Παράταση πέντε ετών στις εργολαβίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα στα hotspot των προσφύγων αποκόμισε το υπουργείο Αμυνας, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προσπαθεί να δικαιολογήσει την κυβερνητική σύμπραξη με τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι δεν είναι ακροδεξιός αλλά «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης».
Οι αναφορές Τσίπρα στον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο έγιναν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ και αφού ο πρωθυπουργός κάλεσε εμμέσως τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να συνεργαστεί με μια «αριστερή κυβέρνηση». Οταν του θύμισαν ότι την κυβέρνηση στηρίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε να δικαιολογηθεί μιλώντας για «εξαιρετική συνεργασία». Λίγες ώρες πριν, όμως, στις 7/9/17, η Διαχειριστική Αρχή για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προσφυγικού εξέδιδε απόφαση με την οποία τροποποιούσε πρόσκληση για το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Το έργο αυτό είχε βγει στον αέρα από το τέλος Ιουνίου και καλούσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ως μοναδικό «δυνητικό δικαιούχο» να υποβάλει προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), δηλαδή τα hotspot που βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Οπως αναφερόταν, μάλιστα, στην πρόσκληση εκείνη οι εργασίες αναβάθμισης επικεντρώνονται στη «βελτίωση των συνθηκών στέγασης, υγιεινής, επικοινωνίας» αλλά και της «ψυχαγωγίας» των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών.
Το παράδοξο είναι ότι σε εκείνη την πρόσκληση γινόταν λόγος για έργα που αφορούν 8.500 άτομα ενώ στα πέντε ΚΥΤ και με βάση το χθεσινό απογραφικό δελτίο η χωρητικότητά τους είναι 5.576 και μέσα τους βρίσκονται σχεδόν διπλάσιοι (9.399). Το άλλο παράδοξο είναι ότι για τα έργα αυτά αναβάθμισης η Διαχειριστική Αρχή διέθετε κονδύλια συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ (75% από ΕΕ) αλλά με ημερομηνία λήξης την 31/12/2017. Ετσι, προέκυψε η πιο πρόσφατη απόφαση που άλλαζε την ημερομηνία λήξης μεταθέτοντάς την στις 31 Δεκεμβρίου του 2022.
Εννοείται πως με κάποια άλλη απόφαση θα είναι επίσης εφικτό να αλλάξει και το ποσό της επιδότησης προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Αλλωστε:
– Εως τώρα το υπουργείο του κ. Καμμένου είναι πρωταθλητής Ελλάδος στη διαχείριση και των κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα αποκαλούμενα «επείγοντα» της περιόδου 2015-17 έχοντας απορροφήσει σχεδόν 93 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 180 που έλαβαν άλλα υπουργεία και φορείς εντός χώρας.
– Το υπουργείο του κ. Καμμένου κατέστη επίσης τον περασμένο Απρίλιο δυνητικός δικαιούχος έργων για την «Αναβάθμιση, Ανακαίνιση Υφιστάμενων Κτιρίων για τη φιλοξενία 1.000 Ασυνόδευτων Ανηλίκων» με προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια ευρώ.
– Με άλλη απόφαση τον Οκτώβριο του 2016 το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε χαρακτηρισθεί δικαιούχος του έργου «Ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης των χερσαίων, πλωτών και εναέριων μέσων για την επιτήρηση-περιπολία των συνόρων και για την προστασία και διάσωση της ανθρώπινης ζωής» με προϋπολογισμό 57 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι το έργο της διάσωσης τουλάχιστον επιτελείται κυρίως από το Λιμενικό.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν έκλεινε η Ειδομένη και η Ελλάδα βρισκόταν με χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες χωρίς δομές να τους φιλοξενήσει στοιχειωδώς, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας λάμβανε διά νόμου την άδεια να συνάπτει συμβάσεις «κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της ελληνικής νομοθεσίας» για να στους στεγάσει και να τους ταΐσει.
Αυτή η λευκή επιταγή «στον έντιμο συνεργάτη» Π. Καμμένο φαίνεται πως λαμβάνει πλέον ισχύ στο διηνεκές, παρά το γεγονός ότι είναι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονται για στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού και ενώ υπάρχει ολόκληρο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του Γ. Μουζάλα που θα μπορούσε να αναλάβει τα σχετικά. Ισως όμως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν έναν μήνα μιλώντας στον Σκάι ο κ. Καμμένος «χρέωσε» (sic) «στον κύριο Μουζάλα τη μεγάλη επιτυχία που είχε στο προσφυγικό» ενώ τον Μάρτιο του ’16 ζητούσε την αποπομπή του επειδή είχε αποκαλέσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»…
eleftherostypos.gr/