Εντός έξι μηνών η δημιουργία της νέας Frontex-Το κείμενο αποφάσεων της συνόδου

Δεκέμβριος 18, 2015

Μέχρι τον Ιούνιο θα δημιουργηθεί η νέα υπηρεσία που θα αντικαταστήσει τη Frontex, όπως συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε συμφωνία της Ελλάδας με τη Frontex για την ανάπτυξη ομάδας ταχείας επέμβασης τον Δεκέμβριο.

Στο συμπερασματικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το προσφυγικό, υπογραμμίζονται και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων που έχει αποφασίσει η ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ των «αγκαθιών» που εντοπίζονται είναι η λειτουργία των hotspots, η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και η διαδικασία των απελάσεων. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή καλείται να παρουσιάσει γρήγορα την αναθεώρηση του Δουβλίνου καθώς και μια αναθεωρημένη πρόταση για «έξυπνα» σύνορα.

Το επόμενο «ραντεβού» των Ευρωπαίων ορίστηκε για τον Φεβρουάριο, όταν η Προεδρία, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

«Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε, και να αποφασίσει ταχύτατα ποιες χώρες προέλευσης θεωρεί ασφαλείας» αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι το Συμβούλιο καλείται να εξετάσει ταχύτατα την κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και τις προτάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Υπογραμμίζεται δε, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επανεξετάσουν και τη Συνθήκη Σένγκεν, «ένα εθελοντικό σχέδιο ανθρωπιστικής εισόδου» και τα ταξιδιωτικά έγγραφα απέλασης.

«Το Συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα έκθεση για το σύστημα του Δουβλίνου. Εν τω μεταξύ, οι υπάρχοντες κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα και μια αναθεωρημένη πρόταση για “έξυπνα” σύνορα» τονίζει το εν λόγω κείμενο.

Η Ολλανδική προεδρία ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2016 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

«Τους τελευταίους μήνες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δημιουργήσει μια στρατηγική που στοχεύει στην αναχαίτιση των πρωτοφανών εισροών μεταναστών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» τονίζει το κείμενο, και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, η εφαρμογή είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Για να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της Σένγκεν είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Οι ανεπάρκειες, κυρίως όσον αφορά στα hotspots, την μετεγκατάσταση και τις απελάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχύτατα».

Συγκεκριμένα οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη-μέλη θα πρέπει ταχύτατα να:

1.Να αντιμετωπίσουν οι ελλείψεις των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν, ιδίως με την εξασφάλιση συστηματικών ελέγχων ασφαλείας σε σχετικές βάσεις δεδομένων και την πρόληψη χρήσης πλαστών εγγράφων.

2. Να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στη λειτουργία των hotspots και να συμφωνηθεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα όταν και θα αρχίσουν να λειτουργούν και νέα hotspots. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Frontex και η EASO θα έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό.

3. Να διασφαλίσουν τη συστηματική και ολοκληρωμένη ταυτοποίηση [των μεταναστών], την καταχώρησή τους και τη λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση περιστατικών άρνησης καταχώρησης στοιχείων καθώς και τον περιορισμό δευτερογενών ροών.

4. Να υλοποιηθούν ο αποφάσεις μετεγκατάστασης. Την ίδια ώρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν ανάμεσα στους δικαιούχους και άλλα κράτη-μέλη που πιέζονται και έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα.

5. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί την επιστροφή και ο επαναπατρισμός των ανθρώπων που δεν λαμβάνουν έγκριση να παραμείνουν, καθώς και να στηρίξει τα κράτη μέλη στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

6. Να βελτιωσούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

7. Να διασφαλίσουν την εφαρμογή και την υπηρεσιακή συνέχεια στα κάτωθι:

α) Μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι σημαντικό η ΕΕ να βοηθήσει τα μη κράτη μέλη της Ευρώπης να καταχωρούν σύμφωνα με τα πρότυπα της Ένωσης.
β) Τη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επιστροφή και τον επαναπατρισμό
γ) Την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου 2015 και του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητάμε από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) να ολοκληρώσει τα εργασίες της για την αποδέσμευση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Τουρκία.
8. Να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το συμφωνηθέν σχέδιο μετεγκατάστασης

9. Να παρακολούθουν στενά την εισροή μεταναστών ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα

Τουσκ: Το Δεκέμβριο στην Ελλάδα οι άντρες της Frontex
Τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Frontex για την ανάπτυξη ομάδας ταχείας επέμβασης τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αυτή είναι άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε αρχίσει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων» ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πάνω από όλα αποτυγχάνουμε στην προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να επιταχύνουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Κατά τη γνώμη μου, οι πιο σημαντική συζήτηση σήμερα ήταν η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Όχι μόνο επειδή υποστηρίζω την έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από την αρχή αυτής της κρίσης αλλά και επειδή χωρίς αυτήν θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινωνία. Και με αυτό μιλάω για κάτι που θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από την κατάργηση της Σένγκεν. Σήμερα μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι, καθώς όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν να προστατεύσουν την Σένγκεν».

Η παρατήρηση της Μέρκελ στον Τσίπρα

Σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά την πρόοδο στο θέμα των hotspots , η δέσμευση της Ελλάδας ήταν να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι “ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος από την Ελλάδα να φτάσει στην Γερμανία μέσα σε μία εβδομάδα, οπότε δεν μπορώ να ‘πουλήσω κάποιο success story’ στην χώρα μου.” Επίσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάργησης της Σένγκεν καθώς τόνισε ότι άμα κλείσει τα γερμανικά σύνορα “τότε όλοι θα κλείσουν τα σύνορα τους”.

Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι τρόποι επιστροφής των ανθρώπων που δεν προκρίνονται για άσυλο πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Στο σημείο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα προσπάθησε να στείλει ανθρώπους στο Πακιστάν αλλά αυτό δεν έγινε με επιτυχία. Συγχρόνως αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι εκτός από το Πακιστάν, άνθρωποι και από το Μαρόκο φτάνουν στα ελληνικά σύνορα μέσω Τουρκίας καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ταξιδεύουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη με φθηνές πτήσεις και στην συνέχεια εισέρχονται στην Ελλάδα παρανόμως. Με το Μαρόκο δεν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.

Για αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός απερχόμενος δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τρίτες χώρες, προκειμένου είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο ίδιος δήλωσε “ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.”

Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ και Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot