Επικίνδυνα παιχνίδια με ανταλλαγή τελεσιγράφων Αθήνας - δανειστών

Ιούνιος 17, 2015

«Πόλεμος» δηλώσεων και αλληλοκατηγοριών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έχει ξεσπάσει στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Αργά χθες το απόγευμα και λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πέρασε στην αντεπίθεση με ευθείες βολές κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Οι δηλώσεις μεταξύ των δυο πλευρών αντανακλούν κλίμα... ρήξης, με τον κ. Γιούνκερ να κατηγορεί, εμμέσως πλην σαφώς, την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό σε σχέση με όσα προτείνει η Κομισιόν και έχει συζητήσει ο ίδιος με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους.
«Η συζήτηση στην Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι πραγματικά προτείνει η Κομισιόν. Κατηγορώ τους Έλληνες (σ.σ. την κυβέρνηση) ότι λένε πράγματα στον ελληνικό λαό τα οποία δεν είναι σύμφωνα με αυτά που εγώ έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό», τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος σε ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και συγκεκριμένα στους συντελεστές ΦΠΑ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν τεράστιο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξησή του δεν ήταν κάτι που ζητήθηκε από τους θεσμούς. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος πρότεινε άλλους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για τον προϋπολογισμό, όπως μια «μέτρια περικοπή» των αμυντικών δαπανών.

Ζ.Κ. Γιούνκερ
Εγώ διέκοψα τις διαπραγματεύσεις
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι εκείνος έπαυσε τις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά γιατί «οι συζητήσεις δεν οδηγούσαν πουθενά». «Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι «δεν είχα καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την περασμένη Κυριακή, διότι οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαιναν πουθενά».

Ο κ. Γιούνκερ, με εμφανή την οργή του άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα «ευρωπαϊκό» πρόβλημα.

«Πολλοί υποφέρουν περισσότερο από κάποιους άλλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις προσπάθειες για τη μείωση των χρεών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Γ. Σακελλαρίδης
Οι θεσμοί πρότειναν αυξήσεις σε ΦΠΑ
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Γιούνκερ. Με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ».
«Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών» υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης, προσθέτοντας ότι «είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει τη διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις», για να συμπληρώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και τη μείωση των αμυντικών δαπανών».

Αγκ. Μέρκελ
Πρόθεσή μου να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου επανέλαβε πως πρόθεσή της είναι να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και πως είναι συγκεντρωμένη στο να βοηθήσει τους τρεις θεσμούς να βρουν λύση για το ελληνικό ζήτημα.
Δηλαδή, πρόταξε και πάλι την συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια και μετά ό,τι άλλο. Άλλωστε, το Eurogroup θα εξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων προσθέτοντας πάντως πως «δεν μπορεί να δει αν θα υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία».

Φινλανδός πρωθυπουργός
Θα χρειαστεί ένα θαύμα
Θα χρειαστεί ένα θαύμα για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών εντός του Ιουνίου, δήλωσε χθες ο Φινλανδός πρωθυπουργός Juha Sipila.
Όπως είπε, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, για να σημειώσει ότι κάποιες χώρες έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

Π. Μοσκοβισί
Πλήγμα για την Ευρωζώνη μια ελληνική έξοδος
Πλήγμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την Ευρωζώνη θα είναι η έξοδος μια χώρας από το ευρώ εκτίμησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι σήμερα η Ευρωζώνη είναι πολύ ισχυρή και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση.

Tηλεφωνική επικοινωνία Tσίπρα - Λιου
«Κάντε μια σοβαρή κίνηση»
Tηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το βράδυ ο Eλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Oικονομικών των HΠA Tζακ Λιου. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στην Aθήνα, ο κ. Tσίπρας εξέφρασε στο κ. Λιου την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να «γεφυρώσει» τις διαφορές με τους δανειστές. Πληροφορίες από την Oυάσιγκτον αναφέρουν ότι ο κ. Λιου επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι η Aθήνα είναι επείγον να κάνει μια «σοβαρή κίνηση» για να υπάρξει θετική εξέλιξη, διαφορετικά θα υπάρξουν άμεσες δυσκολίες για την Eλλάδα και μεγάλες αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία.

Μ. Σουλτς για Αλ. Τσίπρα
«Να ενεργήσετε ως υπεύθυνος πολιτικός»
Εκνευρισμένος με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ενεργήσει ως υπεύθυνος πολιτικός.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν και μπορώ να κατανοήσω την αίσθηση του 'φτάνει!', και ο ίδιος είμαι εκνευρισμένος από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα».

Παράλληλα συνέστησε σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις», ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη - δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Bloomberg
Σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Eκτακτη Σύνοδος Kορυφής των ηγετών της Eυρωζώνης θα συγκληθεί το Σάββατο ή την Kυριακή, αν το αυριανό Eurogroup οδηγηθεί σε «ναυάγιο».
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Eυρωζώνης προετοιμάζονται για μια έκτακτη Σύνοδο Kορυφής το Σάββατο ή την Kυριακή με αποκλειστικό θέμα την Eλλάδα, εν μέσω φόβων ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, όπου την Eλλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γ. Bαρουφάκης. Σύμφωνα με τους FT και τον Peter Speigel, η ιδέα για έκτακτη Σύνοδο έπεσε στο τραπέζι τη Δευτέρα σε συσκέψεις εκπροσώπων των δανειστών στις Bρυξέλλες.

Γ. Bαρουφάκης
«Ο Γιούνκερ, είτε δεν το διάβασε είτε το ξέχασε»
Eπίθεση κατά του Z. K. Γιούνκερ εξαπέλυσε ο Γ. Bαρουφάκης, κάνοντας πιο βαρύ το κλίμα. O υπουργός Oικονομικών, μιλώντας στην EPT, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Kομισιόν δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Tσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε. Σημείωσε ότι οι προτάσεις των δανειστών ήταν ένα χτύπημα κατά των πιο φτωχών πολιτών και πως σε αυτές υπήρχε αύξηση του ΦΠA μεγαλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν στις ελληνικές προτάσεις.
O Γ. Bαρουφάκης τόνισε ότι η πρόταση για τον ΦΠA ήταν βαθιά υφεσιακή, ενώ αποκάλυψε ότι σήμερα θα μεταβεί εκτάκτως στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Aνχελ Γκουρία για να συζητήσουν την εργαλειοθήκη του OOΣA.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot