Με «επισκέψεις» στα υπουργεία και όσο το δυνατόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα κλιμάκια των ξένων τεχνοκρατών βάζουν την Ελλάδα από την επόμενη Δευτέρα στον αστερισμό της «ενισχυμένης εποπτείας».
Επί της ουσίας, το αναβαπτισμένο Κουαρτέτο, το οποίο επί του παρόντος θα έχει την ίδια ακριβώς σύνθεση, θα εφαρμόσει μέθοδο… αλά ΔΝΤ, τουτέστιν επαφές με υπουργούς και υπηρεσιακούς στην έδρα τους και όχι στο Χίλτον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους ξένους τεχνοκράτες διατυπώθηκαν κάποιες επιφυλάξεις, προβάλλοντας λόγους ασφάλειας για τις μετακινήσεις στην «καρδιά» της Αθήνας, αλλά ξεπεράστηκαν γρήγορα, καθώς και οι δύο πλευρές επιθυμούν να μην υπάρχει εφεξής κανένας συνειρμός με τις μνημονιακές αξιολογήσεις σε ουδέτερο έδαφος. Και κάπως έτσι μπαίνει τέλος (;) σε αυτήν τη μάλλον κωμικοτραγική και υποτιμητική διαδικασία για τους ίδιους τους υπουργούς, που ξεκίνησε επί ημερών Γ. Βαρουφάκη, υποτίθεται ως μέτρο αντίστασης στην Τρόικα, αλλά μετά από την υπογραφή του 3ου Μνημονίου έχασε κάθε νόημα.
Ως προς την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, πηγές από το στρατόπεδο των δανειστών θεωρούν ότι θα είναι θετική, καθώς ειδικά στο μέτωπο των τραπεζών, τα νεώτερα στοιχεία από την πορεία των «κόκκινων» δανείων κρίνονται ενθαρρυντικά κι επιτρέπουν μια σχετική αισιοδοξία ότι οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης τους, θα επιτευχθούν εκτός απροόπτου. Τα δημοσιονομικά είναι, όμως, ειδική περίπτωση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group δεν έγινε η παραμικρή συζήτηση για τις συντάξεις, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, στην Αθήνα πληθαίνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων- χθες ο Γιάννης Δραγασάκης- που εκφράζουν βεβαιότητα ότι δεν θα γίνουν οι περικοπές. Πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών αναφέρουν, όμως, ότι πέρα από την αναζήτηση κάποιας συμβιβαστικής φόρμουλας- κυρίως από τις Βρυξέλλες- δεν έχει δοθεί η παραμικρή διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα ανασταλεί, επικαλούνται στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίο το μέτρο, αλλά αποφεύγουν να προδικάσουν τις αποφάσεις του Eurogroup.
Αν επιχειρήσει να «διαβάσει» κανείς πίσω από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ακόμα και των πιο φιλικών προς την Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια ανησυχία, ένας προβληματισμός για την αντίδραση των αγορών, που ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες, ειδικά στην παρούσα συγκυρία όπου οι κλυδωνισμοί από την Τουρκία και τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες, δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κερδοσκοπικά παιχνίδια.
«Μετά από την ολοκλήρωση του Προγράμματος, η δημοσιονομική και οικονομική πολιτική θα παρακολουθείται στενά. Η προσέγγιση των αγορών θα είναι σκληρή και δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς σε αυτές», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες το βράδυ ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, μιλώντας σε ένα ακροατήριο τραπεζιτών, επιχειρηματιών και πολιτικών, χωρίς φυσικά να κάνει την παραμικρή νύξη στο φλέγον θέμα των παροχών και των συντάξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης που επεσήμανε ότι το τέλος του Μνημονίου δεν θα πρέπει να οδηγήσει στη δημοσιονομική χαλάρωση, στην επιστροφή στο λαϊκισμό και σε συμβιβασμούς στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, αφού θα ήταν στρατηγικό λάθος.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό 10ετές «σκαρφάλωνε» στο 4,4%...
Πηγή: Με αξιολογήσεις αλά ΔΝΤ, στα υπουργεία, η μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία | iefimerida.gr