Με τα μάτια στραμμένα στην στάση που διατηρήσει η Γερμανία και ο υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς την μεθεπόμενη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν ν αποφασίσουν για το εάν η Αθήνα κάλυψε τις απαιτήσεις των δανειστών της.
Ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγείρει ενστάσεις για το κατά πόσο είναι επείγουσα η αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού Χρέους, δεν έχει πει ούτε μισή λέξη για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ.
Αν και η Κομισιόν, ακόμα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνουν να συμμερίζονται απολύτως τις θέσεις της Αθήνας για το συνταγματικό κώλυμα προληπτικής νομοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνταχθεί με το ΔΝΤ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Αν όλα πάνε καλά, οι διαβουλεύσεις αυτές θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία στο Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας, τόσο για το μηχανισμό των προληπτικών μέτρων όσο και για το Χρέος- τουλάχιστον ως προς τις κατευθύνσεις της ελάφρυνσης- ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη συνολική συμφωνία ως το τακτικό Eurogroup στις 24 Μαίου, στην οποία με αυτά τα δεδομένα θα συμμετάσχει και το Ταμείο. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Το κακό σενάριο, που ξορκίζουν όλοι αλλά επί του παρόντος δεν το αποκλείουν, θα γίνει πραγματικότητα αν υπάρξει εμπλοκή στις συζητήσεις για τα προληπτικά μέτρα, οδηγώντας έτσι τις διαβουλεύσεις πέρα από το Μάιο, δηλαδή πέρα από τις αντοχές των κρατικών ταμείων, που ήδη δοκιμάζονται από τις ανελαστικές υποχρεώσεις για μισθούς, συντάξεις και τοκοχρεολύσια.
Σε αυτή την περίπτωση, το "φλερτ" με τον "κόκκινο" Ιούλιο θα γίνει έντονο. Επί της ουσίας, ο "βαρύς και ασήκωτος" Ιούλιος είναι το τελευταίο όριο της διαπραγμάτευσης, αφού πέρα από τα... συνήθη 2,5 δισ ευρώ για μισθούς και συντάξεις, πρέπει να πληρωθούν 3,6 δισ ευρώ σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τις 13 του μήνα.