Τέλος στο μεγάλο κόλπο αστυνομικών – και όχι μόνο – με τις «δημοφιλείς νύφες» και τους «στοργικούς πατέρες» προκειμένου να εξασφαλίζουν ευνοϊκές μεταθέσεις επιχειρεί να βάλει νέο νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Πρόκειται για μια «φάμπρικα» με εικονικούς γάμους και χωρισμούς και παιχνίδια με την επιμέλεια παιδιών ή την επίβλεψη ηλικιωμένων που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και οδηγούσε στην «αποψίλωση» κρίσιμων υπηρεσιών.
Πρόκειται για το σκάνδαλο που είχε παρουσιάσει «Το Βήμα της Κυριακής» στις 14 Ιουνίου, με τους ενστόλους να χρησιμοποιούν διάφορα «προσωπικά» και ενδοοικογενειακά τρικ και να δημιουργούν παραπλανητική εικόνα για το συγγενικό περιβάλλον τους προκειμένου να χρησιμοποιούν «παράθυρα» του νόμου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν μεταθέσεις στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και άλλες επιθυμητές υπηρεσίες παρακάμπτοντας έτσι πολλές φορές τις θέσεις άλλων συναδέλφων τους που είχαν υποβάλει βάσιμα αιτήματα.
Πέντε χρόνια με την «άτακτη» αστυνομικίνα
Το πρώτο, επαναλαμβανόμενο «κόλπο» των αστυνομικών ήταν να προχωρούν σε εικονικούς γάμους με γυναίκες συναδέλφους τους στην επαρχία προκειμένου να εξασφαλίζουν, κατά παρέκκλιση, μετακίνησή τους στον τόπο των συμφερόντων τους έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η «συνυπηρέτηση» του ζευγαριού και να μη στέκεται η ΕΛ.ΑΣ… εμπόδιο στην «ευτυχία του ζευγαριού των αστυνομικών». Μάλιστα στο πλαίσιο των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. είχε εντοπιστεί μια αρχιφύλακας σε πόλη της Πελοποννήσου να έχει παντρευτεί αντί αμοιβής χιλιάδων ευρώ μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τρεις αστυνομικούς αλλά και έναν δάσκαλο.
Οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας δεν μπορούσαν να αντιδράσουν επειδή τους δινόταν η εξήγηση ότι «δεν υπάρχει κανένα κόλπο και η αστυνομικίνα δυστυχώς ήταν “άτακτη” και άλλαζε τους άντρες σαν τα πουκάμισα. Και εκείνοι, αφού εξασφάλιζαν την παντοτινή μετάθεσή τους στην επιθυμητή υπηρεσία, έπαιρναν διαζύγιο ύστερα από λίγο καιρό και “έπνιγαν την πίκρα τους”».
Τώρα στο νέο σχέδιο νόμου μνημονεύεται ότι, «αν παύσουν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η μετάθεση πριν από την παρέλευση πενταετίας και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί από τον γάμο αυτόν ανήλικο τέκνο, ο αστυνομικός μετατίθεται υποχρεωτικά στην υπηρεσία που ήταν πριν από τη μετάθεσή του για λόγους συνυπηρέτησης. Η ενημέρωση της υπηρεσίας για έλλειψη των λόγων συνιστά υποχρέωση του ίδιου του αστυνομικού, ο οποίος πρέπει να υποβάλει άμεσα σχετική αναφορά, γιατί αν δεν το πράξει αυτό συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».
Δηλαδή, πιο απλά, το νομοσχέδιο επιχειρεί να πλήξει τον εικονικό γάμο των αστυνομικών χτυπώντας τη διαδικασία χωρισμού. Δηλαδή, «εγκλωβίζει» τον αστυνομικό ότι για μία πενταετία δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο από την εκλεκτή (;) και συνάδελφό του αλλά και σε αυτό το χρονικό διάστημα να αποκτήσει παιδί μαζί της, αλλιώς θα επιστρέψει στην αρχική υπηρεσία. Ετσι ο «γαμπρός» αστυνομικός θα γνωρίζει ότι η «ψευτομετάθεση» θα του δεσμεύσει πέντε χρόνια από τη ζωή του και οι πολύφερνες νύφες της ΕΛ.ΑΣ. θα σταματήσουν να επηρεάζουν τη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών.
Αγαμοι οι «ευαίσθητοι» χωρισμένοι αστυνομικοί
Το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τέλος και στο φαινόμενο των αστυνομικών που γίνονταν ξαφνικά «κακοί σύζυγοι αλλά άριστοι πατεράδες». Με το κόλπο του «ψεύτικου χωρισμού» αστυνομικοί για να εξασφαλίσουν τέτοιου τύπου μεταθέσεις δήλωναν μαζικά χωρισμό από τις συζύγους τους που διέμεναν στην επαρχία. Διεκδικούσαν ωστόσο επίμονα την επιμέλεια των παιδιών τους. Και αυτό διότι με την απόκτηση της εικονικής «παρακολούθησης και ανατροφής» των παιδιών τους – με εικονικό βεβαίως χωρισμό – εξασφάλιζαν τη μετάθεσή τους στην πόλη όπου διαμένει η οικογένειά τους. Ασφαλώς μετά το ζευγάρι ενωνόταν πανευτυχές που πέτυχε το κόλπο και προχωρούσε σε νέο γάμο.
Με τον νέο νόμο γίνεται αλλαγή στο… τέλος του τρικ για να αποφευχθεί η αρχή του κόλπου. Απαγορεύεται για πέντε χρόνια στον αστυνομικό «ευαίσθητο πατέρα» που μετατίθεται στην επαρχία για να αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών του να παντρευτεί ξανά. Και αυτό για να παρεμποδισθεί ο παραπλανητικός «χωρισμός» και το ζευγάρι να ξέρει ότι μία πενταετία θα είναι διαζευγμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πρόσκαιρη απόσπαση για φροντίδα ηλικιωμένων
Αλλαγή υπάρχει και στο κόλπο των αστυνομικών οι οποίοι με διασταλτική ερμηνεία του όρου «ιδία οικογένεια» έπαιρναν μεταθέσεις για να περιθάλπουν, υποτίθεται, έναν από τους ηλικιωμένους γονιούς τους. Φρόντιζαν βέβαια με σειρά παραπλανητικών εγγράφων να «καταδεικνύουν» ότι άλλοι συγγενείς τους ήταν αδύναμοι να συνδράμουν. Ετσι παρουσιάζονταν οι «ευαίσθητοι γιοι» να παίρνουν και αυτοί μαζικά μεταθέσεις.
Τώρα όμως αυτή η μετάθεση ζητείται να γίνει πρόσκαιρη απόσπαση και ο αστυνομικός υποχρεούται να ενημερώνει διαρκώς την υπηρεσία του για την κατάσταση του ασθενούς συγγενούς του, έτσι ώστε ούτε αυτό το κόλπο μετάθεσης να γίνεται τελικά «ελκυστικό».
Το ΒΗΜΑ