Κάλεσμα στη νέα γενιά του νησιού μας να συμμετέχει στα κοινά, ανανεώνοντας και ανατρέποντας την σημερινή κατάσταση, απηύθυνε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή», ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Ζερβός (επικεφαλής της #δίεσης). Στη συνέντευξη, ο Γιάννης Ζερβός, ανέπτυξε το στίγμα και τα πολιτικά πλεονεκτήματα της # δίεσης, παρουσίασε ενδεικτικές προτάσεις για την τουριστική πολιτική του νησιού, και αναφέρθηκε στον τρόπο συμβολής των ΟΤΑ στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
1) Πως βιώνει η Κως και οι κάτοικοι της την κρίση; Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων;
Η κρίση στην Κω, όπως και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, είναι καλπάζουσα – φοβάμαι πως, αργά ή γρήγορα, γενικευμένα φαινόμενα κοινωνικής εξαθλίωσης που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερους δήμους θα εμφανιστούν και στο νησί. Για το λόγο αυτό, ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής είναι ο πρώτος στην προγραμματική ατζέντα μας. Άλλωστε, είναι οξύ και το πρόβλημα της ανεργίας. Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις πλήττονται βάναυσα. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε τέτοιες συνθήκες ο δήμος πρέπει να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας, αξιοποιώντας κατά το καλύτερο δυνατόν τους πόρους του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, και προωθώντας τον εναλλακτικό δρόμο της Κοινωνικής Οικονομίας. Επίσης, απαιτείται αναδιαμόρφωση των δημοτικών τελών προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων, με παράλληλη διεκδίκηση των ανείσπρακτων οφειλών από μεγαλοφειλέτεςτου δήμου. Τα χρήματα αυτά αγγίζουν τα 17 εκ. ευρώ!
2) Η Κως είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Επωφελείται η τοπική κοινωνία και η οικονομία του νησιού από αυτό το πλεονέκτημα; Ποιές είναι οι προτάσεις σας;
Αναμφίβολα, ο τουρισμός είναι για το νησί μια πηγή πλούτου που μας επιτρέπει να βιώνουμε λιγότερο επώδυνα –σε σχέση βέβαια με την υπόλοιπη Ελλάδα– τις επιπτώσεις των άδικων και δυσβάσταχτων πολιτικών της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, τα κέρδη από τα οφέλη του τουρισμού δεν κατευθύνονται προς τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής οικονομίας, δηλαδή τη μικρομεσαία επιχείρηση. Μάλιστα, πολλές από αυτές είτε έκλεισαν είτε απειλούνται με λουκέτο. Άμεσος στόχος, λοιπόν, είναι η ανακούφιση των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη σύναψη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ των μικρομεσαίων (ξενοδόχοι, καταστήματα εστίασης κι αναψυχής κλπ) για τη δημιουργία ενός πακέτου εκτός all-inclusive, με σκοπό την προσέλκυση εσωτερικού και περισσότερο ποιοτικού τουρισμού. Ο δήμος πρέπει να εγγυηθεί την οργανωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη του εγχειρήματος. Παράλληλα, απαιτείται ένα συστηματικό άνοιγμα στην αγορά των γειτονικών παραλίων της Αλικαρνασσού (Bodrum), που απέχει ελάχιστα και γνωρίζει τεράστια τουριστική άνθηση. Θεωρούμε ότι μια ενδεχόμενη διαδημοτική συνέργια θα συνεισφέρει στην αύξηση των επισκεπτών, και άρα στην αύξηση του τοπικού μας εισοδήματος. Επιπλέον, και με δεδομένο ότι η Κως διαθέτει το παγκόσμιο brandnameτου Ιπποκράτη ως πατέρα της Ιατρικής, πρέπει να υπάρξει ένας νέος επικοινωνιακός σχεδιασμός που θα καθιστά τον τοπικό μας πολιτισμικό πλούτο συνειδητό πόλο έλξης. Τέλος, η Κως, όπως και άλλα νησιά, τις τελευταίες δεκαετίες ακολούθησε ένα στρεβλό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, με αποτέλεσμα σήμερα να υφίσταται τη μάστιγα των all-inclusive. Είναι χρέος μας να ανοιχτούμε σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συνδέοντάς τες με ένα δίκτυο από τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
3) Τι θεωρείτε ότι σας διαχωρίζει από τους αντιπάλους σας;
Βασικά, έχουμε άλλη αφετηρία. Μόνα εφόδιά μας είναι οι θέσεις μας, οι ιδέες μας και η ειλικρινής επαφή με τους δημότες. Εμείς ούτε πελατειακούς μηχανισμούς διαθέτουμε ούτε στη γύρα βγαίνουμε προς άγραν «ψηφοκουβαλητών». Συνεπώς, σε πρώτο επίπεδο έχουμε την αντιπαράθεση των προγραμματικών μας θέσεων απέναντι στους μηχανισμούς των αντιπάλων μας – δηλαδή, απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα με βαρύ παρελθόν, που γαλουχήθηκαν σε κόμματα εξουσίας, και που κατά καιρούς εκμαύλισαν τις συνειδήσεις των ψηφοφόρων με τον πιο ιδιοτελές τρόπο. Από την άλλη, η #δίεση, δηλαδή μια κίνηση πολιτών που δεν στήνεται γύρω από την «αρχή του ενός ανδρός», αναπτύσσει στοιχεία συλλογικότητας και αλληλέγγυας δράσης που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της δημοτικής παράταξης. Ως η επόμενη δημοτική αρχή, επιθυμούμε τη συμμετοχή των πολιτών στις λήψεις των αποφάσεων και την απρόσκοπτη εφαρμογή του συλλογικού αιτήματος για άμεση δημοκρατία. Στις άλλες παρατάξεις, τις κατεξοχήν προσωποπαγείς, αυτά ακούγονται κινέζικα. Όσον αφορά στο προγραμματικό μας πλαίσιο, είμαστε η μόνη παράταξη στο νησί που ο αντιμνημονιακός της λόγος δεν περιορίζεται μόνο στην καταγγελία, αλλά αναδεικνύεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων ενδυνάμωσης της κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης των ομάδων που μαστίζονται από την ύφεση.
4) Δεδομένου του ότι είστε ένας νέος υποψήφιος, τι προοπτικές έχουν και τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι νέοι άνθρωποι στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Να ξεκαθαρίσω, αρχικά, ότι η ηλικιακή νεότητα δεν κομίζει τίποτα καινοφανές αν δεν συνάδει με την απαραίτητη φρεσκάδα των ιδεών και του πνεύματος. Πολλοί είναι οι νέοι που χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη για να συντηρούν τα γνωστά απαρχαιωμένα μοντέλα της εξουσίας. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι χρειάζεται η θεμελίωση ενός σαφούς ιδεολογικού υπόβαθρου που θα ενεργοποιήσει τη νεολαία στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών, της ευρύτερης αριστεράς και των δυνάμεων της προόδου. Άλλωστε, καθένας, παιδί της γενιάς του είναι, και το δίκιο της φωνής της οφείλει να υπερασπίζεται. Η δική μου γενιά έχει υποστεί ματαίωση, τη στιγμή μάλιστα που είναι η πλέον προικισμένη, πολυταξιδεμένη και σπουδαγμένη γενιά του νησιού. Αυτό, αυτομάτως, της γεννά την υποχρέωση να δράσει με όρους πολιτικής ανατροπής. Εδώ, στην Κω, ξεκινούμε επενδύοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε ένα θεσμό που έχει δεχτεί την αβυσσαλέα κυβερνητική πολιτική. Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τον δήμο πλάι στον πολίτη, και όπως ακριβώς το άρθρο 102 του συντάγματος επιτάσσει: έναν δήμο αυτόνομο, ανεμπόδιστο, ελεύθερο.