«Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής» τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters στο Μιλάνο, μετά το τέλος της συνόδου Ευρώπης-Ασίας, σημειώνοντας ότι θα εξαλειφθούν οι ανησυχίες περί πολιτικού κινδύνου.
Ο κ.Σαμαράς δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2015 και επανέλαβε ότι η Αθήνα σχεδιάζει την έξοδο της χώρας από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Επισήμανε παράλληλα πως το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας γραμμής πιστώσεων για την αντιμετώπιση πιθανής αναταραχής στις αγορές είναι κάτι το οποίο τελεί υπό συζήτηση.
«Θα εξαλείψουμε τις ανησυχίες περί πολιτικού κινδύνου», λέει ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη του στο Reuters. «Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής», προσθέτει.
Το Reuters υπενθυμίζει ότι η μαζική ρευστοποίηση ελληνικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα και η άνοδος των επιτοκίων έθεσε υπό αμφισβήτηση από αρκετές πλευρές το εάν και κατά πόσον η Αθήνα θα μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιό της να βγει από το πρόγραμμα στις αρχές του 2015.
«Μπορούμε τώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε τους πόρους για να βγούμε από το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέντευξη αυτή ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας διότι αυτές αποτελούν το «εισιτήριό μας για την βιώσιμη ανάπτυξη».
Σε δηλώσεις του νωρίτερα μετά το τέλος της συνόδου στο Μιλάνο, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει αρχίσει η συζήτηση με τους εταίρους για την επόμενη μέρα, για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.
«Κανένας δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρας μέχρι τωρα. Κι αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις, κανείς δεν αμφισβητεί οτι η Ελλάδα έχει πλέον από δω και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση που γίνεται είναι για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο...» σημείωσε.
»Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο. Όπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης.
»Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας.»
ethnos.gr