Την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του ο κ. Οικονόμου κάνει λόγο για απροθυμία της Δημοκρατικής Αριστεράς να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες υπαρκτές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς καθώς και για προφανή έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γνώμη και τις θέσεις βουλευτών που δεν συνάδουν με την κυρίαρχη άποψη. Επισημαίνει μάλιστα ότι η διάθεση της πλειοψηφίας του κόμματος να αποκλείσει εκ προοιμίου την δυνατότητα διατύπωσης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από την ενωμένη Κεντροαριστερά είναι αυτή που καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή του στο κόμμα. Τέλος, κάνει λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παραταξής που μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην κρίση.
Ανοικτό το ενδεχόμενο άφησε και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας πως θα λάβει τις αποφάσεις του την Κυριακή, ανάλογα με τα σχέδια που θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή.
Η αποχώρηση του Βασίλη Οικονόμου από την παράταξη έρχεται μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου θα εξετασθεί η παραίτηση που έχει υποβάλλει ο Φώτης Κουβέλης από την προεδρία του κόμματος, αλλά και ενδεχόμενες συμμαχίες που μπορεί να ακολουθήσει η Αγίου Κωνσταντίνου.
Η ανακοίνωσή ανεξαρτητοποίησης του Βασίλη Οικονόμου έχει ως εξής:
«Σήμερα, Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, απέστειλα στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή ανεξαρτητοποίησής μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ακολούθως δηλώνω και την αποχώρησή μου από τη Δημοκρατική Αριστερά. Οι θέσεις και οι απόψεις μου είναι κατατεθειμένες δημόσια ήδη από το 2011 όταν και ξεκίνησε η συνεργασία μου με την Δημοκρατική Αριστερά με στόχο τη δημιουργία ενός φορέα της Κεντροαριστεράς σταθερά προσανατολισμένου στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πίστευα ότι θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενότητα και την συνεργασία των κατακερματισμένων δυνάμεων του χώρου ώστε να κατατεθεί κυβερνητική πρόταση με αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική βάση και με κοινά αποδεκτό υποψήφιο πρωθυπουργό ικανό να διεκδικήσει την νίκη στις ερχόμενες εκλογές.
Είναι προφανές ότι οι στόχοι αυτοί έπαψαν να τίθενται από την πλειοψηφία της Δημοκρατικής Αριστεράς ιδίως μετά την εκλογική καθίζηση στις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απροθυμία της Δημοκρατικής Αριστεράς να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες υπαρκτές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, η προφανής έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γνώμη και τις θέσεις Βουλευτών που δεν συνάδουν με την κυρίαρχη άποψη καθώς και η διάθεση της πλειοψηφίας του κόμματος να αποκλείσει εκ προοιμίου την δυνατότητα διατύπωσης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από την ενωμένη Κεντροαριστερά καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή μου στο κόμμα.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι δυνατή η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Δηλώνω την στράτευσή μου σε αυτή την προσπάθεια που μπορεί να ανταποκριθεί στα αγωνιώδη αιτήματα του ελληνικού λαού, που εξακολουθεί να πιστεύει ότι δίκαιες λύσεις για την έξοδο από την κρίση είναι ρεαλιστικές μόνο με την στροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα θεμελιωθεί πάνω στις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης διαθέτοντας ειλικρινές κοινωνικό πρόσωπο. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή μου σε ένα κυβερνητικό σχήμα σαν το σημερινό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε ότι με αφορά. Η απάντηση στην κρίση μπορεί να προκύψει μέσα από την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την ανεξαρτητοποίηση του Β. Οικονόμου:
Η αποχώρηση του κ. Οικονόμου από τη Δημοκρατική Αριστερά και η ανεξαρτητοποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός μας, κλείνει μια μακρά περίοδο προβληματικών σχέσεων και σαφών αποκλίσεων , τις οποίες επέβαλαν αποκλειστικά προσωπικές επιλογές. Στη δημοκρατία, καθείς επιλέγει το δρόμο του.