Σταθερή παραμένει η αντίληψη της κυβέρνησης για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, με το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να μην «τσιμπάνε» στα «κόλπα» της Άγκυρας, όπως είναι η αλλαγή διεξαγωγής του χώρου των συνομιλιών την τελευταία στιγμή ή η απροειδοποίητη συμμετοχή του Ιμπραήμ Καλίν ή ακόμα και οι διαρροές από τουρκικής πλευράς στη συνέχεια. Η αντίληψη αυτή, όπως την εξέφρασε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, είναι πως οι διερευνητικές επαφές καταρχάς δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι οι δύο πλευρές να εξετάσουν αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούν ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για ένα θέμα, αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
62ος γύρος στην Αθήνα
Μετά τη λήξη του 61ου γύρου στην Κωνσταντινούπολη και εν αναμονή της πρόσκλησης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον 62ο γύρο στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ελληνικές θέσεις στις Βρυξέλλες, τόσο εντός του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης με τον Ζοζέπ Μπορέλ και με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια ώρα, έστειλε ένα διπλό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, στο Μέγαρο Μαξίμου και την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Συμμαχία με Γαλλία – Τα δύο μηνύματα με τα Rafale
Το πρώτο μήνυμα αφορά στις ισχυρές συμμαχίες που χτίζει η Ελλάδα στην περιοχή. «Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη “mare nostrum”, όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Το δεύτερο μήνυμα αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της πολεμικής αεροπορίας και της αποκατάστασης της ισορροπίας ισχύος. «Στο τρέχον πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αγορά των Rafale, «γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών».
Οι 7 λόγοι-επιστέγασμα των διερευνητικών – Έμμεση απάντηση σε Σαμαρά
Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως υπογραμμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών, για επτά λόγους τους οποίους αναλύουν ως εξής:
1) Από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», όπως τελικά έγινε.
2) Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, που έγινε χθες, αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
3) Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
4) Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.
5) Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.
6) Η κυβέρνηση προχώρησε -με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή- στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νόμου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».
7) Στο ίδιο αυτό διάστημα, η κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η προαναφερθείσα υπογραφή συμφωνίας για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.