Ν. Μυλωνάς: η Φτώχεια και πλούτος στην τοπική κοινωνία το 2017!

Μάιος 30, 2018
Απουσία της πολιτικής ως ρυθμιστικής κοινωνικής δύναμης
(1ο από 3 κείμενα για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος: 5η Ιουνίου 2018)
Α. Στο νησί μας παράγεται πολύς πλούτος. Ο πλούτος και ο έρωτας, λένε δεν κρύβονται! Μόνο που αυτά τα πράγματα δεν είναι για όλους! Φέτος εντάχθηκαν στην τουριστική τοπική βιομηχανία κατά τους πιο μέτριους υπολογισμούς μας 3000 νέες κλίνες 5 αστέρων. Η ανάπτυξη αυτή δεν σημαίνει και πλούτο για την κοινωνία. Το αντίθετο, μπορεί να σημαίνει και φτώχια! Φτώχια που σηματοδοτείται από την μη αύξηση της αμοιβής εργασίας στα ξενοδοχεία, την μη αύξηση των δημοτικών εσόδων από τον τουρισμό, από την πίεση και την υποβάθμιση λόγω υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων (ιδιαίτερα στο νερό), την γήρανση και την ανεπάρκεια στις τοπικές δημόσιες και δημοτικές υποδομές που έχουν φτάσει στα όρια τους χωρίς ο Δήμος (και Κυβέρνηση) να έχει την ικανότητα να τις βελτιώσει και να τις επεκτείνει.
Ο πίνακας καθρεφτίζει την κατάσταση φτώχειας και πλούτου που ζούμε. Φαίνεται ότι ενώ την περίοδο 2010 – 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 47,7%, η ταξιδιωτική κίνηση κατά 57,3% η δαπάνη ανά ταξιδιώτη-τουρίστα μειώθηκε κατά 6,1%! Το 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,00 δισ. ευρώ ή 7,0% σε σύγκριση με το 2015 ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 16,0% η δαπάνη ανά ταξιδιώτη μειώθηκε ακόμη περισσότερο κατά 11,30%!!!

Πηγή:Τράπεζα της Ελλάδος 

2010

2015

Μεταβολή

2016

Μεταβολή 2015/2016

2017

Μεταβολή 2016/2017

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

δισεκ. ευρω

9,60

14,20

+47,70%

13,20

-7,00%

14,595

+10,10%

Ταξιδιωτική κίνηση

εκ. ταξιδιώτες

15,00

23,60

+57,30%

27,50

+16,00%

29,50

+9,7%

Δαπάνη ανά Ταξιδιώτη ευρω

640,40

601,50

-6,10%

533,60

-11,30%

540,50

+1,4%

Το 2017 η βελτίωση των μεγεθών συνεχίστηκε σε αριθμούς .
Για την Κω τα επίσημα στοιχεία μιλούν για αντίστοιχες αυξήσεις το 2017 σε αντίθεση με το 2016 που είχαμε μειώσεις αφίξεων, εισπράξεων και κερδών! το βασικό στοιχείο είναι οι εισπράξεις από τον τουρισμό είναι πολύ χαμηλές και η κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών μας πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια! Περισσότερος άλλα φτωχότερος κόσμος μας επισκέπτεται! Το τουριστικό μας προϊόν δεν είναι ανταγωνιστικό. Δεν έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία και αυτό επηρεάζει τις τιμές. Στηριζόμαστε στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα! Καμία βελτίωση δεν καταγράφτηκε στα έσοδα του στην εμπορική κίνηση, στις αμοιβές και στα του Δήμου μας. Η Περιφέρεια και Δήμος ας ξεκινήσουν την στοιχειοθέτηση δικών τους στατιστικών στοιχείων για να μπορέσουν να χαράξουν τοπική πολιτική για τον τουρισμό. Δυστυχώς αρκούνται στην παρουσία τους στις …τουριστικές εκθέσεις!
Τουρισμός: Η μεγάλη ύβρις στο ερώτημα που οφείλεται η χαμηλή δαπάνη ανά ταξιδιώτη και η πτώση της οικονομικής ευρωστίας των τουριστών μας η απάντηση είναι μία: στην κυριαρχία των all inclusive καταλυμάτων στην τουριστική αγορά και στην οικονομική κρίση που έχει μειώσει τα εισοδήματα των ταξιδιωτών. Δυστυχώς, παρά τη γενική παραδοχή, ότι αυτού του είδους (all inclusive τουρισμός συνεισφέρει ελάχιστα στην πραγματική οικονομία, όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό του (π.χ. με την κήρυξη της Κω ως τουριστικά κορεσμένης για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων all inclusive) αλλά διατηρείται η επιχορήγηση της δημιουργίας τους και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Η δημιουργία νέων κλινών οδηγεί στην υπερπροσφορά κλινών. Ο νόμος προσφοράς-ζήτησης αναγκάζει τα 5* να πουλούν all inclusive υπηρεσίες πιο φθηνά από ενοικιαζόμενα δωμάτια! Ακολουθει ως φυσική συνέπεια η υπερεκμετάλλευση της εργασίας, η ληστεία των φυσικών μας πόρων και η σπατάλη δημοσίων πόρων! Το αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου οικονομικού παραλογισμού που είναι συνέπεια της κυριαρχίας των δυνάμεων της αγοράς και της απουσίας της πολιτικής ως ρυθμιστικής κοινωνικής δύναμης είναι ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 υπάρχουν στο υπουργείο Τουρισμού 40 φάκελοι που αφορούν την δημιουργία ξενοδοχείων 5 αστέρων, κέντρων spa, γκολφ και συνεδριακών κέντρων και υπερπολυτελών τουριστικών κατοικιών με δυναμικότητα 25.000 κλινών, προϋπολογισμού 180 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος), ενώ ο τομέας του τουρισμού σημειώνει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και την περίοδο της κρίσης, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (53,8%). Επιπλέον, πρώτες στη λίστα, με τον μεγαλύτερο αριθμό μεγαλοοφειλετών (800 επιχειρήσεις) και οφειλών άνω των 300.000 ευρώ η καθεμία βρίσκονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης. Το ίδιο και στην Κω!!! από τα στοιχεία μας (Συμπαράταξη Ελπίδας) το 90% των ΠΟΕ στον Δήμο οφείλεται στον ίδιο κλάδο και μάλιστα πάνω από 60% στον ξενοδοχειακό τομέα! Μάλιστα αφήνοντας απ έξω την διαφυγή δημοτικών εσόδων από τέλη λόγω μη αντιστοίχισης επιφανειών των ξενοδοχείων με τα πραγματικά του τετραγωνικά μέτρα που και σήμερα είναι κραυγαλέα.
Ελάχιστη (και αρνητική) είναι η συμβολή του τουριστικού κλάδου και στην απασχόληση και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η κυριαρχία της εποχικότητας συνδυάζεται με τη ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Παρά την αύξηση ταξιδιωτών και εισπράξεων, η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε κατά μόλις 9%. Επιπλέον τα ποσοστά απασχόλησης στον κλάδο κατόχων μεταπτυχιακών ή πτυχιούχων Α.Ε.Ι. είναι 0,5% και 12,5% αντίστοιχα στο σύνολο των απασχολουμένων όταν στη μεταποίηση τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 2% και 18,9%.
Β. Η ανατροπή της πορείας μετατροπής της χώρας σε φθηνό τουριστικό θέρετρο και γηροκομείο της Ευρώπης, η προστασία των φυσικών πόρων και η ευημερία του τοπικού πληθυσμού έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διατύπωση ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης.
---Είναι θεμελιακά ΑΡΝΗΤΙΚΗ η δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ευθύνη των 3 τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια καθώς η αφωνία τους πληρώνεται από τον τόπο και την κοινωνία.
---Είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ που ο Δήμος του νησιού μας δεν παίζει τον πολιτικό του ρόλο αφού η Δημοτική Αρχή δεν θίγει τα κακώς κείμενα. Αρκείται στο ρόλο του παρατηρητή και της διευκόλυνσης των διαδικασιών της ελεύθερης αγοράς έχοντας ξεχάσει τον παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο της. Η νέα περίοδος Κυρίτση, δυστυχώς στερείται του εκσυγχρονιστικού πνεύματος διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων της προηγούμενης περιόδου του. Έχει χρόνο, όλοι εχουμε χρόνο να ξεφυγουμε από το τέλμα της εποχής αρκεί να επιδιώξουμε κατάλληλες αλλαγές.
Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot