Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση εξαπέλυσε πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρθενική του ομιλία στη βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό.
Οφείλουμε να δείχνουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα να ενώνουμε την κοινωνία, να προχωράμε με σοβαρό σχέδιο και να μην προκαλούμε τους πολίτες με τυφλές και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Εσείς κάνετε το εντελώς ανάποδο. Σε ένα χρόνο έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση, είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης. Ο απολογισμός του έργου σας συνοψίζετε σε μια πρόταση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία, υπονόμευσατε τη θέση της χώρας στο εξωτερικό τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συνεχίζοντας την επίθεση θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. "Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά; Τώρα τα θυμηθήκατε; Κοροϊδέψατε συστηματικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κ.Τσίπρα. Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε μια συγγνώμη στους πολίτες. Επιλέξατε την Κυριακή τις προσωπικές επιθέσεις και τον διχασμό των Ελλήνων. Στρέφετε την μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πολύ πίσω" επισήμανε.
Κρύψαμε βολικά αυτήν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί. Θα χρησιμοποιήσω μία φράση του κ. Γιαννίτση. "Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία". Απαιτείται αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη. Εσείς όμως; Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, αλλά ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
"Σταθήκατε απέναντι και στραγγαλίσατε οποιαδήποτε προσπάθεια για αναβάθμιση του ασφαλιστικού. Στο τρίτο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι οι μεταρρυθμίσεις του 2010 και 2012 αν εφαρμοστούν θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του συστήματος", τόνισε και κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, με αιγίδα του Ecofin που όπως ειπε επιβεβαιώσει ότι το σύστημα μας το 2014, εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060.
Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε ανάγκη ούτε είχε τεθεί θέμα από την τρόικα μείωσης των κύριων συντάξεων πλην των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. "Τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από την δική σας διαχειριστική ανικανότητα. Το 2016 οι πολίτες πληρώνουν τη δική σας ανικανότητα, είστε μέρος του προβλήματος όχι μέρος της λύσης. Δεν μας πήγατε μπροστά, μας γυρίσατε δύο χρόνια πίσω και η κοινωνία σάς γυρίζει την πλάτη" συμπλήρωσε ενώ αναφερόμενος στους αγρότες σημείωσε: "Αναρωτηθήκατε γιατί δεν θέλουν οι αγρότες να μιλήσουν μαζί σας; Μήπως θέλουν να πάτε εσείς στα μπλόκα, όπως πηγαίνατε και τότε και τους τάζατε;".
O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία στρεβλή εναλλακτική του υφιστάμενου συστήματος και αποτελεί ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσει από τις ευθύνες της. Έκανε λόγο για έξι οδυνηρά χαρακτηριστικά που περιέχει. Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα πρόχειρο και μη κοστολογημένο σχέδιο που τελικά δεν δίνει λύση. Όπως είπε, καταλύει η αλληλεγγύη των γενεών, πολεμά την παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό σύστημα και μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. "Το κάνετε γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση το 2019 για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε μεταξύ άλλων τον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και να προχωρήσει στο συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις.
H κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει με το υστέρημα της τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό σε "ένα πολιτικό διάλογο που θα καταλήξει σε δέσμευση για δραστικό περιορισμό των κομματικών διορισμών". "Πώς θα ένιωθαν ιστορικοί αγωνιστές της Αριστεράς όταν τα εγγόνια τους επικαλούνται τους αγώνες τους για μια θέση στο δημόσιο" διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.