Η πιο αφράτη και ελαφριά φάβα που φάγατε ποτέ! Απλά φανταστική!
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τη φάβα σε μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε 30΄ να μουλιάσει. Τη στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα πλασοτέ με χοντρή βάση το ελαιόλαδο. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με το θυμάρι για 7΄-8,΄ να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφαιρούμε το θυμάρι και σιγοβράζουμε. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.
Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για περίπου 50΄ (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο). Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει. Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο. Αλατίζουμε τη φάβα προς το τέλος του βρασμού. Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σήτα. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να την παντρέψουμε.
Για φάβα παντρεμένη: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια καρέ και τα ρίχνουμε σε βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄ ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν. Προσέχουμε να μη γίνουν σκούρα γιατί θα πικρίσουν. Τα σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε την κάππαρη. Ανακατεύουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τη φάβα, ή σερβίρουμε τη φάβα και γαρνίρουμε από πάνω με τα κρεμμύδια.
Η πρότασή μου:
Η φάβα συνοδεύεται τέλεια με γαύρο ξιδάτο, μαριναρισμένες σαρδέλες, χταπόδι σαλάτα, καπνισμένο σκουμπρί κ.ά.
Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά
Υλικά συνταγής:
500 γραμμ. φάβα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
1½ λίτρο νερό
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
2 ξερά άνυδρα κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κάππαρη
1 κ.σ. ξίδι
argiro.gr