Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τον Αύγουστο του 1944 το ναζιστικό θηρίο βαθειά λαβωμένο από τις συμμαχικές νίκες σε όλα τα μέτωπα της Ευρώπης επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων αθώων πολιτών. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Με την εισβολή των γερμανών κατακτητών, ο λαός μας αντιμετώπισε το πρόβλημα της επιβίωσης, την οδυνηρή περιπέτεια της πείνας, αλλά και εκτελέσεις, βασανιστήρια και καταστροφές.
Στην Ελλάδα έγιναν εκατοντάδες ολοκαυτώματα, εκτελέστηκαν και πολλές φορές κάηκαν ζωντανοί χιλιάδες άμαχοι ενήλικες και παιδιά.
Από τα Κερδύλλια, τον Χορτιάτη, το Μεσόβουνο, το Δομένικο, την Μουσιωτίτσα, το Κομμένο, τα Καλάβρυτα, έως και τα ολοκαυτώματα της Βιάννου και Ιεράπετρας, από τη σφαγή της Κανδάνου και του Διστόμου έως και τα μαρτυρικά Ανώγεια και τη Γέργερη, οι ψυχές των νεκρών μας ζητούν δικαίωση.
Στις 13 και στις 14 Αυγούστου συμμετείχα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στα Ανώγεια και στη Γέργερη, στη Κρήτη. Έχω συνομιλήσει με τους συγγενείς των θυμάτων στις περισσότερες μαρτυρικές περιοχές της Πατρίδας μας, που υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία. Οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους, για τη στάση των Ελληνικών Κυβερνήσεων, απέναντι στο θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και ζητούν πλήρη δικαίωση.
Χρέος όλων μας είναι να μη λησμονήσουμε αυτούς τους νεκρούς, που σφαγιάστηκαν χωρίς κανένα έλεος από τους κατακτητές. Ευθύνη μας, όμως, παράλληλα είναι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για τη δικαίωση τους. Ηθική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην άμεση διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ένα ζήτημα που σήμερα και με την αντίστοιχη διεκδίκηση της Πολωνικής Κυβέρνησης γίνεται περισσότερο επίκαιρο και επιτακτικό από ποτέ.
Τον Νοέμβριο 2016 διοργάνωσα στον ιστότοπο notismarias.gr διαδικτυακή ψηφοφορία, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να εγγράψει επιτέλους τις γερμανικές αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η διαδικτυακή αυτή ψηφοφορία, παραμένει ενεργή και στόχο έχει να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει πρακτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και να θέσει την Ελληνική Βουλή προ των ευθυνών της.
Πιστός στη βασική μου θέση για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τον Φεβρουάριο του 2014, είχα συμμετάσχει στις εργασίες του Σεμιναρίου που διοργάνωσε στη Βαρσοβία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις θέσεις μου για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και να στηλιτεύσω τη νέα άρνηση, του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, να επιτρέψει την άμεση εκτέλεση της υπ΄αριθ. 137/1997 αμετάκλητης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς, με την οποία επιδικάστηκαν αποζημιώσεις για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τον Ιούνιο του 1944. Στην παρέμβασή μου τότε επεσήμανα ότι η επί 14 έτη συνεχής άρνηση της Ελληνικής Πολιτείας, δια του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης, να επιτρέψει την εκτέλεση της παραπάνω απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για τη σφαγή του Διστόμου, αποτελεί καραμπινάτη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε διάφορα άρθρα μας έχουμε ήδη επισημάνει ότι στόχος μας στην Ευρωβουλή είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με Ιταλούς, Πολωνούς και άλλους Ευρωβουλευτές προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και τη δράση μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και αλλού. Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, συμμετέχω σε ανάλογες δράσεις με Πολωνούς και Ιταλούς Ευρωβουλευτές.
Σήμερα η Πολωνική Κυβέρνηση εγείρει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, κάτι που φανερώνει ότι οι προσπάθειες των συναδέλφων μας αποδίδουν καρπούς. Στην Πολωνία έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σημαντικό κίνημα διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις εκτελέσεις όχι μόνο των χιλιάδων κατοίκων της Βαρσοβίας και άλλων περιοχών της χώρας αυτής, αλλά και για την ολική καταστροφή των υποδομών και της οικονομίας της Πολωνίας από τα εκεί γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στην Πολωνία είναι χαρακτηριστική η μαζική δολοφονία χιλιάδων αμάχων κατά την περίφημη εξέγερση της Βαρσοβίας η οποία ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1944.
Μάλιστα, είχα την ευκαιρία την 1η Σεπτεμβρίου 2015 να αποτίσω φόρο τιμής στους χιλιάδες αυτούς αθώους πολίτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην πολωνική πρωτεύουσα.
Σήμερα, λοιπόν, που οι συνθήκες στην Πολωνία έχουν ωριμάσει και επίσημα πλέον η Πολωνική Κυβέρνηση εγείρει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, μας δίνεται η ευκαιρία να συμμαχήσουμε μαζί τους .
Ελλάδα-Πολωνία συμμαχία, λοιπόν, για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμη πιο δυνατά.»