Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ 16ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ – ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
O τραγικός θάνατος της 16χρονης μαθήτριας στα νότια προάστια που βρέθηκε κρεμασμένη στο δωμάτιο της, κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών ότι μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός θανάσιμου διαδικτυακού παιχνιδιού, του λεγόμενου «Choking game» ή το «παιχνίδι της ασφυξίας», το οποίο έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο.
Το φονικό παιχνίδι έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Αυστραλία, αλλά και σε άλλες χώρες.
Το «παιχνίδι» ασφυξίας , στο οποίο συμμετέχουν κυρίως έφηβοι μέσω του διαδικτύου, είναι ένα παιχνίδι που σκοτώνει. Στο «choking game» συμμετέχουν παιδιά μετά την πρόσκληση κάποιου τρίτου, ώστε να ζήσουν την αίσθηση μιας κατάστασης λιποθυμίας ή ημιλιποθυμίας, μιας εμπειρίας πολύ κοντινή στον θάνατο. Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη πρόκληση με «εικονικό στραγγαλισμό» που καλούνται να εκπληρώσουν οι έφηβοι (συχνά υπό πίεση των συνομηλίκων τους), είτε μόνοι τους με τη βοήθεια ενός σχοινιού ή μιας ζώνης, είτε με τη συμμετοχή ενός φίλου τους.
Ήδη από το 2008, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε δημοσιοποιήσει την πρώτη του έκθεση για το επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο έκανε λόγο για 80 περίπου θύματα, στην πλειοψηφία τους αγόρια μεταξύ 11 και 16 ετών. Παρόλο που δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, είναι σχεδόν σίγουρο πως μέσα στην τελευταία δεκαετία τα θύματα έχουν φτάσει τις πολλές εκατοντάδες, λαμβάνοντας υπόψη τη διάδοση του παιχνιδιού μέσω διαδικτύου και social media.
Συμβουλές για τα παιδιά
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για την προστασία των παιδιών από τις παγίδες που παραμονεύουν στο διαδίκτυο, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο, όπως το «choking game» ή το «παιχνίδι της ασφυξίας», τους δίνει τις εξής συμβουλές :
Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου.
Διδάξτε τα επίσης, να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν προσωπικά με άτομα που έχουν γνωρίσει στο Διαδίκτυο. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.
Ο θάνατος που σόκαρε το πανελλήνιο
Σοκ προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση της αυτοκτονίας 16χρονης στη Γλυφάδα. Ήταν Δευτέρα (27/03/2017), όταν η μητέρα της μαθήτριας έμελλε να βρεθεί μπροστά στο μακάβριο θέαμα. Βρήκε την κόρη της κρεμασμένη με ένα μαντήλι στη ντουλάπα του δωματίου της.
Το 16χρονο κορίτσι την τραγική εκείνη ημέρα είχε ιδιαίτερο μάθημα στις 15:00 το μεσημέρι. Όταν πήγε η καθηγήτρια στο σπίτι της οικογένειας, χτύπησε την πόρτα, ωστόσο, κανείς δεν της άνοιξε. Η γυναίκα φέρεται να ειδοποίησε τη μητέρα της μαθήτριας, η οποία πήγε στο σπίτι, όπου εντόπισε νεκρή την κόρη της.