Από τη Δευτέρα 18 Απριλίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, επισημαίνοντας ότι «πάμε σε παύση εργασιών» ώστε να μπορέσουν να μεταβούν οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).
Ουσιαστικά η Ελλάδα πάει στην Ουάσιγκτον χωρίς κάποια συμφωνία αλλά με την υπόσχεση ότι υπάρχει πρόοδος και θα κλειδώσουν όλα τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ανακύπτουν διάφορα ζητήματα ως προς τα χρονοδιαγράμματα καθώς είναι δύσκολο να υπάρξουν ψηφισμένα μέτρα έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Το πιθανότερο, κι εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή, τα μέτρα να ψηφιστούν τον... Μάιο, δηλαδή μετά το Πάσχα.
To βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι πάει στη Σύνοδο του ΔΝΤ με την πλάτη στον τοίχο και με τις συζητήσεις που θα γίνουν εκεί να είναι καθοριστικές για το μέλλον του προγράμματος. Ακόμη κι αν οι Θεσμοί κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις η «μη συμφωνία» μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των δανειστών αλλά και σε εμπλοκή στο θέμα της διευθέτησης του χρέους. Ο Β. Σόιμπλε έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση ενώ δεν αποκλείεται οι δανειστές να απαιτούν νέα μέτρα, ουσιαστικά νέο Μνημόνιο για το χρέος.
Τα περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν επικίνδυνα κι όσο ο χρόνος περνά τόσο σε βάρος της διαπραγματευτικής δυνατότητας της χώρας αποβαίνει.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στην προσωρινή παύση των εργασιών συμφώνησαν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση. Καθώς, όπως είπε, παρότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος (σ.σ. έως την αναχώρηση σήμερα από την Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων) για να γραφεί το staff level agreement (συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup".
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος (σ.σ. είχε ήδη συζητηθεί το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των θεσμών) ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα, δεν θα σας πώ».
Τα θέματα που απασχόλησαν τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, όπως και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, που είχε προσέλθει στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας, μετέθεσε χρονικά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ενδεχομένως στα θέματα αρμοδιότητάς του να υπάρχει εμπλοκή αφού οι δανειστές απαιτούσαν πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, γεγονός που απέκλειε ο κ. Σκουρλέτης.
Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση των θέσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς σχετικά με την προστασία, από την πώληση σε funds, στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με όριο αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ, για μια διετία και συγκεκριμένα μέχρι την εκπνοή του Μνημονίου (Μάιος 2018).
Σημειώνεται ότι το όριο της αντικειμενικής αξίας τις 160.000 ευρώ θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κατά τα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη.
Η εξαίρεση από την πώληση σε funds των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, αποτέλεσε βασικό θέμα της σύσκεψης, ωστόσο στην ατζέντα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση, είναι και η τύχη των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, τα οποία η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρεθούν και αυτά από την πώληση σε funds αλλά και η τύχη και των ενήμερων δανείων τα οποία οι θεσμοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι και αυτά θα πρέπει να πωλούνται σε funds.
Η διάρκεια της προστασίας, των παραπάνω, συγκεκριμένων κατηγοριών των κόκκινων δανείων (ένα ή δύο χρόνια) και η σύνδεση των όποιων ευεργετικών ρυθμίσεων με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αποτελούν βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης στο Χίλτον καθώς και το ενδεχόμενο της πώλησης σε fund ακόμη και «πράσινων» (ενήμερων) δάνειων.
imerisia.gr