Την εκτίμηση ότι οι περιπολίες του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου δεκαημέρου εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Δρίτσας.
«Καταρχήν δεν νομίζω ότι έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα πλήρως όλα τα στοιχεία τα υπηρεσιακά. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασίες για την πλήρη αποσαφήνισή τους. Νομίζω ότι είναι ζήτημα του επόμενου δεκαημέρου» είπε ο κ. Δρίτσας μιλώντας στο ραδιοσταθμό Παραπολιτικά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι θετική, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «η παρουσία ενός διεθνούς στρατιωτικού οργανισμού για το προσφυγικό ποτέ δεν ακούγεται καλά». «Η αναγκαιότητα επιβλήθηκε μέσα από την αντιφατική κατάσταση που ζούμε και τα πολύ δύσκολα φαινόμενα που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, και φυσικά συνδέονται και με τις εξελίξεις στην Συρία, στο Ιράκ, στις περιοχές αυτές που ο πόλεμος καλά κρατεί, έστω κι αν έχουν αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Μέχρι στιγμής αυτό που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση είναι η παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ να βοηθά ώστε να αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη ροη προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια και μάλιστα με όρους και κανόνες που θέτουν σε μεγάλο βαθμό κίνδυνου την ζωή αυτών των ανθρώπων. Αυτό αν επιτευχτεί θετικό θα είναι, αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο. Αυτό δεν λέει τίποτα αν δεν συνοδευτεί από ασφαλείς οδούς, διόδους όσων έχουν τα δικαιώματα των προσφύγων όπως τα προβλέπει η σύμβαση της Γενεύης του 1951. Και εκεί πρέπει η Τουρκία να πειστεί να αναπτύξει δομές καταγραφής και αναγνώρισης αυτών των δικαιωμάτων για τους προσφυγές και στα δικά της εδάφη» επισήμανε.
Με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την παρουσία του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε: «Η ζωή διαμορφώνει τις συνθήκες που κανείς αναγκάζεται να κάνει πράγματα που σε άλλες εποχές δεν θα τα επέλεγε. Όμως έχει σημασία τι είδους ρόλο θα αναλάβουν τα πλοία του ΝΑΤΟ και εκεί πράγματι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει θέσει ζητήματα και έχουν γίνει σεβαστά. Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η κατεύθυνση».
Με αφορμή την άφιξη προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι από χθες και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας των ισχυρών ανεμών που είχαμε τις προηγούμενες μέρες και της βελτίωσης του καιρού, συνέπεσε να έρθουν τρία πλοία ταυτόχρονα στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 4.427 προσφυγές και μετανάστες «Αυτό για λίγες ώρες όντως δημιούργησε μια επιβάρυνση στο λιμάνι. Τίποτα παραπάνω. Αυτή τη στιγμή το λιμάνι του Πειραιά είναι σε απολυτή ηρεμία. Λίγες ώρες διαχείριση που έπρεπε να γίνει σε αυτή την συγκυριακή υπερεπιβαρυνση του λιμανιού. Τίποτα παραπάνω από αυτό» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο: «Εξήγησα και στον κ. Κικίλια στη Βουλή ότι μόλις είχαμε ελάχιστη ένδειξη μιας σχετικής αύξησης εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών στο Καστελόριζο, κινητοποιήσαμε θα έλεγα, με άριστο τρόπο όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεση μας και σε πολύ λίγες ώρες αποφορτίστηκε το Καστελόριζο».
Για το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων από τους Σκοπιανούς, ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε:
«Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα και οι εξελίξεις πάρα πολύ άσχημες ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν. Η συμφωνία προχθές στις Βρυξέλες δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Είναι μια ανοιχτή μάχη που δίνει όλη η Ευρώπη και όχι μόνο η χώρα μας. Η χώρα μας έχει το «προνόμιο» να είναι η πρώτη χωρά που δέχεται τις ροές τις μεταναστευτικές και τις προσφυγικές, και επομένως έχει το μεγαλύτερο βάρος και έχει δώσει και τα πιο πολλά σε όλη αυτή την υπόθεση».