Την επιβεβαίωση του Πόουλ Τόμσεν ότι το υπουργείο Οικονομικών και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ανεπιφύλακτα τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ περιλαμβάνει η περίφημη επιστολή-απολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις παροχές του πρωθυπουργού.
Το «μυστικό» βρίσκεται στο τέλος της επιστολής. Εκτός από τις δεσμεύσεις ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους και η αναστολή των αυξήσεων ΦΠΑ είναι έκτακτα και ότι δεν θα ληφθούν ξανά μέτρα με δημοσιονομικό χαρακτήρα χωρίς την άδεια των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών κλείνει την επιστολή του με μια παράγραφο στην οποία επιβεβαιώνει την πλήρη δέσμευση της ελληνικής πλευράς στις επιταγές του Μνημονίου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου».
Στη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών αποδέχεται γενικά τα ανακοινωθέντα και της 25ης Μαΐου, όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα για το χρέος, αλλά και της 5ης Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (στην τρίτη παράγραφο της κοινής θέσης) κλείδωναν το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ τονίζοντας ότι: «Το Eurogroup επανέλαβε ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση».
Στην τακτική του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για το θέμα: «Για εμάς ο εφικτός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το 1,5% του ΑΕΠ. Αν όμως η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές της επιμείνουν σε έναν υψηλό πρωτογενή στόχο, στο 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων για να το υποστηρίξουμε».
Το ίδιο ανάφερε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Τόμσεν στην ανάρτηση που έκανε πριν από 15 ημέρες στο επίσημο blog του Οργανισμού. Μάλιστα στην ανάρτηση της 12ης Δεκεμβρίου κατηγορεί ευθέως τις ελληνικές αρχές ότι οι ίδιες δέχθηκαν το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, «αναγκάζοντας» το Ταμείο να ζητήσει τις γνωστές πρόσθετες παρεμβάσεις για περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων και τη σημαντική μείωση του αφορολoγήτου.
Οι άλλες δεσμεύσεις
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Οικονομικών με την επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υποχρεώνεται να δεχθεί ότι:
1. Εφεξής δεν θα λαμβάνονται από την ελληνική πλευρά μέτρα χωρίς δημοσιονομικό χαρακτήρα χωρίς την άδεια των θεσμών. Σε περίπτωση μόνιμης υπεραπόδοσης των εσόδων και αφού αυτή επιβεβαιώνεται από τη Eurostat και μετά από διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς, θα συμφωνείται το τμήμα από το πλεόνασμα του πλεονάσματος, το οποίο θα διατίθεται σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών αποδέχεται το αίτημα να χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η μείωση των φορολογικών βαρών. Συνεπώς, πρακτικές τύπου «σήμερα τα αποφασίζω, αύριο τα δίνω όπου θέλω» τελειώνουν οριστικά. Εναλλακτικά ο υπουργός δέχεται τη διάθεση της υπέρβασης του πλεονάσματος ή τη δημιουργία δημοσιονομικού μαξιλαριού για τα επόμενα χρόνια.
2. Το βοήθημα που δόθηκε στους συνταξιούχους για το 2016 είναι έκτακτο και δεν θα είναι μόνιμη ρύθμιση που θα ενταχθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
3. Η αναστολή για ένα χρόνο της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα ισχύσει μόνο για το 2017 και η διαφορά των 56 εκατ. ευρώ που προκύπτει για τα έσοδα καλύπτεται πλήρως από την υπεραπόδοση άλλων πηγών εσόδων του Προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου.
4. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος που προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ, 1,75% και 3,5% για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Στην κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώνει τη βούληση για την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη για να καλυφθεί απόλυτα όπου υπάρξει απόκλιση.
5. Ειδικά για το 2016, και αν υπάρξει απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων στις δαπάνες των συντάξεων για να καλυφθεί η όποια απόκλιση από το στόχο. Με δεδομένη την εν εξελίξει ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μια τέτοια δέσμευση ανοίγει την πόρτα για την άμεση μείωση της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή της διαφοράς νέων και παλιών συντάξεων με ζημιά για τους υφιστάμενους συνταξιούχους.
Επίθεση σε Ν.Δ.
Σε δήλωσή του μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ο κ. Τσακαλώτος έκανε επίθεση στη Ν.Δ. κατηγορώντας τη για παλινωδίες.
«Η Ν.Δ. στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας “παρών” και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν από ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Τσακαλώτος κατέληξε λέγοντας ότι για λόγους αρχής καθυστέρησε να δώσει την επιστολή στη δημοσιότητα, δικαιολογούμενος ότι «δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποδέκτες μια επίσημη επιστολή».
eleftherostypos.com