρεμένα μανιτάρια αδειάζοντας όλο το περιεχόμενο του τηγανιού και αφήνετε το ταψάκι στην άκρη όσο ετοιμάζετε την μπεσαμέλ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε καλά το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Το σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να σκουρύνει και ρίχνετε μέσα το φρέσκο γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη κρέμα.
Ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, σπάτε ένα αβγό και ανακατεύετε γρήγορα για να απορροφηθεί. Στο τέλος ρίχνετε το κασέρι. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ το ταψάκι με τα μπροκολάκια και ψήνετε στους 180°C για 45-60 λεπτά και μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα από πάνω. Το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb
olivemagazine.gr