Μεσημέρι Παρασκευής, στον έντονο απόηχο του Eurogroup όπου ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να τακτοποιήσει και τα τελευταία 25 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, έφτασε στη Βουλή νομοσχέδιο- σκούπα, με φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις επί παντός επιστητού.
Αυτό που ξεχωρίζει, αναμφίβολα, είναι η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από το Συμπληρωματικό Φόρο του ΕΝΦΙΑ για μια ακόμα διετία. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογούμενους, προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.
Το προφανές είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποφύγει το μπάχαλο με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά λόγω λαθών, που προκάλεσαν πέρσι νευρικό κλονισμό και έντονες αντιδράσεις στην επαρχία. Έτσι , τα αγροτέμαχια θα εξαιρεθούν από το Συμπληρωματικό Φόρο και για το 2017 και για το 2018, με δημοσιονομικό κόστος που υπολογίζεται στα 460 εκατ. Ευρώ.
Νέα πρόστιμα για φοροδιαφυγή
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο και η Οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλήφθηκαν και νέες φορολογικές παραβάσεις με τα συνοδευτικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, για όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1000 ευρώ για διπλογραφικά. Στην πραγματικότητα, με αυτή τη διάταξη καλύπτεται "κενό" 2 ετών, καθώς γαιτροί και εκπαιδευτήρια, που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, δεν είχαν το παραμικρό πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων, αφού τα νέα πρόστιμα υπολογίζονται στο 50% του αναλογούντος ΦΠΑ. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.
Με άλλες διατάξεις, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να ορίζει κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο π.χ. δικηγόροι υποχρεούνται, πλέον, να παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές τους με τον υπό έλεγχο φορολογούμενο, αλλά για όλες τις συναλλαγές που γνωρίζουν.
Με άλλες διατάξεις ορίζεται ότι οι νέοι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, μπορούν να διορίζονται, κατόπιν προκηρύξεων, σε προσωπαγείς θέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με σκοπό την παρακολούθηση προγράμματος υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα λογίζονται ως δόκιμοι υπάλληλοι και με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους θα καταλαμβάνουν κενές οργανικές θέσεις της ΑΑΔΕ.
iefimerida.gr