Τη θετική απόφαση της Βουλής -εν μέσω έντονων, όπως όλα δείχνουν, διαξιφισμών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης- αναμένεται σήμερα αργά το βράδυ να λάβει η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι λόγοι και οι... υπαίτιοι που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.
Η διαδικασίαΚι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση να ξεκινήσει η διερεύνηση από το 1981 (πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ) η συζητούμενη πρόταση αναφέρεται σε τέσσερις κρίσιμες περιόδους. Η πρώτη, από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Μάιο 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο (πρώτη δανειακή σύμβαση), η δεύτερη περίοδος από τον Μάιο του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2011, δηλαδή τη δεύτερη δανειακή σύμβαση (και στις δύο περιόδους πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου), η τρίτη περίοδος από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, δηλαδή το PSI (επί περιόδου πρωθυπουργίας του Λουκά Παπαδήμου) και η τέταρτη περίοδος από τον Ιούνιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2015 (συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου). Η συζήτηση πραγματοποιείται σε μία συνεδρίαση και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Η Επιτροπή συστήνεται με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας επί των παρόντων και όχι λιγότερων από τα 2/5 της Βουλής, ήτοι το λιγότερο 120 βουλευτών, κάτι που καθιστά βέβαιη τη συγκρότησή της, αφού η πρόταση υπογράφεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που διαθέτουν 149 και 13. Το επόμενο βήμα είναι πως αμέσως μετά το πέρας των εορτών του Πάσχα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Επιτροπή να συγκροτηθεί σε Σώμα και άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης μαρτύρων.
Στόχος της Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην πρόταση για τη σύστασή της, είναι η συγκέντρωση στοιχείων ώστε μεταξύ άλλων να διακριβωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης παράνομων πράξεων από πολιτικά ή άλλα πρόσωπα.